TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Zilhicce Ayı Namazı Nedir?

Zilhicce Ayı Namazı Nedir?
Zilhicce namazı nedir? Zilhicce ayı namazının faziletleri nelerdir? Zilhicce namazı hakkında bilmeniz gerekenlere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Haram yani hürmete layık aylardan olan Zilhicce, Kurban Bayramına 10 gece 9 gün Bayram sabahı ile 10’uncu gün olmaktadır. Zilhicce günleri oldukça kıymetli günlerdir. Allah Te‘ala Fecr Suresi’nin bidayetindeki dört ayette beş şeye yemin edip sonunda da bu yeminin çok mühim olduğunu beyan eder. Zilhicce ayının 10 gecesi Allah-u Teala’nın ibadet edilmesini sevdiği zaman dilimlerini kapsar. Zilhicce’nin gecelerini ihya edilmesi bin yılın ihyası gibi olur. Peki, Zilhicce ayı namazı nedir? Zilhicce’nin önemli olan ilk 10 günü hangi namazlar kılınır? Zilhicce ayı ibadetleri nelerdir?

Zilhicce Ayı Namazı Nedir?

Zilhicce’nin ilk 10 günü ibadette gayretli olunması, ibadetlerin artması makbuldür. Çünkü o günler Allah-u Teala’nın faziletli kıldığı gecesinin hürmetini gündüzünün hürmetine eş yaptığı zaman dilimidir. Zilhicce ayı namazı büyük sevaplar taşıyan ibadetlerdendir. Allah Te‘ala Fecr Suresi’nin ikinci ayetinde “(Zilhicce’nin başındaki) o çok kıymetli on geceye de!” buyurur. Bu gün ve gecelerde yapılacak zikir, kılınacak namaz, tutulacak oruç, yapılacak hayır, hasenat ve sadaka çok sevaptır. Zilhicce namazı ilk 10 gece kılınacak namazdır. Geceler bir gün önceden geldiğinden Zilkade ayını Zilhicce ayına bağlayan gece namazlar kılınmaya başlanır. 18 Haziran 2023 Pazar’ı 19 Haziran 2023 Pazartesi ‘ye bağlayan gece namaz kılınır. Arefe gecesi dahil o geceye kadar devam eder.

Zilhicce Ayının İlk On Gününde Kılınan Namazın Fazileti Nedir?

Zilhicce ayı ibadetlerinden olarak kılanlara büyük sevaplar kazandıran Zilhicce namazı faziletleri de beraberinde getiriyor. İlk 10 günü bir gece dahi dört rekatlık namazı kılanlar ve ardından duasını yapanlar Kabe’yi hac etmiş, oradan Peygamber Efendimizin (S.A.V) kabrini ziyaret etmiş ve Allah yolunda cihada (gaza) katılmış sevabı neyse bu sevabı alır. Yine aynı Hadis-i Şerif’te eğer 10 gecenin hepsinde dört rekatlık namazı kılanların ise direk Firdevs-i a'la cennetine kavuştuğu ve dua esnasında istediğinin Allah-u Teala tarafından verildiği rivayet edilir.

Zilhicce Ayı Namazı Ne Zaman Kılınır?

Zilhicce ayının ilk on gününde kılınması tavsiye edilen bu namaz, zilhicce ayının ilk on gününde akşam namazı ile yatsı namazı arasında, ya da yatsı namazının ardından kılınmaktadır.

zilhicce-ayi-namazi-iddef-

Zilhicce Ayı Namazı Nasıl Kılınır?

Bu namaz Zilhicce ayının ilk on gününde (zilkade ayının son gecesinden kurban bayramı gününe kadar) akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınır. Gece namazını ikişer rekatlar halinde kılmak sünnet olduğundan her iki rekatta bir selam verilir. Her rekatta 1 Fatiha Suresi, 1 Felak Suresi, 1 Nas Suresi, 3 İhlas Suresi, 1 Ayet-el Kürsi okunur. Rüku ve secdenin ardından tekrar ayağa kalkılır ve yine aynı sureler okunur. Tekrar rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Ettahiyyatü, Allahümmesalli, Allahümmebarik ve Rabbena dualarının okunmasının ardından önce baş sağa çevirerek Esselâmü aleyküm ve rahmetüllâh daha sonra sola çevrilerek aynı şekilde selam verilir.

Zilhicce Ayı Namazından Sonra Hangi Dua Okunur?

İkişer rekat olarak kılınan dört rekat namazın ardından eller semaya açılır. Samimiyetle ve kalpten şekilde şu dua edilir:

Subhâne zil izzeti vel ceberût. Subhâne zil qudrati vel melekût. Subhânallâhil hayyillezî lâ yemût. Lâ ilâhe illâ hüve yuhyî ve yumîtü ve hüvehayyun lâ yemût. Subhânallâhi rabbilibâdi vel bilâd. Velhamdülillâhihamden kesîran tayyiben mübârakenalâ külli hâl. Allâhu ekberu kebîrâ. Rabbünâ celle celâluhû ve qudratühû bikülli mekân.

Bu dua her gece kılınan namazın ardından edilir.

Duanın Türkçe anlamı ise şöyledir:

İzzet ve ceberut (ululuk ve büyüklük) sahibini tesbih ederim. Kudret ve melekût (güç ve eşsiz mülk) sahibini tesbîh ederim. Hiç ölmeyecek diri olan Allâh'ı tesbih ederim. Ondan başka ilâh yoktur, O diriltir ve öldürür. Kendisi hiç ölmeyecek tek diridir. Kulların ve yurtların Rabbi olan Allâh'ı tesbih ederim. Her hâlükârda bol, tertemiz ve bereketli tüm hamdler Allâh'a mahsustur. Allâh her şeyden çokça büyüktür. Rabbimiz'in celâli ve kudretinin eserleri) her mekânda (meydana çıkmaktadır.' der, daha sonra dilediği şeyle duâ ederse şüphesiz bu kimseye haram olan Beytullâh'ı haccetmiş, Nebî (Sallallahu Aleyhi ve sellem)in kabrini ziyaret etmiş ve Allah yolunda cihat etmiş kimseler kadar sevap ihsan edilir.


Zilhicce Ayı Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Zilhicce namazına Niyet ettim Allah rızası için Zilhicce ayı namazı kılmaya diyerek başparmakları kulak arkasına koyarak Allah-u Ekber şeklinde tekbir alırız. Ellerimizi bağlayıp Euzübillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim diyerek duaları okumaya başlarız.

Zilhicce Ayı Namazı Kaç Rekattır?

Zilhicce ayı ibadetleri ve faziletleriarasında kılınması tavsiye edilen namaz dört rekattır. Ancak namaz ikişer rekatlar halinde kılınır. Yani iki rekat kılıp selam verip namazı tamamlarız. Ardından ayağa kalkarak tekrar niyet edip Allah-u Ekber diyerek ikinci iki rekatlık namaza niyetleniriz.

 Zilhicce Ayı Namazında Hangi Sureler Okunur?

İkişer rekatlar halinde dört rekat olarak Zilhicce ayının ilk on günü her gece akşam ile yatsı arasında kılınan veya yatsı namazının ardından kılınan namazda şu sureler okunur:

1 Fatiha Suresi, 1 Felak Suresi, 1 Nas Suresi, 3 İhlas Suresi, 1 Ayet-el Kürsi

Zilhicce Ayı Namazının Farzları ve Sevabı Nelerdir?

Zilhicce ayının ilk on günü her gün dört rekat olarak gece kılınması tavsiye edilen namaz farz değil sünnettir. Fazileti büyük olan namazı kılan Müslüman için cennet müjde edilmiştir. Namazları kılıp ardından duasını yapan kişilere Cenab-ı Allah (c.c.) ne isterse mutlaka kendisine verilir. Bu namazı on gecenin her birinde kılarsa Cenab-ı Allah-u Teâlâ onu Firdevs-i Ala'ya yerleştirir, Kendisinden her günahı siler ve ona (bir münadi tarafından): (Geçmiş günahların silindi) amel işlemeye yeniden başla. denilir. Arefe günü (27 Haziran 2023 Salı) olduğunda gündüzü oruca niyet eder, gecesinde de bu namazı kılar, bu duâyı yapar ve Cenab-ı Allah ( c.c.) huzurunda çokça yalvarış-yakarışta bulunursa Allah-u Teala: 'Ey meleklerim! Şahit olun ki gerçekten Ben bu kulumu bağışladım ve onu Beytim'i hac yapanlara ortak ettim.' buyurur. Bunun üzerine melekler namazı ve duası sayesinde Allâh-u Teâlâ'nın bu kuluna verdiği nimetlerden dolayı çokça sevinirler." ("Abdülkadir el-Geylani, el-Gunye, 2/40-41)

Zilhicce Ayı 2023'te Ne Zamana Denk Geliyor?

1 Zilhicce 1444 (19 Haziran 2023 Pazartesi başlıyor.)

9 Zilhicce 1444 (27 Haziran 2023 Salı Kurban Bayramı’nın Arefe günü)

10 Zilhicce 1444 (28 Haziran 2023 Çarşamba Kurban Bayramı’nın 1. günü)

11 Zilhicce 1444 (29 Haziran 2023 Perşembe Kurban Bayramı’nın 2. günü)

12 Zilhicce 1444 (30 Haziran 2023 Cuma Kurban Bayramı’nın 3. günü)

13 Zilhicce 1444 (1 Temmuz 2023 Cumartesi Kurban Bayramı’nın 4. günü)

Diğer Haberler

TÜM HABERLERİ OKU