Zilhicce ayı haram yani hürmete layık ay olması ve kurban ile hac vazifesini içinde bulundurması hasebiyle çok kıymetlidir. Zilhicce orucu ise Peygamber Efendimizin (S.A.V) hiç terk etmediği bir ibadettir. Zilhicce’nin ilk on günündeki ameller, sene içerisindeki diğer bütün günlerden üstündür. 7 Haziran 2024 Cuma günü başlayacak olan 1 Zilhicce 1445 ibadetlerinin fazileti ile bilinen bereketli bir aydır. Peki, Zilhicce ayı nedir diye baktığımızda karşımıza çıkan en değerli ibadetlerden biri olan Zilhicce ayı orucu nedir, nasıl tutulur ve faziletleri nelerdir?
Zilhicce ayı özellikle ilk on gününde fazileti büyük ibadetleri kendisinde barındırır. Bu ayın ilk on günü yapılan amellerin üstünlüğü fazladır. Zilhicce’nin ilk on günü tutulan oruca Zilhicce orucu denir. Bu on gün içinde tutulan oruç sayısı 9 gündür. Kurban Bayramında oruç tutulmaz. Ayrıca bu günler içinde Tevriye ve Arefe günü orucu bulunur. Yevm-i Terviye (Terviye günü): Zilhicce'nin 8'nci günüdür (14 Haziran 2024 Cuma). Hacıların, bu gün sabah namazını Mekke'de kılıp güneş doğduktan sonra Mina'ya çıkmaları ve geceyi Mina'da geçirmeleri sünnettir. İbn-i Abbas (r.a)‘dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllâh (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Terviye (Zilhiccenin sekizinci) gününün orucu, bir seneye, Arefe gününün orucu ise, iki seneye keffarettir.” Arefe günü ise 15 Haziran 2024 Cumartesi günüdür. “Ebu Katade (r.a) şöyle demiştir: Rasulüllah (S.A.V)’in: “Arefe günü orucu geçen seneyle, gelecek seneye keffarettir.” buyurduğunu işittim. Öte yandan Zilhicce ayının Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde üç gün oruç tutulur. Enes İbn-i Malik’ten (r.a) rivâyete göre Rasulüllah (S.A.V) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Her kim herhangi bir haram aydan Perşembe, Cuma, Cumartesi, olmak üzere üç günü oruçlu geçirirse, kendisine (tuttuğu her güne karşılık) iki sene, (başka bir rivayette) yedi yüz sene, (diğer bir rivayette ise) dokuz yüz sene ibadet (sevabı) yazılır”
Zilhicce’nin ilk on gününü ibadetle ihya etmek ve özellikle ilk on gün oruçlarını tutmak çok sevaptır. Zilhicce orucu ve arefe günü orucunun faziletini Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’den (S.A.V) nakledilen hadis-i şeriflerinden öğrenebiliriz.
Ebu Hureyre’den (r.a) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Allah’ın Kendisine ibadet edilmesini en çok sevdiği günler, Zilhiccenin (ilk) on (günü)dür. Onlardan her bir günün orucu, bir senenin orucuna, her bir gecenin kıyamı da, Kadir gecesinin kıyamına denktir.” (Tirmizî, Savm:52, No:758, sh:224)
Hz. Ayşe’den (r.a) ( gelen bir rivayete göre; “Zilhiccenin her bir gün orucuna karşı, yüz köle azadı, yüz deve kurbanı ve Allah yolunda cihada yüz at bağışı sevabı vardır.” (Geylani, el-Gunye 2/39)
Hafsa (Radıyallâhu Anhâ) validemizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Hz. Muhammed (S.A.V) dört şeyi hiç terk etmezdi: Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, Aşura orucu, Her aydan üç gün orucu, Sabahın iki rekât sünneti.”(Geylani, el-Gunye 2/39)
Zilhicce ayı ibadetleri arasında bulunan oruç ilk on günü orucu olarak geçse de tutulan gün sayısı dokuzdur. Çünkü bayram günleri oruç tutulmaz. 07 Haziran 2024 Cuma günü başlayan Zilhicce ayının ilk günüdür. İlk gün ile beraber 08 Haziran 2024 Cumartesi, 09 Haziran 2024 Pazar, 10 Haziran 2024 Pazartesi, 11 Haziran 2024 Salı, 12 Haziran 2024 Çarşamba, 13 Haziran 2024 Perşembe, 14 Haziran 2024 Cuma, 15 Haziran 2024 Cumartesi (Arefe günü) oruç tutulur. 16 Haziran 2024 (10 Zilhicce 1445) Pazar ise Kurban Bayramının birinci günüdür. Bayram günü oruç tutmak uygun değildir ve oruç tutulmaz.
Türkiye’de Ramazan-ı Şerif ayı boyunca sabah ezanları, imsak vaktinden özellikle haberdar etmek maksadıyla İmsak vaktinin girişinde okunur. Fakat Ramazan-ı Şerif dışında sabah namazını kılmanın faziletli olduğu bir vakitte okunur. Bazı kimselerin ezan-ı muhammediye’nin Ramazan-ı Şerif ve arta kalan aylarda okunma vakti sebebiyle yanılgıya düştükleri bilinir. Ramazan dışında oruç tutanların oruç başlangıcı olarak takvimlerinde yer alan imsak vakti saatini esas almalarıdır. Takvimde yazan güneş saati ile sabah namazı arasında tam 1 saat fark vardır.
1 Zilhicce 1445: 07 Haziran 2024 Cuma günü başlıyor. Geceler bir gün önceden geldiği için Zilhiccenin ilk gece namazı 06 Haziran 2024 Perşembe gecesi kılınır. İlk oruç için ise Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece sahura kalkılır. İmsak vaktinden önce oruca niyet edilir. Daha sonra ise sabah namazı ezanı okunur.
Oruçlar; farz, kefaret, tayin edilmiş adak, mutlak adak ve nafile olarak ayrılır. Bu sebeple, oruç türleri, bilhassa niyetin gerçekleştirileceği vakte göre farklılık arz eder. Zilhicce ayı içerisinde tutacağımız oruçlar, Ramazan-ı Şerifte tutulamamış olan orucun kazasına, kefaret orucuna veya (mutlak-mukayyed) nezir orucuna niyet edilmediği takdirde nafile oruç kapsamına girecektir.
Niyet etmek, yapılacak işe karar vermek demektir. Niyet etmenin önemi bir işe kastetmek açısından değer taşır. Peygamberimizden (S.A.V) bildirilen hadiste “Ameller, niyetlere göredir” diye buyrulmuştur. Kişinin “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” demesi yeterlidir. Ancak
Nafile veya kaza oruçlar arasında yer alan Zilhicce ayı orucu için özel bir açma duası bulunmamakla birlikte, “Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane neveytü fağfirli ma kaddemtü vema ahhertü.” Yani Türkçesiyle “Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Ham olsun verdiğin nimetlere sağlık ve afiyete” denilerek oruç açılabilir.
Diğer Yazılar
TÜM YAZILARI OKU