Hayrat çeşme Afrika için en değerli çalışma olduğu gibi yaşam kaynağı olarak insanları hayatta tutuyor. Dünyada 850 milyon insan içme suyuna, yaklaşık 2 milyar insan ise temiz suya erişemiyor. Afrika ve Güney Asya ülkelerindeki su problemlerini çözmek için farklı su çözümleri geliştirmekle birlikte rahat kullanım imkanı sunan musluklu hayır çeşmelerini hayata geçiriyoruz. Afrika’da su kuyusu açtırmak Ümmet-i Muhammmed Hayır Çeşmeleri projesi ile daha kullanışlı ve imece usulü bir çalışma haline geliyor. Peki, Afrika'da çeşme açtırmak ne kadar 2023 yılı için tüm detaylar makalemizde yer alıyor.
Afrika kıtasında yaşayan 1,5 milyar insanın büyük bölümü sağlıklı ve temiz su tüketemiyor. Özellikle kırsal bölgelerde su probleminin maddi ve manevi birçok sıkıntılarını omuzlayan Afrika’daki insanlar zorlu su yolculuğu yaptıkları gibi kirli su kullanmak zorunda kalıyor. Her hafta çoğu 5 yaşın altındaki çocuk ve bebek olmak üzere 2 bin insan yaşamını yitirirken, özellikle kadın ve çocuklar günde 6 saatlerini evlerine su taşımakla geçiriyor. Onların hayatlarına sağlık ve kolaylık katmak için Afrika’da çeşme yaptırmak çok önemli bir problemi ortadan kaldırarak sağlık ve mutluluk katıyor. Afrika’da çeşme açan dernekler arasında bulunan İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), hayırseverlere aracı olarak bugüne kadar açtığı 5 bine yakın su kuyusuyla milyonlarca insanın hayatına dokunuyor. İşte bu gibi nedenlerle 7’den 77’ye herkese, özellikle çocuk ve kadınların hayatına en güzel hediyeyi sunmak için Afrika’ya da çeşme inşa etmek büyük bir iyilik ve sevaptır.
Afrika’da su kuyusu açtırmanın sevabına nail olmak isteyen hayırseverler kardeşlerinin su sorununu çözmek için hayati bir iyiliğe vesile oluyor. Hepimiz biliyoruz ki dinimiz ve medeniyetimiz bize çeşme yani insanları suya ulaştırma kültürünü miras bıraktı. Yolculuk esnasında ülkemizin çeşitli yol ve noktalarında dünden günümüze birçok çeşmeye rastlarız. Hatta önünde yalak dediğimiz su haznesi bulunur ve buradan tüm hayvanlar su içer. Öyle ki su hayratları sadaka-i câriye’dir. Yani hayrı devam eden iyiliktir. Su sorununu en üst düzeyde hisseden kardeşlerimiz için tarihimizde ve günümüzde ülkemizdeki çeşmelerden Afrika’ya da inşa edelim. Binlerce kilometre uzaklarda kardeşlerimizle aramızda gönül bağı kurarak su kardeşliği sağlayalım.
Afrika’da su kuyusu yaptırmak sondaj ve kurulum özellikleri gereği bu ismi almıştır. Türk hayır kurumlarının Afrika’da hayırseverlerin desteğiyle açtığı kuyular zamanla değişim ve gelişim göstererek musluklu çeşme tipi su çalışmaları olarak eklenmiştir. Yani Afrika’da hem manuel elle basılan pompa (tulumba) olduğu gibi musluklu çeşme halinde de su çözümleri geliştirilmektedir. Su kuyusu, fiyata, coğrafi şartlara ve su kaynaklarına göre belirli metre sondaj vurularak su yüzeye çıkarıldıktan sonra fayans döşenerek haznesi ve yalağı tamamlanmakta, su borusu üzerine de manuel demir pompa takılmaktadır. Su kuyusu çeşmesi ise, sondaj işleminin tamamlanarak suyun yüzeyine çıkarılmasıyla su borusu hattı döşenip suyun musluklara (çeşme) dağıtılması yapılmaktadır. Özelliklerine göre değişmekle birlikte depolu, elektrikli, çeşmeli su kuyusu fayans haznesi ve yalak ile çeşmelerden aynı anda 5 ila 12 kişi aynı anda su alabilmekte bu da kolaylık ve zaman kazandırmaktadır.
Maddi ve manevi şartlar nedeniyle temiz suya erişemeyen Afrika ülkelerinde hayrat çeşme yaptırmak isteyen hayırseverler ellerindeki bütçeye göre hareket ederek kendilerine en uygun çeşmeli su kuyusunu açtırabileceği gibi, İDDEF’in hayata geçirdiği Ümmet-i Muhammmed Hayır Çeşmeleri projesinden bir çeşme üstlenebilirler. Hayırsevere çeşme için sunulan takribi faydalanan kişi sayısı, teknik özellikler ve maliyet bilgileri doğrultusunda en ihtiyaçlı bölge ve yeraltı su kaynakları tespit edilerek çalışmalara başlanır. İDDEF’in ülkelerdeki ekipleri sondaj makinası sağlayarak su yeryüzüne çıkarmak için çalışır. Teknik özelliklerinin tamamlanması ve fayans düzenlemesi ile çeşme hazır hale getirilir. Su çeşmesi yaklaşık 3-4 arasında tamamlanmaktadır.
Ümmet-i Muhammed Hayır Çeşmeleri 78 mutluluk ve dua ile faaliyete geçti. Gana kırsalına huzur ve şifa getirecek kuyumuz, günlük ortalama 3000 kişi kapasitesi ile bölge halkına hizmet verecek. / Aralık 2023
Afrika çeşme maliyeti ülke, bölge, derinlik (sondaj) ve özelliklerine göre değişmekle birlikte 4.250 dolardan başlayarak 16.000 dolara kadar çıkmaktadır. Afrika'daki su çalışmaları genel olarak su kuyusu olarak biliniyor ama artık çeşme ağırlık kazanmaya başladı. Çeşmeli su kuyusunun maliyetinin tamamını karşılayan bağışçımız Afrika ülkelerinde bu hayrını yerine getirebiliyor. İDDEF’in Ümmet-i Muhammmed Hayır Çeşmeleri projesi de örneğin bir su kuyusu çeşmesi için belirlenen bütçeye çıkamayıp su kuyusu açtıramayan hayırsever 800 dolar bağışlayıp bir çeşmeyi üstlenebiliyor ve çeşmenin üzerine ismi yazılıyor. Böylece imece usulü bir eser ortaya çıkmış oluyor. 7 çeşmeden oluşan su kuyusu 5.600 dolara Gana ve Çad ülkelerinde açılıyor. Hayır çeşmelerinden medrese, mescit ve cami gibi kalıcı eserler kullanmakla birlikte ayrıca abdest alma veya su doldurma olsun sıra beklemeden zaman ve kullanım kolaylığı sağlanıyor. Su çeşmesinin hangi ülkede, kaç metre derinlikle, hangi teknik özelliklerle, kaç lira maliyetle açılıp günlük kaç kişinin faydalandığını İDDEF’in web sitesinden ya da buraya tıklayarak detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Yazılar
TÜM YAZILARI OKU