TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Muharrem Ayı Neden Önemlidir? Aşure Günü Ne Zaman?

Muharrem Ayının önemi nedir? Aşure Günü ne zamana denk gelir? 2023'te Muharrem Ayı ne zaman başlar ve biter? Hepsini bu yazımızda öğrenebilirsiniz!

Hicri takvim, Peygamber Efendimizin (S.A.V) Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye hicret ettiği sene esasıyla, kameri ayların temel kabul edildiği takvimdir. Hicri takvime göre yılın 1. ve ilk ayı Hicri yılbaşı olan Muharrem 19 Temmuz 2023 (1445) Çarşamba günü itibariyle başlar. Zilhicce ayından sonra, Hicri takvimde yeni yıla girilir ve Muharrem ayı başlar. Muharrem ayı ile birlikte 1445 yılına girildi. Peki, Muharrem ayı ve önemi nedir? Aşure günü ne zamandır?

Muharrem Ayının Önemi Nedir?

Kelime anlamı itibariyle haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan anlamlarına gelen Muharrem ayı savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep dört haram aydır. Muharrem ise Hicri takvim sıralamasına göre bunların birincisidir. Oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla kıymetlenen, haram aylardan biri ve hicri yıl başlangıcı olması hasebiyle Muharrem ayı İslamiyet’te oldukça önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i şerifinde “Şüphesiz ki, zaman döndü, dolaştı Allah’ın gökleri ve yerleri yarattığı gündeki şekline geldi. Sene on iki aydır, bunlardan dördü haramdır ki üçü peş peşedir, bunlar da Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharremdir.” buyurmuştur. Hz. Ömer’in halifeliği devrinde 638 yılında Resul-i Ekrem’in Mekke’den Medine’ye hicretinin resmi takvim başlangıcı olarak kabul edilmesiyle muharrem hicri yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir. Arap hükümdarları yeni yılın ilk gününe saygı gösterir ve tebrikleri kabul etmek üzere törenler düzenlerlerdi. Osmanlılar döneminde de muharrem ayında devlet erkânı padişahın huzuruna çıkarak yeni yılı tebrik eder ve padişahtan “muharremiyye” denilen hediyeleri alırlardı.

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlar?

Hicri takvime göre her Muharrem ayı geldiğinde yeni yıla girilir. 2023 Muharrem ayı ise 19 Temmuz Çarşamba günü başlıyor. Bu sene 1444 yılından 1445 yılına giriliyor. Böylece İslamiyet’te yeni yıl tebrik ediliyor ve şöyle bir örnek mesajla kutlanıyor: “Yeni hicri senenizi tebrik eder, ilmi-manevi inkişafımız için yeni bir başlangıç olmasını diler, ümmet-i Muhammed’in huzuru ve muhafazasına ve daha nice hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederiz.”

2023-muharrem-ayi-hicri-1445

Muharrem Ayı 2023'te Ne Zamana Denk Geliyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler ve hicri aylar takvimine göre 1 Muharrem 1445 – Miladi takvime göre 19 Temmuz 2023 Çarşamba gününe denk gelir. Yani 19 Temmuz Hicri yılbaşıdır.

Muharrem Ayının Faziletleri Nelerdir?

Muharrem ayı, faziletleri, ibadetleri ve dualarıyla Kur’an-ı Kerim ve sünnetle sabit, hürmete layık özel bir aydır. Bir Müslüman bu ayda kulluk şuuruna sahip olmalı, bu müstesna zaman dilimlerinden azami istifadeye gayret etmelidir. Muharrem ayının faziletlerinden en önemlisi oruç tutmanın faziletidir. İbni Abbas’tan (r.a) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Haram aydan bir gün oruç tutana, Allah Teâla her gününe karşılık, bir ay oruç tutmuş sevabı yazar.”

Aşure Günü Ne Zaman?

10 Muharrem 1445 Miladi Takvimi göre 28  Temmuz 2023 Cuma günü Aşure günüdür.

Muharrem Ayında Neler Yapılmalıdır?

Muharrem ayı Hicri takvimde sene başı olması nedeniyle bir Müslüman’a geçtiği yılın muhasebesini yaptırır. Şuurlu bir Müslüman, geride bıraktığı yılda ne yaptığını, vaktini nerede harcadığını, sorumluluklarını ne kadar yerine getirdiğini sorgular. Her şeyden önce tövbe ve istiğfar etmelidir. Zilhicce ayının son gününü oruçlu geçirip sene sonu duasını yaparak yeni hicri seneye umutlarla, dualarla ve oruçla girmelidir. Nitekim yeni senenin ilk gününü oruçlu ve şükür içinde geçirmek bereketli olacaktır. Ayrıca mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazları uygundur. Kur’an-ı Kerim okumak ve anlamak, dini eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmakta unutulmamalıdır.


Muharrem Ayında Oruç Tutulur Mu?

Hicri yılın son ayı olan Zilhicce’nin son gününü ve Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem’in ilk gününü oruçlu geçirmek çok sevaptır. Peki, Allah Teâlâ’nın ayında tutacağımız Muharrem ayı orucu nasıl ve hangi günlerde tutmalıyız? Muharrem ayının ilk gününü oruçlu geçirmenin fazileti hakkında “Zilhiccenin son günüyle Muharremin ilk gününü oruçlu geçiren kişiye Allah Teâlâ elli senelik kefaret yazar.” diye rivayet edilmiştir. Muharrem ayında oruç üç şekilde tutulabilir. İlki her on gününde bir gün oruç tutmak suretiyle üç gün oruç tutmaktır. İkincisi Muharrem ayının her haftasından üç gün oruç tutmaktır. Bu günler Pazartesi, Perşembe ve Cuma günleri olabilir. Üçüncüsü ise birer gün arayla oruç tutmaktır. Bu Davud Aleyhisselamın orucudur. Abdullah ibn Amr (Radıyallahu Anhüma), her haftadan üç gün oruçtan daha fazlasını tutabileceğini söyleyince, Peygamber Efendimiz (S.A.V) ona şu tembihte bulunmuştur: “O zaman, oruçların en güzeli olan Davud Aleyhisselamın orucunu tut. O, bir gün oruç tutar, bir gün tutmazdı.”

Muharrem Ayı Namazı

Muharrem ayına özgü bir namazvar mıdır? Mübarek gün, ay ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir namaz olduğuna dair herhangi bir rivayet yoktur. Ancak sevap niteliğinde nafile namazı kılınabilir. İlk gece namazı her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayet el Kursi, 10 İhlas okunarak 10 rekat kılınır. Geceler önce geldiği için bu namaz 29 Temmuz Cuma’yı 30 Temmuz Cumartesi’ye bağlayan gece eda edilir. İlk gününde ise 2 rekatlı Hicri yeni yıl niyetiyle namaz kılınabilir. Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edildiğine göre, Rasûlüllâh (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Ramazan Ayı’nın orucundan sonra en faziletli oruç, ‘Allah’ın Ayı’ olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlarının dışındaki en faziletli namaz ise, gece (teheccüd) namazıdır.”


Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU