TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Oruç Nedir ve Orucun Faydaları Nelerdir

Oruç Nedir ve Orucun Faydaları Nelerdir
Ramazan ayında oruç tutmanın faydaları ve faziletleri nelerdir? Kimlere farz olduğunu ve orucu bozan durumları öğrenmek için İDDEF'i ziyaret edin.

Oruç Nedir ve Orucun Faydaları Nelerdir?

Oruç, onbir ayın sultanı olarak her yıl bir ay boyunca imsak ile akşam vakitleri arasında hiçbir şey yiyip, içmeden yerine getirdiğimiz farz bir ibadettir. Ramazan ayında oruç tutmanın faydaları maddi ve manevi olarak ayrılır. İnsan vücudundaki tüm organlar oruç sayesinde adeta yenilenmeye uğrar. Oruç faydaları saymakla bitmez özellikle karaciğer, mide ve bağırsaklar dinlenir. Oruç sırasında vücutta depo edilmiş besin maddeleri harcanır, sonradan bunların yerine yenileri gelir, böylece vücutta bir yenilenme olur. Manevi olarak ise ahlak güzelleşir, merhamet ve yardım duyguları gelişir. İnsan sabırlı olmayı öğrenir, kötü düşüncelerden ve çirkin davranışlardan uzaklaşır. Oruç için niyet dahi gece sahura kalkılması ile rahmet ve bereketi beraberinde getirir.

Ramazan ve Oruç Nedir?

Oruç nedir diye detaylı baktığımızda, ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından, güneş batıncaya kadar, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir. Allah-u Teala Bakara Suresi, 183 ve 184. Ayette mealen şöyle buyurur; “Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız –bilirseniz– sizin için daha hayırlıdır.”

Oruç Nedir ve Orucun Faydaları Nelerdir – İDDEF (2)

Oruç Çeşitleri Nelerdir?

İslamiyet'te oruç bedenen aç kalınması, aynı zamanda da fiziki ve ruhen günahlara kapalı kalınmasıyla Allah-u Teala'nın rızasını kazanmak için ibadet halinde olmaktır. Peki, oruç çeşitleri nelerdir? Orucun farzları hangileridir? Yıl boyunca çeşitli dini günler ve kıymetli zaman dilimlerinden geçeriz. Dolayısıyla oruç çeşitleri farz, vacip, mekruh ve nafile olarak ayrılmakla beraber 4 tane oruç çeşitleri karşımıza çıkar. Mümin bu oruçlardan bazılarını farz ibadet olarak tutmak zorundadır. Oruçlar 4 kısma ayrılmaktadır. Farz olan, vacip olan, nafile olan ve mekruh olan oruçlar vardır. Oruç çeşitleri ve anlamları olarak baktığımızda farz olan oruç da yine kendi içeresinde iki çeşide ayrılmaktadır. Oruç farzları olarak bunlardan birisi muayyen vakitteki yani Ramazan-ı Şerif'teki oruçtur, diğeri ise muayyen olmayan vakitte (Ramazan'ın kazası) farz olan oruçtur. Dolayısıyla bir kimsenin Ramazan'ın kazasını yapması farzdır ancak ölene kadar vakti vardır. Oruç ne zaman farz kılındı? sorusuna cevap olarak ise şunu söyleyebiliriz: zorunlu ibadet olan Ramazan orucu, Hicret'in ikinci yılının Şaban ayında (Şubat, 624) tüm Müslümanlara farz kılındı. İkincisi ise vacip olan oruçlardır. Bunlar adak olarak adanan oruçlardır. Bunlar da kendi içerisinde ikiye ayrılır. Birincisi muayyen bir günde adanan oruç, ikincisi ise mutlak olarak adanan oruçtur. Dolayısıyla muayyen olarak adanan orucun kesinlikle o gün tutulması gerekmektedir. Aksi takdirde kişi sözünü tutmayarak günah işlemiştir. Fakat mutlak olarak adanan orucu ise yine ölene kadar vakti vardır. Kişi dilediği vakit içerisinde bu orucu tutabilir. Nafile olan oruçlar Pazartesi ve Perşembe günü tutulan oruçlardır. Bunlar Peygamber Efendimiz'den (S.A.V) sahih hadis-i şerif olarak aktarılmıştır. Mekruh olan oruçlar ise, tahrimen mekruh ve tenzihen mekruh olarak ayırabiliriz. Tahrimen mekruh Ramazan Bayramının birinci günü ile Kurban Bayramının bir, iki ve üçüncü günü tutulan oruçtur. Tenzihen mekruh ise kişiyi güç olarak zafiyete düşürecek tüm oruçlardır. 

Oruç Kimlere Farzdır?

Oruç tutacak kişide aranan temel şartlar Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmasıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir. Sağlıklı ve oruç tutabilecek kişiye oruç farzdır.

2024 Oruç Ne Zaman Başlar?

2024 yılı için tüm dini günler listesini incelediğimizde özellikle en çok dikkat edilen Ramazan-ı Şerif ayıdır. Çünkü tüm ayların en güzeli, Onbir ayın sultanı olarak nitelenen Ramazan 2024 yılında 11 Mart Pazartesi günü başlar. Yani oruçlu olduğumuz gündür. 10 Mart Pazar gecesi imsak vaktine kadar sahur yaparız, oruç niyetleniriz ve Pazartesi günü ilk orucumuzu tutmuş oluruz. 10 Nisan 2024 Çarşamba günü ise Ramazan Bayramının birinci günüdür. 


Orucun Faydaları Nelerdir?

Orucun faydaları üzerine birçok Hadis-i Şerif bulunmakla birlikte oruç, bilimsel araştırmalara konu oluyor. Peki hem hadislerle, hem geleneksel tıp hem de modern tıp ile oruç tutmanın faydaları nedir? Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) ‘Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız’ ve ‘Her şeyin bir temizleyeni (zekatı) vardır, bedenin temizleyeni (zekatı) oruçtur’ buyurduğu gibi, bilimsel araştırmalarla da ortaya çıkan orucun faydalarını şöyle sıralayabiliriz: Kalp yağlanmasını engeller, metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sistemini dinlendirir, bağışıklık sistemini geliştirir, karaciğer ve böbrekteki toksinleri temizler, vücuttan toksin etkili kimyasalların atılmasını sağlar ve böylece birçok hastalık iyileşir. Oruçla birlikte beyinde özel bir hormonun salgılandığı ve bu hormonun beyin hücrelerini gençleştirme, tedavi etme etkileri de bilimsel çalışmayla ortaya koyulmuştur. Oruç tutmanın daha sayılamayacak onlarca fiziki ve ruhsal yönden olumlu etkileri bulunmaktadır.

Orucun Faziletleri Nelerdir?

İnsan vücuduna birçok manevi faydası bulunan oruç neden tutulur? Oruç faziletleri yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in nazil olmaya başlaması, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi ve oruç ibadetimiz Ramazan-ı Şerif ayı içindedir. İnfak, yardımlaşma ve paylaşma adına eşsiz bir fırsat olan Ramazan, Allah Teala’nın gündüzlerinde orucu farz, gecelerinde ise teravihi nafile ibaret kıldığı mübarek bir aydır. Bu ayın faziletleri çok kıymetli olmakla birlikte bu ayda işlenen hayrın başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazandığı, bir farzı edenin de, başka aylarda yetmiş farzı yerine getirmiş gibi sevap aldığı bilinir. Oruç tutmanın sevabı çok büyüktür. Yani Ramazan ayı sabır ve sevap ayıdır. Sevap ve sabrın mükafatı ise ahirette sunulacak en güzel azıkla birlikte cennettir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) oruç ve iftar faziletiyle ilgili “Bu ayda bir oruçluyu iftar ettirir, akşamleyin yemek yedirtirse, kendi günahlarının mağfiret edilmesine sebep olur” buyurmuştur. Oruç tutmanın fazileti farz ve büyük ecirler taşır. Bir Hadis-i Şerif’te ise şöyle buyrulur: “Kim Ramazan ayının faziletine inanarak ve alacağı mükafatı Allah’tan umarak orucunu tutar, namazlarını kılarsa anasından doğduğu gün gibi günahlardan kurtulur.”

hurma-Oruç Nedir ve Orucun Faydaları

Oruç Niyeti Nasıl Edilir?

Oruç tutmak için sahur yapan kişi sabah ezanı okunmadan yeme-içmeye son verdikten sonra oruç için niyet etmek işlemini ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya’ diyerek yapar ve oruç tutmaya başlar. Oruç niyeti böyledir ama burada önemli olan ise niyettir ve dil ise kalpteki niyetin beyanıdır. Yani oruç tutacak kişi, hem içinden hem de dili ile niyet etmelidir. Ramazan orucu niyeti diye ayrı bir niyet sadece hangi orucu tutacaksanız onun ismini söylemenizdir. Oruç tutmaya akşam vaktinden sonra da niyet edilebildiği gibi, sahurdan sonra kabukuşluk yani zeval vaktinden (öğle zamanı) öncesine kadar niyet edilebilir. Öte yandan sahura kalkan kişi niyet etmeyi unutsa da oruca niyetlenmiş, oruç tutmuş sayılır.

Oruç Nedir ve Orucun Faydaları Nelerdir – İDDEF-3

Kimler Oruç Tutamaz?

Ramazan orucu tutmanın öncelikli olarak sağlık ve sıhhati yerinde olan insanın yerine getirmesi gereken farz bir ibadet olduğunu bilmemiz gerekiyor. Peki, genç ve sağlıklı bireylerin dışında kimler oruç tutamaz? Ergenlik çağına ulaşmamış, çok yaşlı, devamlı hastalığı olan (doktor uyarısı),hamile ve özel gündeki kadın ve yolcu olan kişiler oruç tutmak zorunda değildir. Ancak süreklilik gösteren hastalığı olan veya yaşlılıktan dolayı oruç tutamayanların dışındakiler oruçlarını daha sonra kaza ederler. Hastalığı sürekli olan ve yaşlılıktan dolayı oruç tutamayanlar ise oruç yerine verilen para olarak da bilinen fidye bağışında bulunurlar. Oruç parası ne kadar 2024? sorusu çokça sorulmakla birlikte oruç tutmak yerine fidye vermek durumunda olan kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2024 yılı için belirlediği 130 liralık fidye bedelini günlük olarak bağışlar. Yani Ramazan boyunca oruç tutamayan kişi günlük 130 liradan, bir aylık oruç fidyesi bağışı yaparak yoksulları doyurur. 2024 yılı Ramazan 30 gündür. 30x130: 3.900 TL yapar. Fitre ise (fıtır sadakası) Ramazan ayının herhangi bir vaktinde maddi durumu yerinde olan her Müslümanın yoksullara verdiği nisap miktarı olan bağıştır. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından asgari miktarı açıklanan fitre kişi başı olarak bağışladığı sadakadır. 2024 yılı için 130 TL olarak açıklanan fitreyi durumu iyi olan kişiler bu rakamın üzerinde bağış yapabilir.

Orucu Bozan Durumlar Neler?

Ramazan’da ve diğer zamanlarda tutulan oruçlar için orucu bozan durumlar vardır. Oruç bozan durumlar yeme-içme ve cinsel ilişki ile oluşur. Oruçlunun söz konusu yasak fiillerden uzak durması anlamındaki İmsak’ın ihlal edilmesiyle oruç bozulur. Oruçlu iken cinsel ilişkide bulunmak her iki taraf için de kaza ve kefâreti gerektirir. Meşru bir mazeret bulunmaksızın, gıda veya gıda hükmünde olan ya da yenilip içilmesi mutat bir şeyi bilerek yemek ve içmek Hanefilere göre kaza ve kefâreti gerektirir. Müslüman orucu bozan davranışlar sergilememeli ve oruç bozan haller yapmayarak sevabını büyütmelidir.


Siz de İhtiyaç Sahiplerinin Yüzünü Güldürün

Siz de ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürerek bugünlerine mutluluk, yarınlarına umut olabilirsiniz. Bağışlarınızı, "www.iddef.org" internet sitesi üzerinden online olarak, ilgili hesap numaralarına "EFT/havale" yoluyla, 0212 621 00 65 Çağrı Merkezi telefonundan ve temsilciliklerden detaylı bilgi alarak yapabilirsiniz. Ayrıca 120 lira ile bir kişiye iftar verebileceğiniz gibi, RAMAZAN yazıp 7230'a göndererek de 20 TL destek olabilirsiniz.

Bağış Yapmak İstiyorum