TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Kurban Bayramı Namazı Nedir?

Kurban Bayramı Namazı Nedir?
Kurban Bayramı Namazı nedir? Kurban Bayramı Namazı nasıl kılınır? Kurban Bayramı Namazı kaç rekattır? Hepsinin cevabı için yazımızı okuyun!

Dini Bayramlar, Allah’ın bu ümmete birer hediyesi ve ikramıdır. İslam dini açısından büyük öneme sahip olan bayram namazları Ramazan ve Kurban Bayramı olarak senede iki kez cemaatle kılınır. Kurban Bayramı namazı eda edildikten sonra kurbanlık hayvanlar kesilmeye başlanır. Yoksul kimselerle yardımlaşma ve dayanışma kurulur. Akraba, eş, dost, hastalar ve yaşlılar ziyaret edilir. İslam kardeşliği hasebiyle dünyanın birçok noktasında mazlum ve mağdur şekilde hayata tutunmaya çalışan Müslümanlar ile paylaşma ve gönül köprüsü kurulur. Kurban Bayramı namazı vaktinde camilerde bayramın manasını ve taşıdığı değerleri, kurban ibadetinin anlamını ve takva hissinin yüceliğini, sıla-i rahmin önemini ve daha birçok konuyu hatırlatıp nasihatlerde bulunulur. Peki, kurban bayram namazı saat kaçta kılınır? Kurban Bayramı nasıl kılınır?

Kurban Bayramı Namazının Fazileti Nedir?

Kurban Bayramı namazı, camiye gelen vatandaşlarla kurulan sohbet meclisi ve akabinde irat edilen hutbesiyle büyük bir tebliğ ve nasihat niteliği taşır. Görevli hoca, kurban bayramının önemini, namazın faziletini anlatır. Kardeşliği, ziyaretleri ve Müslümanların birbirini hatırlamasının değerini paylaşır. Bayramın simgelediği takva, teslimiyet, kardeşlik ve dayanışma duygularının gelişimi ve yaygınlaşması konusunda hassasiyet gösterilir. Dualarımız ve yardımlarımızla yeryüzünün muhtelif coğrafyalarında zor durumda bulunan kardeşlerimizi unutmayız. Birlik ve beraberlik için Allah için namaz kılınır ve dua edilir. Tüm bunlarla beraber Kurban Bayramının fazileti ve sevabı büyüktür.

Kurban Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?

“Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” diye niyet ederek, namaza durulur ve Sübhaneke okunur. Sübhanekeden sonra eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılıp, birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmam önce Fatiha, sonra bir sure okur ve beraberce rükuya eğilinir. İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir.

iddef-kurban-bayrami-namazi-nedir (1)

Kurban Bayramı Namazı Kaç Rekattır

Bayram namazları iki rekattır. Camilerde cemaat ile kılınır.

Kurban Bayramı Namazına Nasıl Niyet Edilir?

“Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” diye niyet edilerek namaza durulur.

Kurban Bayramı Namazında Hangi Dualar Okunur?

Niyet edip imama uyarak başlanan namazın birinci rekatında Sübhaneke okunur. Tekbirlerin ardından ellerin bağlanıp imam önce Fatiha, sonra bir sure okur. İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Otururken okunacak dualar ise Ettahiyyatü, Allahümmesalli, Allahümmebarik ve Rabbena dualarıdır.

Peygamber Efendimizin Bayramlar İle İlgili Söylediği Söz

Enes b. Malik’ten (Allah ondan razı olsun) rivayet olunduğuna göre o şöyle demiştir: Peygamber Efendimiz (S.A.V) Medine’ye geldiklerinde, Medinelilerin eğlendikleri iki günleri vardı. Rasulullah (S.A.V) “Bu günler nedir?” diye sordu. Medineliler: Biz cahiliyet devrinden beri bu günlerde eğleniriz, dediler. Bunun üzerine Rasulullah (S.A.V) şöyle buyurdu: “Şüphesiz Allah size, o iki günün yerine daha hayırlı olan iki bayramı: Kurban bayramı ile Ramazan bayramını vermiştir.” Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, misvak kullanmak, gülyağı ve benzeri hoş koku sürünmek, giyilmesi mubah olan elbiselerden en güzel ve temizini giymek, Yüce Allah’ın nimetlerine şükür için neşe ve sevinç göstermek, karşılaşılan mümin kardeşlere karşı güler yüz göstermek, elden geldiği kadar fazla sadaka vermek, Bayram gecelerini ibadetle geçirmek müstahab ve güzel bulunmuştur.

Kurban Bayramı Namazı Hangi Gün Kılınır?

Kurban bayramının birinci günü kılınır. 2023 yılında Kurban bayramı Haziran ayının sonuna denk gelir. Hicri takvimde 9 Zilhicce 1444 Miladi Takvimde 27 Haziran 2023 Salı Arefedir. 28 Haziran 2023 Çarşamba Kurban bayramının 1. günüdür ve bayram namazı bugünün sabahında kılınır. 29 Haziran Perşembe bayramın 2. günü, 30 Haziran Cuma bayramın 3. günü, 1 Temmuz Cumartesi ise bayramın 4. günüdür.

Kurban Bayramı Namazı Farz Mıdır?

Bayram namazı kılmanın, Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise sünnettir. İşrak vaktinde, iki rekât bayram namazı kılmak, erkeklere vaciptir. İşrak, Güneşin doğuşundan 30-45 dakikalık bir süre sonra başlar. Öğle namazına kadar devam eder. Vacip, sözlükte "sabit, lazım, var ve gerekli olan şey" anlamına gelen vacip, fıkıh ilminde fakihlerin çoğunluğuna göre farz ile eş anlamlı olup şariin mükelleften yapılmasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği fiil demektir. Hanefîler ise kati delille sabit olan hükme farz, zanni delille sabit olan hükme vacip diyerek ikili bir ayırım yapmışlardır. Ancak Hanefiler, vacibin de farz gibi kesin olarak yapılması gerektiği görüşündedir.

iddef-kurban-bayrami-namazi-nedir (2)

Kurban Bayramı Namazına Gecikilirse Ne Yapılmalıdır?

Diğer namazlardaki gibi, imam selam verince, kalkıp kılamadığı rekâtları tamamlar. İkinci rekâtta yetiştiyse, imam selam verince kalkıp Sübhaneke okur. Sonra, üç defa tekbir getirerek ellerini kulaklarına kaldırır, birinci ve ikincisinde iki yana bırakır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlar. Fatiha ve zamm-ı sûre okur, rükû ve secdeleri yapıp oturur ve namazını tamamlar. İkinci rekâta da yetişemediyse, yukarıda bildirildiği gibi birinci rekâtı kılıp kalkar. Fatiha ve zamm-ı sûreden sonra, iki elini üç defa tekbir getirerek kaldırır. Üçüncüde yanlara bırakır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükûa eğilir. Secdeleri yapıp oturur ve namazını tamamlar.

Teşrik Tekbiri Farz Mıdır? Ne Zaman Söylenir?

Teşrik tekbiri vaciptir. “Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahil-hamd” diye okunur. Anlamı şöyledir: “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah, her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd, Allah’a mahsustur”. Kurban Bayramının arefesi günü, sabah namazından, dördüncü günü ikindi namazına kadar, hacıların ve hacca gitmeyenlerin, erkek, kadın herkesin, cemaat ile kılsın, yalnız kılsın, farz namazından sonra selam verir vermez, bir kere Teşrik tekbiri okur.

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta?

Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl il il kurban bayramı namaz saatlerini açıklar. 28 Haziran 2023 Çarşamba bayramın birinci günü kılınacak namaz öncesi de Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 Kurban Bayramı namazı saatlerini bayrama birkaç gün kala açıklayacak. Ancak Kurban bayramı namazı İşrak dediğimiz güneşin doğuşundan 30-45 dakikalık bir süre sonra kılınır.

Kurban Bayramı Namazı Evde Kılınabilir Mi?

Bayramlarda her Müslüman’ın ilk yapması gereken işlerden biri bayram namazı kılmaktır. Bayram namazı hicretin ikinci senesinde meşru kılınmıştır. Biz Hanefilere göre; Kendisine cuma namazı farz olan kişinin, bayram namazı kılması vaciptir. Bayram namazı camide cemaatle kılınır. Tek kılınmaz. İki rekât olan bayram namazında ezan okunmaz, kamet getirilmez. Ancak tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 pandemisi nedeniyle Ramazan ve Kurban bayramı namazları camide kılınmadı. Din İşleri Yüksek Kurulu bu nedenle, “Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekat olarak duha/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehaptır” açıklamasını yaptı.

Kurban Bayramı Geceleri Nasıl Geçirilir?

Bayram gecelerini, Allah Te’ala’yı zikretmek, namaz kılmak ve diğer ibadetlerle ihya etmek müstehaptır. Bu husustaki delilimiz Ebu Ümame (r.a)dan rivayet edilen bir hadis-i şeriftir ki, Rasulullah (S.A.V) bu hadîs-i şerifinde şöyle buyurmuştur: ‘’Her kim sevabını Allâh Te’âlâ’dan umarak bayram gecelerini (ibadetle) ihya ederse, (âhireti unutup dünyaya bağlanmakla) kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmez.’’ (İbnü Mâce, Sıyâm:68, no:1782, 1/567) Âlimler bayram gecelerinin ne kadarlık bir zamanının ibadetle geçirileceği hakkında ihtilaf etmişlerdir. Bu hususta en sağlam görüş, gecenin büyük bir kısmının ibadetle geçirilmesidir. Ayrıca ‘’muayyen bir vakit içerisinde kalkıp ibadet edilmekle de o gece ihya edilmiş olur’’ diyen âlimler mevcuttur.

Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU