TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Adak Kurbanı Kesmenin Şartları Nelerdir?

Adak Kurbanı Kesmenin Şartları Nelerdir?
Adak kurbanı nedir, niçin ve ne zaman kesilir? Blog yazımızda adak kurbanı kesmenin şartlarını inceleyip, sıkça sorulanlara cevap verdik.

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), bir Müslüman’ın adak olarak kurban ibadetini kendisi için vacip kılmasıyla oluşan adak kurbanını dünyanın dört bir yanındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Peki, Adak kurbanı kesmenin şartları nelerdir, adak kurbanını kimler yiyemez?


İDDEF, Allah-u Teâla’nın lütfetmesini isteyerek adadığınız ve gerçekleşmesi halinde keseceğiniz küçükbaş (koç, koyun) veya büyükbaş hisse kurbanın kesimini bizzat Afrika, Asya, Orta Doğu ve Balkanlar'daki 40 ülkede yapıyor. Kurban etlerini ise başta medreselerde İslami ilim okuyan talebeler olmak üzere, bizzat ekipleri tarafından yerinde tespitlerle belirlenen gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Siz de adadığınız kurbanın etini yurtdışındaki yoksul ve mazlum kardeşlerinizin sofrasına İDDEF’le ulaştırabilir, üzerinize vacip yani farz kıldığınız ibadeti yerine getirebilirsiniz.   

Adak-Kurbanı-Kesmenin-Şartları-Nelerdir-6

Adak Kurbanı Nedir? Adak Kurbanı Niçin ve Ne Zaman Kesilir?

Adak Kurbanı bir Müslüman’ın bir şeyin olması üzerine Allah’a kurban keseceğini ikrar ederek söz vermesi ve o şeyin de gerçekleşmesiyle oluşan borç yani vacip bir ibadettir. Kişi Allah rızası için kurbanı kendisi kesebildiği gibi, yurtdışındaki kardeşleri için bağışlayarak borcu ödemiş olur. Adak üzerine söz verdiğimiz şeyin gerçekleşmesi nedeniyle kestiğimiz kurbanımızın ne zaman kesilmesi gerektiği sorusundaki ilk temel mesele şarta bağlılıktır. Yani kişi adak kurbanını bir şarta bağlı olarak adadıysa şart gerçekleşmesi halinde adak kurbanını ilk imkan halinde kesmelidir ve uygun olan budur. Şarta bağlı olmayan adaklar ise herhangi bir vakitte kesilebilir. 


Adak bağışı yapılabilecek yerler içinde bulunan yoksul durumdaki kardeşlerimize adak kurban bağışımızı yapabilir, hem yoksul hem de Allah yolunda ilim tahsil eden talebeleri sevindirebiliriz. Adak kurban fiyatları 2024 listesi yılbaşından bu yana güncelliğini koruyor. Küçükbaş adak kurban fiyatı 3500 TL, büyükbaş hisse kurban ise 3000 TL’dir. Kurbanlık bağış yapılmasıyla birlikte akla gelen ilk soru ise Adak kurban nasıl olmalı? oluyor. Adak kurban kurbanlık özelliklerini taşıyan, sağlıklı, besisi yerinde, dişleri tam, boynuzu sağlam olmalıdır ve İslami usullere göre kesilerek dağıtımı gerçekleşmelidir. İDDEF, 14 yılı aşan güveni ve titizliğiyle kurbanları seçiyor, kesiyor ve dağıtımını gerçekleştiriyor. Bağışçıya ise isteğe bağlı olarak kurban kesim videosunu gönderiyor. 


Adak Nedir?

Adak, bir kimsenin gerçekleşmesini istediği şeyi sözle ikrar edip şarta bağlaması ve istediği şeyin gerçekleşmesiyle yerine getirmekle yükümlü olduğu bir borçtur. Adakta bulunulduğunda yerine getirilmesi dinen vacip görülmüştür ve adaklar Allah rızası için yapılır. Adak; vacip, farz ve sünnet gibi ibadet edilebilecek, kurban kesmeyi, namaz kılmayı, oruç tutmayı ve sadaka vermeyi kapsar ve de bu ibadet kulun Allah’a yakınlaşmasıdır. Örneğin; bir kimsenin ‘Allah’ım benim şu işim olursa, bana şunu lütfedersen senin rızan için kurban keseceğim’ demesiyle adak kurban bağış veya kesim süreci başlar ve gerçekleşmesiyle o kişi kurbanı kesmekle mükelleftir. İyi ve güzel hususların gerçekleşmesi ve oluşması istenenler dışında, haram istekler adak olmaz ve o adak geçersizdir.


Adak Kurbanı Nedir?

Bir Müslüman’ın bir şeyin olması üzerine Allah’a kurban keseceğini ikrar ederek söz vermesi ve o şeyin de gerçekleşmesiyle oluşan borç yani vacip bir ibadettir. Kişi Allah rızası için kurbanı kendisi kesebildiği gibi, yurtdışındaki kardeşleri için bağışlayarak borcu ödemiş olur. İDDEF’in 2024 yılı için belirlediği adaklık koyun fiyatları ise 3500 TL’dir. Bağışladığınız adaklık koyun size binlerce kilometre uzaktaki ihtiyaç sahibinin evinde, bir medrese talebesinin yüzünde sevinç oluşturduğu gibi adak bağışı sizinle birlikte başka hayatlarda da mutluluklara vesile oluyor.


Adak Kurbanını Kimler Yiyemez?

Adak kurbanı yenir mi sorusu çokça sorulmakla birlikte vacip ibadetlerden kurban kesmek, oruç tutmak, namaz kılmak birer adak cinslerinden olduğu gibi daha çok yaygın olan ve yapılan şey kurban kesmektir. Kesilen adak kurbanının etinden ise usûl ve füru yani üstsoy ve alt soy şeklinde ifade ettiğimiz anne, baba, dede ve nineler çocukları ve torunları yiyemez. Adak kurbandan maddi durumu yerinde olan yani zengin kişiler de yiyemez. Adak kurbanının eti yakın veya uzak fakir-fukara, garip-guraba kimselere ulaştırılmalıdır. İDDEF’e bağışlanan adak kurbanı ise yoksulluktan eğitim alamamış ve şimdi medreselerde ücretsiz eğitim gören ilim talebelerine, onların zor durumdaki ailelerine ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Belki de eti yıldan yıla kurban bayramında gören 7’den 70’e tüm yoksul aileler, bağışlanan adak kurbanlarla yılın her döneminde sofralarında et görmenin mutluluğunu yaşıyor.

Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?

Kurban kesmeyi adayan bir kimsenin öncelikle Müslüman, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına ermiş olması gerekir. Adak kurbanda aranan şartlar ise; bir kurbanlık hayvanda aranan niteliklerle aynıdır. Yani kurbanın sağlıklı, belirli yaşları tamamlaması ve azaları tam olması ve İslami usullere göre kesilmesi gerekir.

Adak Kurbanı Kesmenin Şartları Nelerdir-2

Adak Kurban Kimlere Verilir?

Adak kurbanı etinden fakir olsalar dahi usûl ve füru yiyemediği gibi; ihtiyaç sahipleri, yoksul, mazlum ve Allah yolunda ilim tahsil eden talebelerin istifade edebilmesi için bağışlanabilir. ‘Şu işim olursa bir kurban keseceğim’ diyen kişi ister koyun, ister koç isterse de hisseye girerek büyükbaş kurban kesebilir. ‘Koç keseceğim’ diyen kişi de duruma göre koyun, keçi kesebildiği gibi büyükbaş hissedarı olarak da adağını yerine getirebilir. Peki, adaklık koç fiyatları ne kadar? İDDEF, 2024 yılı için adaklık koç fiyatları yani küçükbaş kurban fiyatını 3500 TL olarak belirledi. Adaklık fiyatları küçükbaş veya büyükbaş hisse olarak belirlenirken İDDEF’in hizmet verdiği ülkelerdeki ortalama fiyatlar baz alınıyor. Adak kurbanlık fiyatları Afrika, Asya, Orta Doğu ve Balkanlar'daki 55 ülkede aynı olarak belirleniyor, kesilen kurbanlar başta medreselerde ücretsiz İslami ilim okuyan talebeler, onların yoksul aileleri ve civardaki fakir kimselere ulaştırılıyor.

Adak Kurbanı Kaç Kişiye Dağıtılır?

Adak Kurbanı küçükbaşta 2-3 kilo ortalaması alırsak 6 veya 7 kişiye dağıtılabildiği küçükbaş kurbanlık kalabalık aileye tamamen de verilebilir. Büyükbaş hisse olarak bağışladığınız adak kurban etinden de aynı sayıda kişi istifade eder. Adağa ait isteğin yüce Allah’ın lütfuyla gerçekleşmesiyle adak kurbanı da Allah rızası için kesilerek fakirlerin sofrasına ulaştırılmalıdır. Adak kurbanı, kurbana uygun hayvanların kesilmesiyle yerine getirilir. Peki, kesilen adak kurban nasıl dağıtılır? Eğer kurbanı kendiniz kestiyseniz (usûl ve füru hariç) yoksul akraba ve komşularınıza dağıtabilirsiniz. Dağıtırken sayı aranmaz ve ihtiyaç sahiplerinin istifade edeceği ölçüde verilebilir. Adak kurbanınızı eğer yurtdışındaki yoksul Müslüman kardeşlerinize göndermek istiyorsanız adak bağışı alan kurumlar arasında bulunan İDDEF’e gönül rahatlığıyla teslim edebilirsiniz.

Adak Kurbanı Kardeşe Verilir Mi?

Kurbanı kendi kesip dağıtan kişinin kendisi ve bakmakla yükümlüğü olduğu kişiler adak kurbanından yiyemez. Ancak adak kurbanı kardeşe ve ağabeye verilebilir. Kişi amca, hala, dayı, teyze, kuzen ve yeğenlere de adak kurbanından verebilir.


Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Şartlı veya zamana bağlı bir işin olmasına yönelik adaklar bağladığımız şey gerçekleştiği andan itibaren kesmekle yükümlüdür. Adak gerçekleşmesiyle başlayan yükümlülük Kurban Bayramına veya başka bir güne rastladığında da öncesi veya sonrasına yönelik bir ayrım yapılmaksızın imkan bulunduğu anda kurban kesilir.

Kurban Bayramında Adak Kesilir Mi?

Adak kurbanı Kurban Bayramında kesilebilir ve kestikten sonra bir ihtiyaç sahibine verebilir. Veya vekalet yoluyla yurtiçi ya da yurtdışına bağışlayarak kesilip tamamının gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıttırabilir.

Adak Kurbanı Zamanında Kesilmezse Ne Olur?

Adak ettiği şeyin gerçekleşmesi durumunda kurban keseceğini ifade ederek adakta bulunan kişi, adağının gerçekleştiği andan itibaren maddi imkanı yerindeyse hemen kurbanı kesmelidir. Bu ibadeti yerine getirmesi vaciptir. Eğer kişinin adağı yerine geldi ancak maddi imkanı kurban kesmeye elvermiyorsa Yüce Allah’a dua ederek ‘Rabbim adağımı yerine getiremiyorum. Beni affet’ diyerek duada bulunmalıdır. Kişinin zaman içinde imkanı el verdiği zaman ise en kısa sürede kurbanını kesmelidir.

Adak-Kurbanı-Kesmenin-Şartları-Nelerdir-5

Adak Kurban Bağışı Nereye Yapılır?

Adak kurbanlarınızı online adak olarak "www.iddef.org" internet sitesi üzerinden, ilgili hesap numaralarına "EFT/havale" yoluyla ya da "0212 621 00 65" numaralı telefondan detaylı bilgi alınarak ulaştırılabilirsiniz. Adak kurban bağışı nereye yapılır? sorusuna ise yıllardır bağışçılarının vacip, adak, akika ve şükür kurbanlarını bizzat keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştıran İDDEF’le dünyanın dört bir yanındaki medreselerde ilim tahsil eden yoksul Müslüman çocuklarına teslim edildiği yanıtını alabilirsiniz. Adak kurban bağış yerleri içinde bulunan İDDEF’in medreseleri, 40 ülkedeki 63 medrese ve civarındaki yoksul Müslüman halka ulaştıracağınız adak kurbanlar, et girmeyen sofraları bereketlendiriyor ve yüzlerdeki sevinç, kalplerdeki mutluluk size de yansıyor. Allah rızası için kesilen adak kurbanlar, yoksulluktan ete ulaşamayan kardeşlerinizin yüzünde tebessüm oluyor, size de adak görevini yerine getirmekle birlikte huzuru hissetmek kalıyor.

Adak Küçükbaş Bağışla

Adak Büyükbaş Hisse Bağışla

Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU