Hicri yılın dokuzuncu ayı olan Ramazan-ı Şerif üç ayların Recep ve Şaban’dan sonraki üçüncü ayıdır. 11 Mart 2024 Pazartesi (1 Ramazan 1445) günü başlayan Ramazan, senenin 12 ayı içerisinden ayların sultanıdır. Bu sebeple başta oruç ve namaz olmak üzere birbirinden değerli ibaretleri ve bereketleri barındıran Ramazan’ın fazilet ve meziyetleri çoktur. Peki, Ramazan ayında yapılacak ibadetler arasında olan ve gün gün kılınacak namaz rehberi nasıldır? İlk akla gelen Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekattır? Ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır?
Ramazan ayına mukaddes değerini Allah-u Teala vermiş olduğu için büyüklüğü ve yüceliği çok fazladır. Oruç ayı Ramazan aynı zamanda ibadetlerin yoğunluk kazandığı bir aydır ve her saniyesi, her dakikası, her günü ve gecesi en güzel şekilde ifa edilmelidir. Ramazanda kılınacak namazlara baktığımızda ilk gece namazı, ilk gündüz namazı, geceleri kılınacak nafile namazları, sahura kalkıldığında kılınacak 2 rekatlık namaz (Teheccüd) ve Ramazan ayı boyunca kılınacak Teravih namazı olduğunu görüyoruz. Namazların özellikle cemaatle kılınması büyük önem taşıyor. Ramazan gecelerinin ihyası ve istifade bereketi hususunda salihler, teravih ve vitir namazının cemaatle kılınmasının yanı sıra, namazı ziyadeleştirme ve Kur’an-ı Kerim kıraati ile namazı cem etme anlayışlarına bağlı olarak birtakım namaz tarifleri rivayet etmişlerdir. Ramazan ayının ilk gecesi ve gününde kılınması tavsiye edilen namazlar ve nakledilmiş olan diğer bazı namazlar da bu kabildendir.
Oruçla birlikte, namazların kılınması ve Kur’an-ı Kerim’in hatmedilmesi sabırla beraber Ramazan ayının en güzel ibadetleri arasındadır. Normal zamanlarda güneş vaktinden bir saat önce okunan sabah ezanı Ramazan’da imsak vaktine göre ayarlanır. Ramazan namaz vakitlerine bakıldığında Ramazan’da sabah namazı ne zaman kılınır sorusuna imsak vaktiyle cevap veririz. Her şehre göre değişen imsak vaktinden yaklaşık 10 dakika önce uyarı niteliğinde sela verilir ve ardından sabah ezanı okunur. Örneğin İstanbul’da 13 Mart 2024 Çarşamba imsak vakti 05:47’dir. Ezan bu saatte okunur, oruç ezanla birlikte başlar ve hemen ardından sabah namazı kılınabilir. Saat 07:12’de ise güneş doğar ve namazın bu vakitten önce kılınması gerekir.
İDDEF'in Batı Afrika Ülkesi Gine'deki 2.Abdülhamid Han Camii'nde Ramazan heyecanı yaşanıyor.
Ramazan’da yatsı namazından sonra selati vitir namazı kılınır. Teravih namazı, Ramazan-ı Şerif Ayı’na mahsus bir gece namazıdır ve Ramazan ayında Teravih ile Yatsı namazı birleşir. Teravih namazı 20 rekat, yatsı namazı ise 13 rekattır. Namazımızı camide cemaatle kıldığımızı var sayarsak; Yatsı namazının 4 rekatlık ilk sünneti kılındıktan sonra, 4 rekatlık farz namazı imama uyularak cemaatle kılınır. Ardından münferit yani tek olarak kılınan yatsı namazının 2 rekatlık son sünnetinden sonra Teravih namazı başlar. 2’şer ya da 4’er rekatlar halinde cemaetle kılınan 20 rekatlık namazın ardından selati vitir namazı yine cemaatle eda edilir. 3 rekatlık Vitir namazının üçüncü rekatında bir ara tekbir alınarak Kunut duaları okunur. Üçüncü rekatın sonunda selam verilerek namaz tamamlanır. Ramazan ayının geceleri teravihle aydınlanır, gündüzleri de oruç ve tesbihatla nurlanır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyuruyor ki: “Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ın gecelerini ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.”
Ramazan’da Teravih ve Vitir namazından sonra evde kılınacak çok faziletli nafile namazlar bulunur. Ramazan-ı Şerifin ilk günü ile ilgili ise şöyle rivayet edilmiştir: “Ramazan-ı Şerif’in ilk gününde dört rekât kılar. Her rekatta bir Fatiha ve beş kere Ayetü’l-Kürsi okur. Namazdan sonra da bir kere Ayetü’l-Kürsi okur.” Gün gün kılınacak namazlarla ilgili ise rivayetlerin zayıf olduğunu belirterek, faziletli amelleri çoğaltmak maksadıyla kılınabilecek namazları şöyle sıralayabiliriz:
Birinci Gün 4 Rekat: her rekatta Fatiha Suresinden sonra 15 defa İhlas Suresi
İkinci Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 20 defa Kadir Suresi
Üçüncü Gün 10 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 50 defa İhlas suresi
Dördüncü Gün 8 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 20 defa Kadir suresi
Beşinci Gün 2 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 50 defa İhlas suresi ve namaz bittikten sonra 100 salavat
Altıncı Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra Mülk Suresi okunur
Yedinci Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 13 defa Kadir Suresi
Sekizinci Gün 2 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden Sonra 10 defa İhlas Suresi ve namaz bittikten sonra 1000 defa Subhanallah
Dokuzuncu Gün 6 Rekat: (Akşam ve Yatsı namazı arasında kılınır) Her rekatta Fatiha'dan sonra 7 defa Ayete'l Kürsi ve namaz sonrası 50 salavat
Onuncu Gün 20 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 30 defa İhlas Suresi
On Birinci Gün 2 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 20 defa Kevser Suresi
On İkinci Gün 8 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 30 defa Kadir Suresi
On Üçüncü Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatih Suresinden sonra 25 defa İhlas suresi
On Dördüncü Gün 6 Rekat: Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 30 defa Zilzal Suresi
On Beşinci Gün 4 Rekat: İlk 2 Rekatta Fatiha'dan sonra 100 İhlas; Sonraki 2 Rekatta ise Fatiha'dan sonra 50 İhlas Suresi
On Altıncı Gün 12 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 12 defa Tekasür Suresi
On Yedinci Gün 2 Rekat: Fatiha'dan sonra istediği bir sure, ikinci rekatta Fatiha'dan sonra 100 defa İhlas ve namaz sonrası 100 defa "La İlahe İllallah" zikri
On Sekizinci Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 25 defa Kevser Suresi
On Dokuzuncu Gün 50 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 1 defa Zilzal Suresi
Yirminci Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir
Yirmi Birinci Gün 8 Rekat; Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir
Yirmi İkinci Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir
Yirmi Üçüncü Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir
Yirmi Dördüncü Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra hangi sure okunmak istenirse okunabilir
Yirmi Beşinci Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra 10 defa İhlas suresi
Yirmi Altıncı Gün 8 Rekat: Fatiha'dan sonra 100 defa İhlas suresi
Yirmi Yedinci Gün 4 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra Mülk Suresi, eğer bu mümkün olmazsa 25 defa İhlas Suresi
Yirmi Sekizinci Gün 6 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 100 defa Ayete'l Kürsi, 100 defa İhlas, 100 defa Kevser ve namazdan sonra 100 salavat
Yirmi Dokuzuncu Gün 2 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 20 defa İhlas suresi
Otuzuncu Gün 12 Rekat: Her rekatta Fatiha'dan sonra 20 defa İhlas ve namazdan sonra 100 salavat
Ramazan’da gece namazları çok faziletli ve sevaptır. Özellikle her gece kılınan Teravih namazlarıyla birlikte Ramazan ayının ilk gece namazı bulunur. 11 Mart 2024 Pazartesi günü itibariyle başlayan 2024 Ramazan’ın ilk gece namazı, geceler bir önceden girdiği için 10 Mart 2024 Pazar gecesi kılınır. Ramazan’ın 2 rekatlık, Fetih Suresi ile kılınan ilk gece namazını isterseniz akşam ile yatsı arası isterseniz de Teravih namazından sonra yada teheccüdde kılabilirsiniz. Ramazan-ı Şerif gecelerini ihya ile ilgili bir rivayette şöyle gelmiştir: “Ramazan ayının ilk gecesinde nafile bir namazda Fetih Suresi (İnna Fetahna) Süresini okuyan kişi, o sene tüm âfetlerden korunur.” Fetih Suresini ezbere bilmeyenler ilk rekatta Fatiha Suresi ardından 50 İhlas Suresi, ikinci rekatta Fatiha Suresi 50 İhlas Suresi şeklinde kılabilir.
Ramazan'ın 2. gecesi 2 rekat namaz kılan kişinin "Ramazan boyunca tuttuğu oruçların kabul edileceği" müjdesi verilmiştir. Bu namaz sahura kalkınca kılınan nafile 2 rekatlık bir namazdır. Teheccüd namazı olarak da kabul edilmektedir.
Rivayete göre; Ramazan ayının 21. gecesi (30 Mart 2024 Cumartesi'yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece) kılınacak namazdır. Bu namaz hakkında şöyle müjde verilmiştir: “Her kimse bu gecede, her rekatında 1 Fatiha ile 5’er kere Felak ve Nas Surelerinin okuyarak 2 rekat namaz kılsa, o kimseye gelecek yıla kadar kötü nazar isabet etmez ve rızkı bereketli olur. O sene içerisinde ölürse şehit olarak ölmüş olur.”
Ramazan-ı Şerif’in son gecesi olan bu gece aynı zamanda Arefe gecesidir. 9 Nisan 2024 Salı Arefe günüdür. Geceler bir gün önceden girdiği için, Ramazan ayının 30. Gecesi (8 Nisan 2024 Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan gece) kılınır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyurur ki; “Bu gecede bir kimse her rekatında 1 Fatiha 10 İhlas, 10 Felak, 10 Nas okuyarak iki rekat namaz kılsa, o kimsenin şu üç türlü büyük haceti kabul olunur; 1)Tâ’atleri makbûl olur, 2)Dünyâdan îmân ile gider, 3)Kitâbı sağ tarafından verilir.”
Diğer Yazılar
TÜM YAZILARI OKU