TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Rebiülevvel Ayında Yapılacak Zikirler

Rebiülevvel ne demek? Rebiülevvel Ayında okunacak dualar nelerdir? Rebiülevvel Ayının ilk günü neler yapılır? Rebiülevvel Ayı zikirleri nelerdir? Tıklayın!

Rebiülevvel ayı, içerisinde Mevlid-i Şerif’i yani Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğumunun olduğu özel bir aydır. Hicri takvime göre kameri aylardan üçüncüsü olan Rebiülevvel, Safer ayından sonra Rebiülahir ayından önce gelir. 2023 yılı Rebiülevvel ayı 16 Eylül 2023 Cumartesi günü itibariyle başlar. Bu da Hicri yıla göre 1 Rebiülevvel 1445’tir. Rebiülevvel ayının 12. Gecesi ise Mevlid-i Şerif’tir. Yani sevgililer sevgilisi, kainatın efendisi Hz. Muhammed (S.A.V)’in dünyaya teşrifledir. Peki, bu son derece önemli olan ay içerisinde Müslümanlar nasıl bir ibadette bulunur, nasıl dua edilir? Rebiülevvel Ayı zikirleri nelerdir?

Rebiülevvel Ne Demek?

Rebiülevvel ayı denilince akla ilk gelen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) doğduğu ay olduğudur. Rebi ve Evvel kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan Rebiülevvel, Rebi kelimesinden türemiştir. Rebi, bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket anlamlarına gelmekle birlikte, özünde bir yerde ikame etmek anlamına gelir. Tarihi kayıtlara göreyse, Araplar, havanın hayvancılık için uygun olduğu dönemlerde bereketli bölgelere yerleşmiş ve oralarda yaşamışlardır. Bu aya isminin verildiği sene söz konusu mevsim, belirttiğimiz ikamet mevsimine tevafuk ettiğinden bu ismin tercih edildiği düşünülmektedir.

rebiulevvel-tesbih-zikir-iddef-dua

Rebiülevvel Ayında Okunacak Dualar

Sevgili Allah’ımız (c.c.) Peygamber Efendimizi (S.A.V) alemlere rahmet olarak gönderdiğini buyuruyor. Dolayısıyla sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için önemi büyük olan Rebiülevvel ayında, başta Peygamber Efendimizi (S.A.V) anmak, tüm insanlığın doğru yolu buluşu, İslam’la şereflenmesi ve iyiliği için dua edilir. Samimiyetle yapılacak şahsî duaların yanında, ümmetin ve insanlığın geneli, İslâm coğrafyalarındaki işgal, kan, gözyaşı ve zulmün dinmesi için de dua edilmesinin lüzumu unutulmamalıdır. Peygamber Efendimizin (S.A.V) ömürde en az bir kez olsun kılınmasını beyan ettikleri tesbih namazını da yine Rebiülevvel ayının 12. gecesinin bereketiyle kılmak faziletli bir iş olacaktır. Bu gibi mübarek geceleri ihyanın en azı, yatsı ve sabah namazlarını cemaatle eda etmektir. Bu gecenin varlığından haberdar olarak sadece Peygamber Efendimizin (S.A.V) doğumuna ve gönderilişine sevinmek dahi bu geceyi ihyanın bir yönüdür.


Rebiülevvel Ayı Zikirleri Nelerdir?

Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetlerden biri de zikir getirmek. Allah’ı ve resulünü anmaktır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu ayda doğması hasebiyle Rebiülevvel ayı içinde mümkün olduğu kadar Resulüllah için çokça salat ü selâm (salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtlar) okumak faydalıdır. Ayların en şereflisi olarak bilinen Rebiülevvel ayı, İslam alemi tarafından ibadetler ve dualar ile geçirilecek. Hz. Peygamberimizin (S.A.V) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır. Her ayın bir özelliği ve önemi olduğu gibi Rebiülevvel ayında çikilecek zikir tesbihleri veya Rebiülevvel ayında okunacak duaların faziletleri de vardır. Bu ayda kaza, bela ve hastalıklardan korunmak için bolca tövbe etmeli, sadaka vermeli ve namaz kılınmalıdır.

1-1000 Salavat (Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd)

2-70-700 "Estağfirullah"

3-100-1000 kelime-i Tevhid (Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah)

4-100-1000 İhlas-ı Şerif (Kul hüvellâhü ehad, Allâhüssamed, Lem yelid ve lem yûled, Ve lem yekün lehû küfüven ehad.) Anlamı: (Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla. De ki: O, Allah'tır, bir tektir. Allah Samed'dir)

5-40 defa "Ya Munkizel halka – "O helak olanların Kurtarıcısı"

6-100 defa "La ilahe illa ente Subhaneke, inni küntü minez-zalimin. Manası ise şöyledir: Senden (Allah'tan) başka ilah olacak yoktur, Sen her türlü noksanlıklardan ve ortaklıktan berisin. Şüphesiz ben (Hz. Yunus) kendine yazık eden kimselerden oldum.

Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah…

Rebiülevvel Ayının İlk Günü Neler Yapılır?

Rebiülevvel bu yıl 16 Eylül 2023 tarihinde başlayacak 15 Ekim 2023 gecesinde sona erecek. Her ayda olduğu gibi Rebiülevvel ayının ilk gecesi, geceler bir gün önceden geldiği için 15 Eylül 2023 Cuma'dır. Rebiülevvel’in ilk günü ise 16 Eylül Cumartesi günüdür. İlk günü Rebiülevvel ayının bereketle, ihyasına en yakışır şekilde geçirilmesi için dua edilir. İlk güne özel bir ibadet olmamakla birlikte, bu ayı anlamak, Peygamber Efendimizi anlamak ve hayatımıza örnek eylemek için çalışma yapmalıyız. İlk gece kılınması tavsiye edilen namaz ise gün ve gece olarak karıştırılmamalıdır. İlk namaz 15 Eylül Cuma akşam namazından sonra 2 rekat kılınır. Her rekâtta Fatiha’dan sonra üç kere İhlas Suresi okunur. Selam verdikten sonra 100 kere salavat-ı şerife okunur.

rebiulevvel-ilk-gece-namazi-iddef

Anlamı ise şu şekildedir: “Ey Allah! (Efendimiz) Muhammed’e ve (Efendimiz) Muhammed’in âline rahmetinle salât eyle, bereket ver selâmet ihsan eyle. Ey acıyanların en merhametlisi (duâmı kabul eyle)!”

Rebiülevvel Ayının 12. Gecesi Okunacak Dua

Rebiülevvel ayı 12. gece Peygamber Efendimizin (S.A.V) dünyaya teşriflerinin gerçekleştiği gecedir. Bu gece her şeyden evvel bolca tövbe ve istiğfar edip bağışlanma ve âfiyet talep edilmelidir. Muhtelif salavat-ı şerifeler elden bırakılmamalı, Kur’an-ı Kerîm tilâvetiyle meşgul olunmalıdır. Rebiülevvel ayının 12. Gecesi E'nam suresinin okunması tavsiye edilir. Allah'ın rızasını kazanmak ve doğru yoldan ayrılmamak için okunması önerilen Enam Suresi, Hz. Ali'nin aktardığına göre okuyan kişinin Allah'ın rahmeti, bereketi ve rızasını kazanacağı şeklinde rivayet edilmektedir. Bilhassa kaza namazı borcu olanlar, münhasıran bu günahları için af talebinde bulunmalı ve kaza namazı kılmalıdırlar. Vakti müsait olmayanlar, en azından bir günlük kaza namazlarını kılmalıdırlar. Haceti ve isteği olanlar bu geceyi, hususi faziletinden de istifadeyle hacet namazı kılarak değerlendirmelidirler.

Mevlid-i Şerif İftar Yemeği

Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU