TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Rebiülevvel Ayı Namazı

Rebiülevvel Ayı Namazı
Rebiülevvel Ayı namazı nedir? Rebiülevvel Ayı namazı ne zaman kılınır? Rebiülevvel Ayı namazına nasıl niyet edilir? Hemen okuyun!

Rebiülevvel, kameri ayların üçüncüsü olarak Peygamber Efendimizin (S.A.V) doğduğu ay olması hasebiyle büyük öneme sahiptir. 16 Eylül 2023 Cumartesi (Hicri yıl olarak 1 Rebiülevvel 1445) günü itibariyle başlayan Rebiülevvel, bolluk ve bereket anlamını taşır. Özellikle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i (S.A.V) tanımak, faziletinden haberdar olmak ve sünnetini öğrenmek için bu ay bir fırsattır. Peki, bu aya özel bir namaz var mıdır? Rebiülevvel ayında hangi namazlar kılınır ve kaç rekattır? Rebiülevvel Ayı 12. Gecesi Namazı nasıl kılınır?

Rebiülevvel Ayı Namazı Nedir?

‘Bir yerde ikame etmek’ anlamını taşıyan Rebi kelimesinden türeyen Rebiülevvel, bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket demektir. Anlamından yola çıkarak bu ayın ne kadar bereketli olduğunu ve insanlığa sunulmuş bir hediye olduğunu ulaşabiliriz. Rebiülevvel’de yapılacak ibadetler namaz kılmak, oruç tutmak, bolca Hz. Peygamberi (S.A.V) anmak ve anlamak, çok istiğfar etmek ile birlikte hayır, sadaka ve hasenatta bulunmak olarak sıralanabilir. Rebiülevvel ayı namazı ise en kıymetli ibadetlerden biri olmak suretiyle eda edilir. İlk gece namazı, üçüncü gün namazı ve yirmi birinci gecesi namazı bulunur.

Rebiülevvel Ayı Namazı Ne Zaman Kılınır?

Peygamber Efendimizin (S.A.V) üstün şahsiyetine dair bilgileri öğrenmenin ve sünnetini hayata tatbik konusunda şuur tesisi ve yüksek gayretin mevsimi olan Rebiülevvel ayında nafile ibadetlere ağırlık vermek de mühim bir konudur. Bu anlayış doğrultusunda, bu ayın belli gece ve günlerinin hususi olarak ihyası güzel görülmüştür. Bu doğrultuda yapılacak ibadetlerden biri olan namaz Rebiülevvel ayının anlamının taşıdığı berekettir. Rebiülevvel ayı 16 Eylül 2023 (Hicri yıl olarak 1445) Cumartesi günü itibariyle başladı. Ancak geceler bir gün önceden geldiği için ilk gece namazı 15 Eylül 2023 Cuma akşamıdır. İlk gece namazı akşam namazından sonra kılınır. 3. gün namazı 18 Eylül Pazartesi günü istenilen bir vakit namazının ardından kılınır. 21. Günü tavsiye edilen namaz ise yine gün içinde kılınır. Bu namaz 6 Ekim 2023 Cuma gününe denk gelir.

rebiülevvel-ayi-namaz-iddef

Rebiülevvel Ayı Namazı Nasıl Kılınır?

İlk gece kılınması tavsiye edilen namaz akşam namazından sonra iki rekat kılınır, her rekatta Fatiha’dan sonra üç kere İhlas Suresi okunur. Selâm verdikten sonra Efendimize (S.A.V) 100 kere: Ey Allah! (Efendimiz) Muhammed’e ve (Efendimiz) Muhammed’in âline rahmetinle salat eyle, bereket ver selâmet ihsân eyle. Ey acıyanların en merhametlisi (duâmı kabul eyle)!” diye salevât-ı şerîfe okunur.

Üçüncü günde kılınması tavsiye edilen namaz dört rekat kılınır. Her rekatında Fatiha’dan sonra bir kere Ayete’l-Kürsî okunur. Namazın ardından ise üçer kere Taha ve Yasin Sureleri okunur. Sonra kişi bu namazından hâsıl olan sevabı Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) mutahhar ve mukaddes ruh-i şerifine bağışlar.

Yirmi birinci günde tavsiye edilen namaz iki rekat kılınır. Her bir rekatta Fatiha’dan sonra bir kere Müzzemmil Suresi okunur. Kişi namazdan sonra secdeye kapanıp kalp huzuruyla: Ey çok bağışlayan! Sen Gufran sıfatıyla Gaffar oldun. Mağfiret Senin örtüp bağışlamanda gizlenmiştir. Ey Gafur!” diye zikreder ve ardından ne isteği varsa Allah-u Teâlâ’ya arz eder. Bunu yapanın isteğinin biiznillahi Te‘ala kabul edileceği umulur.

Rebiülevvel Ayı Namazına Nasıl Niyet Edilir?

İbadetiadetten ayıran unsur niyettir ve niyet edilerek ibadete başlanmalı ve kalple bağ kurulmalıdır. Reiülevvel ayında kılınması tavsiye edilen namazlara da gönülden niyet, tekbir ve namazın kılınmasıyla beraber Yüce Allah’ın (c.c) şefaatine nail olunacaktır inşallah. Nafile ve hacet namazları kulun Yüce Allah’tan bağışlanma isteği ile dünya ve ahiret hayatına yönelik isteklerini içerir. Kişi, namaza niyetlenirken ise “Niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya” diyebileceği gibi, “Niyet ettim Allah rızası için hacet namazı kılmaya” diyebilir. Nafile namazına ise “Niyet ettim Allah rızası için Nafile namazı kılmaya” şekilde niyetlenilir.

Rebiülevvel Ayı Namazı Kaç Rekattır?

Peygamber Efendimizin (S.A.V) doğumu, hicreti ve vefatı gibi hayatında dönüm noktaları olan işlerin meydana geldiği ay olması hasebiyle, bu konulara hasredilmesinde faydalar vardır. Bu ayı mevlidle karşılamak ve bahsettiğimiz hassasiyete uygun işler yapmak, istifademizi sağlayacaktır. Namaz da bu ibadetlerdendir. Rebiülevvel ayı ilk gece namazı 2 rekattır. Üçüncü günde kılınması tavsiye edilen namaz 4 rekattır. Yirmi birinci günde tavsiye edilen namaz ise 2 rekattır.

Rebiülevvel Ayı Namazı Farz Mıdır?

Hangi ibadet ve hangi iş olursa olsun, dinimizde her işin temeli niyettir. Bu sebeple, Rebiülevvel ayında tavsiye edilen namazlar gecelerin ihyası ile beraber bütün dünyevi endişelerden arınmak suretiyle salih bir niyetle ve mükafatını sadece ve sadece Allah Te‘ala’dan bekleyerek ihya etmelidir. Hülasa, Rebiülevvel’in ilk gecesi, üçüncü, on ikinci yani mevlid gecesi ve yirmi birinci günler tavsiye edilen namazlar farz değildir. Bu namazlar nafile ve hacet namazı olarak adlandırılır.

rebiülevvel-ayi-namaz-iddef-mevlid-gecesi

Rebiülevvel Ayının İlk Günü Kılınacak Namaz

Akşam namazından sonra iki rekat kılınır, her rekatta Fatiha’dan sonra üç kere İhlas Suresi okunur. Selam verildikten sonra 100 kere salavat getirilir.

Rebiülevvel Ayı 3. Gün Namazı

Dört rekat namaz kılınır. Her rekatında Fatiha’dan sonra bir kere Ayete’l-Kürsi okunur. Namazın ardından ise üçer kere Taha ve Yasin Sureleri okunur. Sonra kişi bu namazından hâsıl olan sevabı Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) mukaddes ruh-i şerifine bağışlar.

Rebiülevvel Ayı 12. Gecesi Namazı

Bu gece yani Mevlid Kandili gecesi her şeyden evvel bolca tövbe ve istiğfar edip bağışlanma ve afiyet talep edilmelidir. Muhtelif salavat-ı şerifeler elden bırakılmamalı, Kur’an-ı Kerîm tilâvetiyle meşgul olunmalıdır. Bilhassa kaza namazı borcu olanlar, münhasıran bu günahları için af talebinde bulunmalı ve kaza namazı kılmalıdırlar. Vakti müsait olmayanlar, en azından bir günlük kaza namazlarını kılmalıdırlar. Haceti ve isteği olanlar bu geceyi, hususi faziletinden de istifadeyle hacet namazı kılarak değerlendirmelidirler. Samimiyetle yapılacak şahsi duaların yanında, ümmetin ve insanlığın geneli, İslâm coğrafyalarındaki işgal, kan, gözyaşı ve zulmün dinmesi için de dua edilmesinin lüzumu unutulmamalıdır. Peygamber Efendimizin (S.A.V) ömürde en az bir kez olsun kılınmasını beyan ettikleri tesbih namazını da yine bu gecenin bereketiyle kılmak faziletli bir iş olacaktır.

Tesbih Namazı Nasıl Kılınır?

tesbih namazı 4 rek'atlı bir namazdır. Bu namazı kılabilmek için aşağıdaki tesbihi ezbere bilmek gerekir.

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-aziym"

1.Rekat

Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir.

Allâhü Ekber" diyerek namaza başlanır.

Sübhâneke'den sonra

15 kere tesbih

Fatiha ve sure'den sonra

10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra

10 kere tesbih

Rükûdan doğrulunca

10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra

10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca

10 kere tesbih

2.secde tesbihinden sonra

10 kere tesbih okunur.

İkinci rek'ate kalkılır.

2.Rekat

İkinci rek'atte oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunur.

Fatiha'dan önce

15 kere tesbih

Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra

10 kere tesbih

Rükûdan doğrulunca

10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra

10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca

10 kere tesbih

2.secde tesbihinden sonra

10 kere tesbih okunur.

Üçüncü rekata kalkılır.

3.Rekat

Dördüncü rek'ate kalkılır.

Sübhâneke'den sonra

15 kere tesbih

Fatiha ve sure'den sonra

10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra

10 kere tesbih

Rükûdan doğrulunca

10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra

10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca

10 kere tesbih

2.secde tesbihinden sonra

10 kere tesbih okunur.

4.Rekat

Dördüncü rek'atte oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.

Fatiha'dan önce

15 kere tesbih

Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra

10 kere tesbih

Rükûdan doğrulunca

10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra

10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca

10 kere tesbih

2.secde tesbihinden sonra

10 kere tesbih okunur.

Önce sağa, sonra sola dönülerek; Es-selamü aleyküm ve rahmetüllah denir. Namaz tamamlanır.

Tesbih namazında her bir rek'atte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.

Dua edilir.

Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU