TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Rebiülevvel Ayı Orucu

Rebiülevvel Ayı Orucu
Rebiülevvel Ayında oruç tutulur mu? Rebiülevvel Ayında hangi günler oruç tutulur? Rebiülevvel Ayı orucuna nasıl niyet edilir? Hemen okuyun!

Hicri takvime göre Muharrem ve Safer ayından sonra yılın 3. ayı olan Rebiülevvel 16 Eylül 2023 (Hicri yıl olarak 1445) Cumartesi günü itibariyle başlar. Rebiülevvel’in 11. Günü yani 26 Eylül 2023 Salı günü ise Mevlid gecesidir. Geceler bir gün önceden geldiği için Pazartesi akşamı Mevlid-i Şerif gecesi Rebiülevvel’in 12. Gecesidir. Mevlid’in anlamı ise Hz. Peygamberimiz (S.A.V) dünyaya geldiği gündür. Dolayısıyla Rebiülevvel ayında oruç tutmak, oruç tutan Müslümanlara iftar vermek çok sevaptır. Peki, Rebiülevvel ayında oruç tutulur mu? Oruç tutulacaksa hangi günler tutulur? Mevlid-i Şerif günü yani Rebiülevvel’in 11. Günü (26 Eylül 2023 Salı) oruçlu geçirilir mi? Rebiülevvel ayının oruçla birlikte, namaz, salavat, zikir, hayır ve hasenatta bulunmak gibi yapılacak faziletleri ibadetleri de bulunur. 

Rebiülevvel Ayında Oruç Tutulur Mu?

Rebiülevvel ayı, Hz. Muhammed’in (S.A.V) doğmasıyla bütün âlemler nura gark oldu ve O’nun doğması mukadder olduğu için Hz. Adem’den (a.s) beri enbiya halk oldu. Her şeyin şükrü içinse ibadetlerden biri oruçtur. Peki, Rebiülevvel ayı nedir diye incelediğimizde bolluk, bereket anlamıyla birlikte Peygamber Efendimizin (S.A.V) doğduğu ay olması hasebiyle çok kıymetli ve faziletli bir aydır. Ramazan-ı Şerif ayından bile üstün görülen Rebiülevvel ayında Müslümanlar istedikleri gün nafile oruç tutabilir. Oruç ayı Ramazan’dan daha faziletli görülen bu ayda oruç tutmak oldukça feyizlidir. Normal zaman diliminde Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutulması tavsiye edilmekle birlikte Rebiülevvel ayının 11. Günü yani Mevlid-i Şerif gününde aslında oruç tutmak hoş görünmüyor. O günde bir bayram havası estirmenin Hz. Peygamberimizi anmanın, bolca salavat getirmenin daha faziletli olduğu ifade edilmekle birlikte diğer günlerden dilediğinde oruçlu olunup Mevlid günü oruçlu olmamak daha kıymetli görülüyor. Hz. Ebubekir (R.A) “Her kim Peygamber Efendimizin Mevlid-i Şerifinin okunması ona vesile olacak bir ortamı hazırlamak üzere bir dirhem infak etse cennette benim en yakın dostum olur” buyurur.

Rebiülevvel Ayında Hangi Günler Oruç Tutulur?

Baharın ilk safhası anlamına gelen Rebiülevvel, 16 Eylül 2023 Cumartesi günü başlıyor. Bu kıymetli ay diliminde hangi günler oruç tutulur diye baktığımızda Müslümanların istediği gün oruç tutabildikleri gibi özel günler dikkat çekiyor. Rebiülevvel ayını karşılamak mahiyetinde ilk günü oruç tutulabilir. Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutulabilir. Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği günün yıldönümünün ertesi günü yani 12. Günü (27 Eylül Çarşamba) oruç tutulabilir. Rebiülevvel Ayı boyunca Cuma Günleri de oruçlu geçirilebilir.

rebiulevvel-oruc-iddef-2022

Rebiülevvel Ayı Orucu Nasıl Tutulur?

Oruç ibadetini gerçekleştirebilmek için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” edilmesi gerekmektedir. Her ibadette geçerli olduğu gibi oruç ibadetinde de niyette bulunulması lazım gelmektedir. Öte yandan kaza oruçlarında edilecek niyetin geceden yapılması yani müminlerin imsaktan önce niyet edilmelidir. “Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiülevvel ayının yarın ki orucu tutmaya” Müslümanların Ramazan ayından kazaları varsa da, “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiülevvel ayının yarın ki orucunu tutmaya” şeklinde niyet yapılmalıdır. Bunun için, oruç kazası olan kimse, bu oruçları tutarken, (ilk kazaya kalan Ramazan orucuna) diye niyet etmeli. Kaza borcumuz bulunmuyorsa da, yine bu şekilde niyet ederek oruç ibadeti yerine getirilmelidir.

Rebiülevvel Ayı Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Her şeyin kalp ile dil arasında bir idrak kavramıyla oluşması hasebiyle kıymetli bir ibadet olan orucun da dille niyet edilmesi önemlidir. Ancak dil ikrar etse de her şey kalpteki niyetle başlar. Bu nedenle dille ifade edilerek niyetlenilmese de kişi oruçludur. Rebiülevvel ayı ya da her hangi bir zamanda oruç tutarken ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya’ şeklinde niyet edebilir.


Rebiülevvel Ayı Orucunda Nasıl İftar Edilir?

İftar, kelime anlamı itibariyle oruç açma veya oruç açma vakti demektir. Oruçlu geçirilen günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra yenilen yemek iftardır. Ramazan ayında farz diğer zaman dilimlerinde nafile bir ibadet olan oruç, iftar vaktinin gelmesi yani akşam ezanı okunmasıyla birlikte su, hurma veya zeytin tercih edilerek açılır. Ateşte pişmiş yiyecek ve içeceklerle örneğin; ekmek, çay veya çorbayla açılmaması tavsiye edilmiştir. İftar vaktinde yapılan dua çok sevaptır. Tüm gün boyunca aç susuz kalan insan akşam ezanı saatine dakikalar kala farz ibadetini yerine getirdiği, Allah’ın rızasını kazanmayı umduğu, açlık ve susuzluğun sevabına kavuştuğu ve yeme içmeyle buluştuğunun sevinci ile gönülden dua eder. Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle iftar duası ederdi ve oruç açardı: “Ya Rabbi, senin rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.”

Rebiülevvel Ayı Orucunun Sevabı Nedir?

Bir Hadis-i Şerif’te Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) kendi doğumuna sevindiği ve “O gün benim doğduğum gündür ona seviniyorum ve o sebeple oruç tutuyorum” dediği yer alıyor. Rebiülevvel Ayı ile birlikte diğer aylarda da oruç tutmak Allah-u Teala’ya (c.c) şükürdür. Aç kalmakla birlikte Rabbimizin verdiği nimetlere olan değerini anlayarak hamd-ü senada bulunmamızdır. Oruç Ramazan’da olsun diğer aylarda olsun insanı kötülüklerden korunur. Oruç tutan bir insana yüce Allah tarafından koruyucu bir kalkan oluşturulur. Her türlü bela ve musibetlerden oruç tutarak korunabiliriz. Oruçlu olan bir kimseye kötülükler ile çirkinlikler ile karşılaştığı zaman üç defa "Ben oruçluyum" demesi hadis-i şeriflerde buyrulmuştur.

Mevlid-i Şerif İftar Yemeği

Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU