Bu sayfamızda zekat nedir ve zekatın şartları nelerdir? sorularının cevaplarına ulaşarak 2023 yılında vereceğiniz zekat ile ilgili bilgileri tazeleyebilir, zekatın şartları ve fitre ile farklarının neler olduğuna ulaşabilirsiniz.
Zekat bağışı zihin ve kalplerdeki yerini alarak muhtaç durumdaki Müslüman kardeşlerimizi hatırlatıyor. Bu kapsamda İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) ise hizmet verdiği Afrika, Asya, Balkanlar ve Ortadoğu’nun yoksul ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için teslim edilen zekat bağışını tek tek sahibine ulaştırıyor.
Zekat ibadeti mali yardımdır ve yoksula verilen zekat bir anlamda bizim mallarımızda onların bir hakkının olmasıdır. Zekat verebilecek durumu oluşan (Bir yıllık borcu ve asli ihtiyaçları dışında 96 gram altını veya bu miktar değerinde malı veya parası olan kimseler dinen zengin sayılır ve her yıl bu malının kırkta birini zekat verir) kimselerin mallarında ihtiyaç sahiplerinin Allah’ın takdir ettiği kadar hakkının olmasına zekat denir. 96 gram altın ve üzeri miktarındaki karşılığı değerinde nakit parası, ticaret malı olan kişiler nisap şartını gerçekleştirmiş olup zekatını buna göre verir.
Zâriyat Sûresi 19. Ayette mealen şöyle buyrulur: “Yardım isteyenlere ve yoksullara mallarından belli bir pay ayırırlardı. (Mallarında isteyen ve mahrum olanlar için bir hak vardır)”
Zekatın şartları kişi ve mal olarak ikiye ayrılır. Bu ikisi birleştiğinde zekat vermekle mükellef olmanın şartları oluşur. Zekat, farz bir ibadet olduğu için öncelikle Müslüman olmak şarttır. Kişinin ergenlik çağına erişmesi, yetişkin ve akli melekelerin yerinde olması gerekir. Zekat verilecek malda olması gereken şartlar ise nisap miktarı üzerinde olur. Zenginliğin ölçüsü sayılan miktara ve alt sınıra nisap denir. Zekatın şartlarından mal ile ilgili olan kısmı şöyledir: Kişinin borcundan ve doğal ihtiyaçlarından fazla nisap miktarı artırıcı mala sahip olan ve bu malının üzerinden bir yıl geçen kimse zekat verme şartlarını sağlar. Malın hakikaten veya hükmen artma ve çoğalma özelliğine sahip olması, altın, gümüş veya nakit parada olduğu gibi çalıştırılarak kar edebilme potansiyeline sahip olması gerekir. Ancak bu şekilde artırılma mahiyetinde olmayan; kişinin ihtiyaç olarak oturduğu evi ve otomobili için zekat şartı oluşmaz. Zekat için ifade edilen bir yıl şartını şöyle özetleyebiliriz: Kişinin nisap miktarı malı oluştu ve 11 ay bu düzeyde devam etti. 11. ayda ise ciddi anlamda gelir elde edildi ve ilk oluşan malın üzerine ilave oldu. Kişi yıl dolduğunda bu malının tamamının zekatını hesaplayıp verir ve sonradan oluşan gelir için ayrıca bir yıl bekleme şartı aramaz. Yılın başında oluşan nisap miktarı ve üstü, yılın sonunda da nisap miktarı üzerinde olması gerekir. Bunun altına yılın başında da sonunda da düşmemelidir.
Fitre bir diğer adıyla fıtır sadakası olarak bilinir ve Ramazan ayında yoksullara verilir. Nisap miktarı mala sahip olan Müslüman’ın ihtiyaç sahibi olan Müslüman’a vermekle yükümlüğü olduğu fitre miktarı her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandığı gibi fitre bağışı asgari olarak belirlenen rakam ve üzerinde yapılabilir. Zekat ibadetinde de nisap miktarı aranır ve kişi borcu ile ihtiyaçları dışındaki malının kırkta birini yoksula verir. Fitre ramazan ayı içinde verilir, zekatı ise ramazanda verme zorunluluğu yoktur. Fitrede nisap miktarı malda ‘artma ve çoğalma’ özelliği aranmadığı gibi zekatta bu özellik şarttır. Fitrede nisap miktarı malın üzerinden bir yıl geçme şartı yoktur, zekatta ise vardır. Kişi ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermek zorundadır, zekatta ise bireyin nisap miktarı malı da olsa ergenlik ve akli melekelik zorunluluğu vardır. Zekat da fitre de yoksulun, dinen zengin kabul edilen kişilerin malı üzerindeki hakkıdır. Buna göre zekat ve fitre vermek bir yükümlülüktür. Fitre Hanefi mezhebine göre vacip diğer üç mezhebe göre ise farz bir ibadettir. Zekat İslam’ın beş şartındandır ve farzdır.
Zekat verilebilecek kurumlar arasında olan İDDEF, zekat yardımı yapmak isteyen hayırseverlerin bağışını mazlum coğrafyalardaki gerçek ihtiyaç sahiplerine, hafızlık ve Şer-i İlimler okuyan talebeler ile onların muhtaç durumdaki ailelerine teslim ediyor.
Siz de online zekat bağışı ile çok kolay bir şekilde bağışınızı binlerce kilometre uzaktaki din kardeşinize ulaştırabilirsiniz. Bağışınızı ilgili hesap numaralarına EFT/havale yoluyla, şube merkezlerinden ya da 0212 621 0065 numaralı telefon numarasından detaylı bilgi alarak yapabilirsiniz.
Diğer Haberler
TÜM HABERLERİ OKU