TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI
Zekatlarınızı mazlum coğrafyalardaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ve talebelere ulaştırıyoruz

İDDEF olarak, Zekat bağışlarınızı Ramazan ayı başta olmak üzere yılın her günü mazlum ve mağdur bölgelerdeki kardeşlerimize teslim ediyoruz. İşgalci İsrail'in hava, kara ve deniz olmak üzere her yerden abluka altında tuttuğu ve bomba yağdırdığı Gazze Şeridi’ne zekat bağışlarınızı ulaştırıyoruz.

Zekat infaktır, malımızın ve varlığımızın şükrüdür. Zekat yardımlaşma demektir. Zekat ümmet bilincinin kuvvetlenmesi ve büyümesidir. Allah’ın rızasını kazanmaktır. Zekat, Müslümanın Müslüman kardeşi üzerindeki hakkıdır. Zekat, yardıma muhtaç kardeşini ayağa kaldırmaktır.


İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) olarak 2024 Ramazan çalışmalarımızda 'İyilik Seninle' diyerek bu hayrınıza vesile olup zekat ve sadakalarınızı 56 ülke 310 bölgede gerçek ihtiyaç sahiplerine, medreselerimizde okuyan talebelerimize ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Zekat bağışlarınız ümmeti tek bir aile yapar anlayışıyla, zekat bereketinin yıl boyu sürmesi için emanetlerinizi mazlum ve mağdur diyarlardaki kardeşlerimize teslim etmeye devam ediyoruz.


Bizler de İslam’ın temel şartlarından biri olan zekatlarımızı vererek ilim öğrenen ve geleceğin hocaları olacak olan kardeşlerimizin elinden tutabilir; yardımlaşmanın ve paylaşmanın huzur ve mutluluğunu yaşayabiliriz.

Zekat Müminlere Müjdedir

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette geçen zekat bir nevi Müminlere müjdedir. Allah-u Teala Bakara Suresi, 277. Ayette mealen şöyle buyurur; “Şüphe yok ki iman edenler, güzel şeyler yapanlar, namaz kılanlar ve Rableri katında ecirleri vardır; onlara ne korku vardır ne de üzüleceklerdir.”

Unutmayalım ki kim bir Müslüman kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir.

Zekat kimlere verilir?

Zekat kimlere verilir? sorusu hep sorulmuştur. Zekât ve fitrenin kimlere verilebileceği Kur’an-ı Kerim’de belirlenmiştir. (Tevbe Sûresi, 60) Sadakalar (zekât gelirleri) ancak şunlar içindir: Yoksullar, düşkünler, sadakaların toplanmasında görevli olanlar, kalpleri kazanılacak olanlar, âzat edilecek köleler, borçlular, Allah yolunda (çalışanlar) ve yolda kalmışlar. İşte Allah’ın kesin buyruğu budur. Allah bilmekte ve hikmetle yönetmektedir.


Birlik ve Umut Duyguları Oluşur

Zekat, Müslümanlar arasında sosyal dengeyi sağlamayı hedeflediği gibi, zekatın önemiyle birlikte din kardeşliği pekişir. Zekat neden verilir sorusunun en güzel cevabı ise zekat verenin malının bereketlenmesi, alanın ise hayatının kolaylaşması böylece Müslümanlar arasında birlik ve umut duygularının oluşması sağlanır. İslam’ın beş şartından biri olan zekat vermek, mali yardımdır ve yoksula verilen zekat bir anlamda zengin kimselerin mallarında onların bir hakkının olmasıdır. 

Peki, zekat farz mıdır ve kimlere farzdır? Belli bir zenginlik düzeyine ulaşan kişiler ihtiyacından arta kalan malının kırkta birini her yıl farz ibadet olarak zekat verir. Bunun için de belli mallarda belli zenginlik ölçüleri belirlenmiştir ve buna nisap denir. Doğal ihtiyaçları dışında 80 gram altını veya bu miktar değerinde mal ve parası olan Müslüman, nisap düzeyine ulaşmış olur. Bu maddi değer üzerinden bir yıl geçtiğinde malı nisap altına düşmediyse, ihtiyaç fazlası tüm malının kırkta birini hesaplayarak zekatını verir. Hür, akıllı, buluğ çağına ermiş bir Müslüman malının 40’ta 1’ini zekat verir. Zekat, nakit para ve gıda türünden yoksul kimselere teslim edilebilir bilgisi de zekat nelerden verilir sorusunun cevabını karşılar.

İDDEF-zekat-ramazan-2022
"Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir." Âl-i İmrân, 92

Kimler Zekat Vermeli Zekat Vermek Neden Önemli?


ZEKAT HESAPLA 

İlgili hesap numaralarına FAST/EFT/havale yoluyla (Açıklamaya isim soy isim, telefon ve zekat yazmalısınız), Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerindeki temsilcilikleri ziyaret ederek ya da 0212 621 0065 numaralı çağrı merkezinden detaylı bilgi alarak mail order yoluyla zekatınızı teslim edebildiğiniz gibi ZEKAT yazıp 7230'a kısa SMS göndererek 50 TL bağış yapabilirsiniz. 

zekat-fitre-2021-iddef


zekat bağışı

Zekatlarınızı mazlum coğrafyalardaki gerçek ihtiyaç sahiplerine ve talebelere ulaştırıyoruz

Eft/Havale ile bağış yapmak için Hesap Numaraları

Hemen Bağış Yap

0