TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Online Zekat Bağışı ile Hayatlara Dokunun

Online Zekat Bağışı ile Hayatlara Dokunun
Zekat bağışı, İslam'ın önemli bir ibadetidir. Zekat bağışı yaparak, hem Allah'ın rızasını kazanabilir hem de ihtiyaç sahibi kişilere yardımda bulunabilirsiniz!

Zekat bağışı, yüce dinimiz İslam’ın beş şartından biridir ve farz bir ibadettir. Peki, mali bir ibadet olan zekat bağış olarak verilebilir mi? Fitre zekat bağış olarak yurtiçi ve yurtdışındaki yoksul Müslümanlara ilk elden ulaştırıldığı gibi, ihtiyaç sahibi akraba, eş ve dostlara da elden verilebilir. 2009 yılından bu yana İslami usül ve hassasiyetler, resmi denetim ve raporlar içinde yurtdışındaki mazlum ve mağdur coğrafyalarda eğitim ve insani yardım çalışması yapan İDDEF güvenilir zekat bağışı yapabileceğiniz kurumlar içinde yer almaktadır. Kamu yararına çalışan dernek statüsü ile şeffaf, güvenilir ve hesap verebilir şekilde çalışmalar yapan İDDEF, “emanetiniz emanetimiz, hassasiyetiniz hassasiyetimiz” temasıyla bağışları ilk elden muhtaç kimselere teslim etmektedir. Peki bu denli önemli olan zekat bağışı nedir? Bağış yapmak zekat yerine geçer mi? Bağış zekat yerine geçer mi?


Online Zekat Bağışı Yapılabilir Mi?

Zekat ibadeti mali yardımdır ve yoksula verilen zekat bir anlamda bizim mallarımızda onların bir hakkının olmasıdır. Dinen zengin sayılan Müslüman malının 40/1’ini zekat olarak vermelidir. Zekat mükellefi gerçekten onu hak edenleri araştırıp bularak vermeli ya da zekatı yoksullara ulaştıran güvenilir kurumlara teslim ederek göndermelidir. Eğer güvenilir bir kurumla yurtiçi veya yurtdışındaki fakir bir din kardeşlerine ulaştırmak istiyorsa ya güvendiği kuruma gidip makbuz karşılığı elden ya da resmi web sitesine girerek online zekat bağışı yapabilir. Böylece hayatında belki de hiç göremeyeceği din kardeşinin emanetini alan Müslümanlar ise büyük bir mutluluk yaşar. Ancak zekat verecek kişi zekatını yaşadığı yerde kurban ya da herhangi bir eşya ile verecekse online değil de elden vermelidir.
    

Online Zekat Bağışı Nasıl Yapılır?

Zekat kılı kırk yararak, hassas bir hesaplama ile malın kırkta birinin gerçek ihtiyaç sahibi birine verilmesidir. Eğer nakit lira, dolar, euro, altın veya gümüş olarak zekat hesaplayacaksanız zekat hesaplama modülünden hassas bir şekilde zekat tutarınızı öğrenebilirsiniz. Zekat vereceğiniz tutarı hesapladıktan sonra online zekat bağışı ile güvendiğiniz kurumun web sitesine girerek zekat miktarını yazıp kredi kartı/banka kartı ile ödemeyi tamamlayabilirsiniz. Ya da zekat bağışınızı sizin adınıza garip gureba, fakir fukara kimselere bizzat ilk elden teslim edecek olan hayır kurumunun ilgili banka hesap numaralarına EFT/FAST/havale yoluyla açıklama kısmına zekat olduğunu belirterek isim-soyisim ve cep telefonu bilgilerinizi ekleyerek gönderebilirsiniz.

Zekat Bağışı yap

Zekat Bağışının Önemi

İslam dininin en kıymetli ibadetlerinden biri olan zekat bağışının önemi farz olması, ayet ve hadislerde geçmesidir. İslam’ın 5 şartından biri olan Zekat vermek, Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) ümmetine hassas bir mirasıdır. Abdullah b. Ömer (r.a.) tarafından nakledildiğine göre, Resûlullah şöyle buyurmuştur: “İslam beş esas üzerine kurulmuştur. Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resûlü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekât vermek, Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Müslim, Îmân, 21), İbn Abbâs’tan (r.a.) nakledildiğine göre Allah Resûlü şöyle buyurmuştur: “Allah, zekâtı ancak mallarınızın kalan kısmını temizlemek için farz kıldı...” (Ebû Dâvûd, Zekât, 32), Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiğine göre, Allah Resûlü şöyle buyurmuştur: “Sadaka/zekât vermek, maldan hiçbir şey eksiltmez...” (Müslim, Birr, 69) Ayrıca yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de zekatın kimlere verilmesiyle ilgili Tevbe Sûresi 60. Ayette mealen şöyle buyrulur: “Bunlar; fakirler (yoksullar), düşkünler, esaretten kurtulacaklar (âzat edilecek köleler) borçlu düşenler, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadele verenler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar ve zekât toplamakla görevlendirilen memurlardır. İşte Allah’ın kesin buyruğu budur. Allah bilen ve hikmetle yönetendir."

İDDEF-zekat-bağış (1)

Zekat Bağışı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zekat bağışı yapılırken üç önemli dikkat edilmesi gereken husus vardır. Birinci husus kişinin zekat vermekle yükümlü olup olmadığının tespit edilmesi, ikinci husus ne kadar zekat vereceğinin hesaplanması üçüncü husus ise zekatı kimlere nasıl vereceğidir. Doğal ihtiyaçları dışında 96 gram altını veya bu miktar değerinde mal ve parası olan Müslüman, nisap düzeyine ulaşmış olur. Bu maddi değer üzerinden bir yıl geçtiğinde malı nisap altına düşmediyse, ihtiyaç fazlası tüm malının kırkta birini hesaplayarak zekatını verir. Hür, akıllı, buluğ çağına ermiş bir Müslüman, tam mülkiyet, nema, ihtiyaç fazlası olma, nisap ve yıllanma şartlarını taşıyorsa kişi zekat vermekle mükelleftir. Zekat, çalışamayacak derecede hasta veya sakat olanlara veya çalışıp da güç geçinen Müslümanlara verilir. İlim tahsil eden talebelere, gerçek ihtiyaç sahiplerine verilir. Zekat verecek kişi ilk olarak ihtiyaç sahibi durumundaki kardeş, kardeş çocukları, amca, hala, teyze, dayı ve onların çocukları gibi akrabalarını gözetmesinin yanında, dünyanın dört bir tarafında hayatını idame ettirmekle uğraşan, günlük yiyeceğini bulup yarına bir şeyi olmayan ve Allah yolunda ilim tahsil eden din kardeşlerine de zekat bağışını gönderebilir.

İDDEF ile Güvenilir Zekat Bağışı

İDDEF, tüm dünyada eğitim çalışmaları amacı ile 2009 yılında kurulmuş, bu çalışmalarına destek olarak çeşitli alanlarda insani yardım faaliyetlerinde de bulunan, uluslararası, İslami ve insani bir yardım kurumudur. İDDEF, 29.11.2022 tarih ve 6426 numaralı T.C Cumhurbaşkanlığı kararıyla "Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsündedir. Bugün, Türkiye dahil 55 ülke 309 bölgede hizmet veren İDDEF, zekat bağışlarınızı bizzat ilk elden teslim etmektedir. Zekat bağışı güvenilir kurumlar içinde olan her yıl bağımsız kurumlarca denetlenen ve sonuç raporunu iddef.org web sitesinde yayınlayan İDDEF, Afrika, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’daki mazlum mağdur, yoksul ve gerçek ihtiyaç sahibi kimselere, medrese talebelerine ve onların muhtaç ailelerine ulaştırmaktadır.



Sıkça Sorulan Sorular

Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU