Kurban, Allah’a (c.c) yaklaşmak ve O’nun rızasını kazanmak için kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardır. Rabbimiz, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de kurban ile ilgili ayetlere yer vermiştir.
Nitekim, Yasin Suresi, 71 ve 72. ayette “Görmezler mi ki kendi kudretimizin eserlerinden olmak üzere onlar için sahip oldukları nice hayvanlar yarattık. Bunları kendilerine boyun eğdirdik ki bir kısmı binekleridir, bir kısmını da yerler.” buyurmuştur. Kurbanlık hayvanlar yediğimiz etlerdendir. Adak, akika, şükür, sadaka gibi birçok kurban olmakla beraber şifa da bir kurban çeşididir.
Dinimizde şifa kurbanı var mı diye baktığımızda, konunun farz değil sünnet, vacip değil nafile bir ibadet olduğunu görürüz. Kişinin mali durumu kurban kesecek ölçüdeyse, şifa kurbanı kesebilir. Hastalığın iyileşmesi için dinimizde yeri olarak kurban kesebilir, kestirebilir. Ancak kişinin böyle bir dini yükümlülüğü yoktur. Hastaya şifa kurbanı kesmeyi vesile kılarak şifa bekler. Peki, şifa kurbanı nedir? Ne zaman kesilir? Etinden kesen kişi yiyebilir mi?
Şifa Allah’tandır. Yani hastalığı da şifayı da veren Yüce Rabbimizdir. Nitekim, Şuara Suresi’ndeki “Hastalandığım zaman bana şifa verendir.” ayet-i kerimesi bunu göstermektedir. Kul şifayı arayandır. Şifa kurbanı da şifa beklenerek kesilen kurbandır. Takva, akan kan ve kurban etinin gerçek ihtiyaç sahiplerinin boğazından geçmesi inşallaah hastanın şifasına vesiledir.
Şifa kurbanı nedir diye baktığımızda derdin dermana dönmesine kalpten inanmaktır. Hastalıktan kurtulma ve iyileşme anlamına gelen şifa kelimesi dünyanın en değerli nimeti olan sağlık ile ilgili problemlerin bitmesi için kullanılır. Allah (c.c) insanları türlü şeylerle imtihan ederken hastalık da bunlardan biridir. Dünya üzerinde yaşadığımız pandemi ve diğer salgın hastalıklar ile birlikte bunu daha iyi anlarken hastalıkla mücadele eden kişiler nasıl şifa için tıbbi tedavilerle birlikte Kur’an-ı Kerim okuyup, namaz kılıyorsa Allah rızası için kurban kesmek de şifa için yapılan bir ibadettir.
Şifa kurbanı hadis olarak ifade edilmiştir. Allah (c.c) rızası için kurban kesmek nafile bir ibadettir. Yani hastalarımız için sadaka olarak kurban kesilebilir, onlar için dua edilebilir ve başka sadakalar da verebiliriz. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisi şerifinde “Mallarınızı zekâtla koruyun, hastalarınızı sadaka ile tedavi edin, belâya da dua hazırlayın.” buyurmaktadır.
Şifa, Allah’tan (c.c) beklenen ancak tıp literatüründeki bilimsel tedaviler ile birlikte dua edilerek, Kur’an okunarak, kurban kesilerek manevi yönününde asla ihmal edilmediği hayati bir meseledir.
Şifa kurbanı, bir Müslüman’ın sağlık, afiyet veya bir hastalıktan kurtulma nedeniyle Allah'a (c.c) şükran ve dua niyetiyle kestiği kurbandır. İslamiyet’te şifa kurbanları, özellikle bir hastalığın iyileşmesi, bir sağlık sorununun giderilmesi veya genel olarak sağlık ve esenlik talebiyle kesilir.
Şifa kurbanı şartları belirli bir çerçeveden oluşmaz. Şifa bekleyen, hasta olmadan da sağlık ve esenlik dileyen herkes şifa kurbanı kesebilir. Şifa kurbanı kesmek, zorunlu bir ibadet olmamakla birlikte, Allah'a şükran ifadesi olarak yerine getirilen gönüllü bir ibadettir.
Hastalığının ya da hastalığın iyileşmesi için kurban kesecek kişinin maddi imkanlarının el vermesiyle birlikte dinen böyle bir yükümlülüğü yoktur. Şifa bekleyen kimse Allah rızası için kestiği kurbanla beraber “Rabbim, inşallah kestiğimiz bu kurban yüzü suyu hürmetine bizlere Şafi isminle şifa ver” diye dua eder.
Kurban kesmenin belirli zaman ve şartları vardır. Ancak şifa kurbanı hastalık ve ani gelişen yaralanmalar hasebiyle belirli bir zamana tabi değildir. Hastalık yaşamadan yani afiyet ve sağlığı yerinde olan kişi şifasının devamı için de şifa veya şükür kurbanı kestirebilir.
Şifa kurbanı, bir kişinin Allah’a dua ve yakarışta bulunmasının, O'ndan sağlık ve esenlik dilemesinin bir yolu olarak kabul edilir. Bu sebeple, hastalığın iyileşmesi için kurban kesmek iyidir. Hastalığın öğrenildiği anda şifa kurbanı kesilebilir. Kişi ani bir rahatsızlık veya kaza geçirdiği zaman aile efradından kimseler hemen kurban kestirebilir. Hasta, ameliyata girerken öncesinde kurban kestirebilir.
Kişi, şifa niyetiyle kestiği nafile kurbanını eğer kendisi kesiyorsa, “Niyet ettim Allah rızası için şifa kurbanımı kesmeye” diyebilir. Eğer bağış yoluyla kurbanını emanet etmiş ise öncelikle kurban kesme vekaletini sözlü veya yazılı olarak verir. Kurbanı kesen kurum kişiden, “.... …. adına kesilecek olan şifa kurbanınızı kesmek, kestirmek ve dağıtmak üzere bizi vekil tayin ediyor musunuz?” diye sorar. Karşılıklı vekalet verilir ve alınır.
Kurban kesimi gerçekleştikten sonra, kurban sahibi bilgilendirilir. Eğer kişi şükür namazı kılmak için sağlık koşulları el veriyorsa 2 rekatlık bir şükür namazı kılarak namaz sonunda niyetini, duasını Rabbine ifade eder. Eğer sağlık yönünden böyle bir imkanı yoksa sözle ikrar eder ya da kalbinden geçirir. Böyle bir durumu olmayan ağır hastalık ise yüce Allah (c.c) zaten niyetlere halistir.
Şifa kurbanın etinin bir kısmını ihtiyaç sahiplerine dağıttığı gibi bir kısmını da aile kendisine bırakılabilir. Ancak şifa kurbanının temel anlayışı Allah’a (c.c) manevi anlamda yaklaşmak, yakarmak ve şifa beklemek ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin boğazından bir lokma et geçmesini sağlamak ise kurban etinin hepsini ikram etmek evladır.
Şifa kurbanı faydaları hastaya bu sebeple iyi gelmektedir. Şifa kurbanının aynı zamanda garip gureba, fakir fukaraya da şifa olması önemlidir. Çünkü, Afrika ve Asya’da yetersiz ve düzensiz beslenme ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı gibi sosyal ve ekonomik sıkıntılar da beraberinde geliyor.
Şifa kurbanı bağışında bulunmak istiyorsanız, İDDEF ile Afrika ve Asya ülkelerinde kurbanınızı kestirebilirsiniz. Dünyanın en büyük yokluk ve yoksulluklarının yaşandığı Güney Asya ile Afrika kıtasında yıl boyunca kesilen kurbanlarınız gerçek ihtiyaç sahiplerine umut ve şifa oluyor.
Güvenilir kurban bağışı kurumları içinde yer alan İDDEF ile, web sitesi, mobil uygulama ya da telefonla iletişime geçebileceğiniz gibi genel merkezi ya da Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde bulunan temsilcilikleri vasıtasıyla kurbanınızın yurtdışındaki mazlum ve mağdur diyarlarda kesilmesini sağlayabilirsiniz. Online bağış ile web sitesi ya da mobil uygulama üzerinden kredi/banka kartı ile bağış yapabilirsiniz. Hesap numaralarına bağış tutarını havale/eft yoluyla gönderebilirsiniz. Açıklama kısmına kurbanının kesileceği isim soyisim, telefon numarası ve şifa kurbanı olarak belirtmeniz yeterli olacaktır. İDDEF çağrı merkezi görevlileri sizi arayacak ve vekaletinizi alacaktır.
Kurban bağışı için hesap numaralarını buraya tıklayıp öğrenebilirsiniz. 0212 621 0065 numaralı çağrı merkezinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Kurbanlarınız 3 gün içerisinde kesilip video linki kayıtlı cep telefonunuza SMS olarak iletildiği gibi, iddef.org web sitesinden giriş yaptıktan sonra Bağışlarım menüsünden de kesim videosunu izleyebilir veya indirebilirsiniz.
Şifa kurbanı bağışı yapmanın herhangi bir zaman veya dönemi yoktur. Kişi, şifa kurbanını maddi ve manevi imkanları olduğu sürece her zaman yapabilir.
Hastalıktan önce sağlıklı olduğu zaman kurban kestirebildiği gibi, hastalık süresince ya da ani gelişen kaza gibi durumlarda kurban bağışını yaparak Allah’tan (c.c) şifa dileyebilir.
Diğer Yazılar
TÜM YAZILARI OKU