Safer ayı, İslam takvimine göre hicri yılın ikinci ayıdır. Hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayından sonra gelen Safer ayı Recep, Şaban, Ramazan, Zilhicce ve Muharrem gibi 12 aydan biri olup hicri tarihteki yeriyle bilinmektedir.
Peki, Safer ayı ne zaman başlıyor ve Safer ayı nedir, bu aya özel bir dua var mıdır? Safer ayı 2025 yılında 26 Temmuz'da başlar. (1 Safer 1447). Safer ayı ne zaman bitiyor diye baktığımızda ise yaklaşık bir ay sürmesi ile beraber 23 Ağustos 2025 Cumartesi tarihinde sona erer ve 24 Ağustos'ta Rebiülevvel ayı başlar.
İslam tarihinden günümüze Hicri takvimde her aya özel dini günler bulunurken bu ayda neler yapılır? İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) olarak, Safer ayı ile ilgili hazırladığımız içeriğimizde Safer hakkında her şeye doğru bilgilerle ulaşabilirsiniz.
Hicri takvimin başı olan Muharrem ayından sonra gelen ikinci aydır. Elbette ki her ay kendine özgü ibadet ve duaları bulundursa da Safer ayı 1500 yıllık İslam tarihinde önemli bir yeri tutmaktadır.
Önemi Safer ayının bir söylenti olarak belaların ve musibetlerin fazlaca yaşandığı bir ay olarak bilinmesidir. Bu görüş Cahiliye dönemi anlayışı olup İslam dininde hurafe yani uydurma, gerçek dışı olarak kabul edilmiştir.
Kelime anlamı itibariyle Arapça kökenli olan Safer, safra yani sarıdan evrilmiştir. Hicri takvime göre yılın ikinci ayının ismidir. Sözlükte sararmak, sarılık anlamlarına gelmektedir. Kesinlikle uğursuzluk, musibet anlamlarını taşımamaktadır. Keza Peygamber Efendimiz (SAV) “İslam’da uğursuzluk yoktur” buyurmuştur.
Cahiliye dönemi insanları musibetleri kendi yaptıkları şeylerden değil de Safer ayına nispet etmişlerdir. Allah-u Teala yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Yasin Suresinde (18 ve 19. Ayet) “İnkarcılar şu karşılığı verdiler: Doğrusu sizin yüzünüzden üzerimize uğursuzluk geldi. Eğer vazgeçmezseniz, bilin ki sizi taşlayacağız ve tarafımızdan size acı veren bir işkence yapılacaktır. Onlar da dediler ki: Uğursuzluğunuz kendinizdendir. Size öğüt verildi diye öyle mi? Siz sınırı aşmış bir topluluksunuz” buyurmuştur.
Dolayısıyla insanlar kendi yaptıklarını Allah’ın bir ayına dayandıramaz. Başımıza gelebilecek her musibet için Allah’ın yardımına sığınmak lazımdır.
Cahiliye döneminde, Hicri yılbaşı olan Muharrem ayının akabinde cereyan eden bazı hadiseler Safer ayının günümüze kadar musibetlerin çokça yaşandığı bir ay olarak bilinmesine yol açmıştır.
Peygamber Efendimiz (SAV) döneminde Araplar üzerinde bir takım veba (hastalık) yaşanmış ve bu hastalığa yakalanan kişiler vakanın son evresinde yüzleri sapsarı olarak vefat etmişlerdir. Bu olaya binaen Arapça’da sarı safra ismiyle geçtiği için sarartı manasında, insanları sarılığa çevirmesi anlamında bu aya safer denmiştir.
Ayrıca ilerleyen tarihsel boyutta da her yıl aynı olay meydana gelince dönemin insanları bu ayda bir uğursuzluk var mıdır diye düşünmüşlerdir. Hz. Peygamber (SAV) ise böyle bir anlayışı kabul etmemiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur.
Hicri takvime baktığımızda 1 Safer 1447, 26 Temmuz 2025 Cumartesi günüdür. Yani 2025 yılının Safer ayı 25 Temmuz gecesi başlar. Safer ayından sonra yani 24 Ağustos 2025 günü Rebiülevvel ayı başlar.
Safer ayı yapılacak ibadetler her zaman merak edilse de Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamberin (SAV) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. İlk gece namazı kılınır, ilk Çarşamba ve son Çarşamba geceleri namazları mevcuttur. Oruç tutulabilir.
Yatsıdan sonra vitir namazından önce kılınan Safer ayı namazı, 13 rekatlık yatsı namazının ardından kılınabilir.
Safer Ayının ilk gece namazı şöyledir: Safer ayının ilk gecesinde yatsının farzını ve sünnetini kıldıktan sonra vitirden önce 4 rekat namaz kılınıp birinci rekatta Fatihadan sonra 11 kere Kafirun Suresi, ikinci rekatta 11 kere İhlas Suresi, üçüncü rekâtta 11 kere Felak Suresi, dördüncü rekatta 11 kere Nas Suresi okunur.
Selamdan sonra ise 70 kere; “Allah’a hamdolsun, hamd Allah’a mahsustur ve Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür ve Allah’tan başka hiçbir güç ve kuvvet yoktur” denir. Peşine de yine 70 kere; “(Rabbimiz)! Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz” âyet-i kerimesi okunur. Bu ayet Fatiha Suresi’nin 5. Ayetidir.
Teheccüd vaktinde kılınacak namaz daha sevap ve faziletlidir. Safer ayının ilk Çarşamba gecesinde her rekatta Fatiha’dan sonra 17 kere Kevser Suresi, 5 kere İhlas-ı Şerif, 1 Felak ve 1 Nas Suresi okunur.
Şeyh-i Kâmil Ferîdüddîn Şekergenç Hazretlerinin Hâce Mu‘înüddîn (Kuddise Sirruhû)’nun nakline göre; her sene üçyüz yirmi bin belâ gökten yere nâzil olur, bunların hepsi de safer ayının son çarşambasında vâki olur. Bu yüzden o gün senenin günlerinin en çetin geçen günü olur. O gün her kim 4 rekât namaz kılar da, her bir rekâtında Fatihadan sonra 17 kere Kevser suresi, 5 kere ihlâs suresi ve birer kere felak-nâs surelerini okur.
Namaz bittikten sonra da edilen duayla Allâh-u Te‘âlâ keremiyle onu o gün yağan bütün belâlardan muhafaza eder ve o günden itibaren bir dahaki senenin tamamına kadar çevresinde hiçbir bela dolaşmaz.
Safer ayının her gününde okunacak dua vardır. Her kim aşağıda Arapça'dan tercümesi yapılan duayı Safer ayının her günü okursa Allah Te‘âlâ onu bir dahaki Safer ayına kadar o sene olacak bütün bela ve musibetlerden korur. O sene ona asla hiçbir bela isabet etmez.
“Ey Allâh! Kulun, Nebîn ve Rasûlün olan Ümmî Peygamber olan Efendimiz Muhammed’e ve Ehl-i Beyt’ine ve sahâbesine salât eyle, bereketler yağdır ve selam eyle.
Ey Allâh! Muhakkak ki ben bu ayın ve bu günün şerrinden ve senin bu ayda yarattığın her bir belâ ve musîbetten Sana sığınırım.
Ey Ezelî! Ey Bâkî! Ey Kadîm! Ey Mevcûd! Ey Sâbit! Ey Hakk! Ey (varlığının) başlangıcı olmayan! Ey sonu olmayan! Ey her şeyi yoktan yaratan! Ey her şeyi tekrar diriltecek olan! Ey celal ve ikram sahibi! Ey ulu Arş’ın sahibi! Sen dilediğini yaparsın!
Ey Allâh! Hiç uyumayan kudret gözünle beni, canım, malım, birliktelikleriyle beni imtihana tâbi tuttuğun çocuklarım, dînim ve dünyam hakkında muhafaza eyle. İyi ve hayırlı kullarının hürmetine bu duamı kabul eyle! Rahmetinle muamele eyle!
Ey yüce! Ey günahları bağışlayan! Ey (kullarına karşı) cömert (olan)! Ey günahları örten! Ey acıyanların en merhametlisi rahmetinle muamele eyle!
“Ey kuvvetleri güçlü ve azâbı şiddetli olan Allâh!
Ey Kendisi çok güçlü olan! Ey ululuk sahibi! Ey iyilik sahibi! Ey büyük! Ey yüce Allâh! İzzetinle bütün yaratıklarını zelîl kıldın. Bana kâfî gel, mahlukātına karşı bana kâfî gel!
Ey güzellik veren! Ey yaptığını güzel yapan! Ey güzelleştiren! Ey fazl-u kerem sahibi! Ey in‛am eden! Ey ikram eden! Ey Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan! Ey acıyanların en merhametlisi!
Ey gökleri ve yeri yaratma lütfunda bulunan Latîf. Kazâ ve kaderinde bize lütufta bulun. Belandan bize âfiyet ver. Senin yardımın olmadan hiçbir güç ve kuvvet yoktur. Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle kabul buyur.
Allâh bize yeter. O ne güzel vekildir. O pek yüce ve çok büyük Allâh’ın yardımı olmadan hiçbir güç ve kuvvet yoktur. Ey Allâh! Hasen ile kardeşinin, dedesi ile babasının, annesi ile oğullarının sırrı hakkı için; bugünün şerrine ve bugünde inecek olan belaların şerrine karşı bana kâfi gel! Ey mühim sıkıntılara kâfi gelen ve ey belâları kaldıran!
Onlara karşı muhakkak Allâh sana kâfi gelecektir, O hakkıyla işiten ve hakkıyla bilendir!
Allâh Te‘âlâ, Efendimiz Muhammed’e, Ehl-i Beyti’ne ve Ashâbının tümüne salât eylesin!
Ey Allâh! Safer ayında bize bereket ver. Mutluluk ve galibiyetle bitirmemizi nasîb et. Âmîn!”
Yılın tüm aylarında olduğu gibi Safer ayında da oruç faziletli bir ibadettir. Farz değil nafile bir ibadettir ve sevabı büyüktür. Bir Müslüman bu ayda diğer aylarda olduğu gibi oruç tutabilir. Safer ayının ilk gününde, ortasında veya sonunda oruç tutulabilir.
Aynı zaman diliminde üçer günde tutulduğu gibi gününü Allah’tan af ve mağfiret dileyen her Müslüman kendi imkanına göre tayin edebilir.
Her başlayan ay ortalama 30 gün sürmektedir. Safer ayı 23 Ağustos 2025 Cumartesi gününün sonunda biter.
1 Rebiülevvel 1447 yani 24 Ağustos 2025 Pazar günüdür. Bu tarihle birlikte Safer ayından sonra Rebiülevvel ayı başlar.
Safer ayı bir musibet, bela ve uğursuzluk ayı olmamakla birlikte sadaka Allah Teâlâ'nın biz insanlara malı ve kalbi temizlemesi hasebiyle bir ihsanı ve ikramıdır. İDDEF olarak, Afrika’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Balkanlar’a kadar uzanan ümmet coğrafyasındaki gerçek ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ve medreselerimizde eğitim gören talebelerimize sizlerin emanetlerini ulaştırıyoruz.
Siz de her zaman olduğu gibi Safer ayında da yetim ve yoksul talebelerimizin yüzünde tebessüm, hayatlarında umut; açtığımız su kuyularıyla ise bir yudum mutluluk olabilirsiniz.
Gelin hep birlikte evimizden binlerce kilometre ötelerde zor şartlar altında yaşayan kardeşlerimizin tüm yıl boyunca elini tutalım, gönüller yapalım!
Diğer Yazılar
TÜM YAZILARI OKU