TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Recep Ayında Oruç Tutmanın Faziletleri

Recep Ayında Oruç Tutmanın Faziletleri
Recep Ayı kaç gün ve hangi günler oruç tutulur, niyet nasıl yapılır? Sizler için Recep Ayı orucu hakkında sorulan tüm soruları cevapladık.

İslam dininin manevi ikliminin arttığı, Müslümanlar’ın ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olduğu mübarek üç aylar geldi. 12 Ocak 2024 (1 Recep 1445) Cuma günü başlayan Recep ayı, üç ayların ilkidir. İkincisi Şaban, üçüncüsü ise Ramazan’dır. Recep ayında oruç çok faziletli ibadetlerdendir. Recep ayı orucu 11 Ocak 2024 gecesi niyetlenerek Recep’in ilk günü tutulur. Peki, Recep ayında kaç gün oruç tutulur? Recep ayı orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayında oruç tutmak, Müslüman’a ne kazandırır?

Recep Ayı Orucunun Fazileti

Recep ayı orucunun faziletini Hz. Peygamberimizin bu ayda oruç tutulmasını tavsiye etmesiyle anlıyoruz. Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; “Allah-u Teala, her kim Recep’in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir” buyuruluyor. İkinci gecesi oruç tutulursa iki sene, üçüncü gecesi tutulursa 1 senelik ibadet sevabı olmakla birlikte “Recep’in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir. İkinci günün orucu iki senenin, üçüncü gününki ise bir senenin kefaretidir. Sonra her gün bir aylık bağışlanmadır.” Enes ibni Mâlik (Radıyallâhu Anh)dan rivayete göre, Resulullah’ın (SAV), Recep’in tutulmasına dair teşviklerini duyan Pir-i fani bir zatın: “Ya Resulullah! Ben onun tamamını tutmaktan acizim” şeklindeki beyanına karşılık, Resulullah (SAV): “Ondan ilk günü, ortasındaki günü ve kendisinden son günü tut ki, o zaman muhakkak sana, tamamını tutanın sevabı verilecektir. Çünkü gerçekten güzel bir amel, on misliyle mükafatlandırılacaktır.” buyurmuştur.

Recep Ayında Kaç Gün Oruç Tutulur?

Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. günün orucunun sevabı çok büyüktür. İlk Perşembe (11 Ocak 2024) günü yani Regaip Kandilinde ve 13, 14 ve 15. Gün ile birlikte son üç gün tutulacak oruçlar da faziletlidir. Tüm bu günler tutulursa Recep ayında toplamda 7 gün oruç tutulur. 


Recep Ayında Hangi Günler Oruç Tutulur?

Recep ayının birinci günü oruçlu geçirilir. 2 ve 3. günü orucuyla birlikte ilk Perşembe günü oruç tutulur. 2024 yılı Recep ayı 12 Ocak 2024 Cuma günü başlar ve ilk gün orucu bugün tutulur. 13 Ocak 2024 Cumartesi Recep’in 2. günüdür ve oruç tutulur. 14 Ocak 2024 Pazar Recep’in 3. günüdür ve oruçlu geçirilir. 11 Ocak 2024 Perşembe ise Regaip Kandilidir ve oruç tutulur. 24 Ocak 2024 Çarşamba Recep’in 13. günüdür, 25 Ocak 2024 Perşembe Recep’in 14. Günüdür ve 26 Ocak 2024 Cuma Recep’in 15. günüdür. Recep’in ortasına tekabül eden bu günler de oruçlu geçirilir.

Recep Ayının İlk 3 Günü Oruç Tutmanın Fazileti

Üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nafile ibadetlerden biri oruçtur. Recep-i Şerif ayında yapılacak faziletli ameller arasında ise oruç ve namaz gelir. Bu vesileyle Recep’in ilk üç gününü bir hoş geldin edasıyla oruçlu geçirmek ise çok faziletlidir. “Recep’in ilk günü oruç tutan kimseden, günahları gökle yer arası kadar uzaklaşır.” Hadis-i Şerifi orucun önemini Müslümanlara anlatır. İlk gün orucu Müslümanların üç yıllık günahlarının bağışlanmasına vesile olduğu gibi ikinci gün orucu iki yıllık, üçüncü gün orucu bir yıllık sonraki her gün ise bir aya den gelen bağışlanmadır buyurulur.

Recep Ayının İlk Perşembesi Oruç Tutmanın Fazileti

Regaip, Miraç, Berat ve Kadir geceleri üç aylar içinde idrak edilen kandillerdir. Recep ayı ise iki kandili (Regaip ve Miraç) bağrında tutan biricik aydır. Recep’in ilk Perşembe günü Regaip Kandilidir. Recep Ayının İlk Perşembesi yani Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece 11 Ocak 2024 Perşembe günü oruç tutulması çok faziletli ve sevaptır.

Recep Ayının Son 3 Günü Oruç Tutmanın Fazileti

Recep ayının son 3 günü 2024 yılında; 8 Şubat Perşembe 28. gün, 9 Şubat Cuma 29. gün ve 10 Şubat Cumartesi 30. gündür. Her şeyin bir başlangıcı ve sonu olduğu gibi Recep başlangıcını bir hoş geldin sevinciyle oruçlu, sonunu ise veda hüznüyle oruçlu geçirebiliriz. Recep ayının manevi ikliminin muhasebesini oruçlu geçirmek, son günlerde oruç tutmak çok faziletlidir. 11 Şubat 2024 Pazar (1 Şaban 1445) ise üç ayların ikincisi Şaban ayı başlar.

Recep Ayının 13. 14. 15. Günü Oruç Tutmanın Fazileti

Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerine Eyyam-ı Biyd yani Aydınlık Günler denir. Bilimsel araştırmalarda da bu günlerde insanların kan dolaşımında bazı değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle de Recep ayının 13, 14 ve 15. gününü oruçlu geçirmek oldukça önemlidir. Hz. Peygamberimiz her kameri ayın bu günlerinde oruç tutmaya gayret eder ve ümmetine de tavsiye ederdi.


Recep Ayı Orucu Kaç Gün Tutulur?

İlk üç gün, Regaip Kandili, 13, 14 ve 15 günler ile birlikte son üç gün Recep ayında oruç tutulması faziletlidir. Bu günleri hesapladığımızda ise Recep ayı orucunun toplamda yedi gün sürdüğünü söyleyebiliriz. Ancak kişi istediği gün adedince oruç tutabilir.

Recep Ayı Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Her şeyin kalp ile dil arasında bir idrak kavramıyla oluşması hasebiyle kıymetli bir ibadet olan orucun da dille niyet edilmesi önemlidir. Ancak dil ikrar etse de her şey kalpteki niyetle başlar. Bu nedenle dille ifade edilerek niyetlenilmese de kişi oruçludur. Recep ayı ya da her hangi bir zamanda oruç tutarken ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya’ şeklinde niyet edebilir.

Recep Ayı Orucu Sahur Vakitleri

Gerek Ramazan ayında gerekse Recep ve Şaban ayında, gerekse de diğer bütün aylarda orucun vakti imsakla başlar. Yani oruç için esas olan imsak vaktidir; ona göre oruca başlanır. Ankara'da 12 Ocak 2024 Cuma İmsak vakti 06:34’tür. 13 Ocak 2024 Cumartesi İmsak vakti 06:34, 14 Ocak 2024 Pazar İmsak vakti ise 06:33’tür. İstanbul'da ise 12 Ocak 2024 Cuma İmsak vakti 06:51’dir. 13 Ocak 2024 Cumartesi İmsak vakti 06:50, 14 Ocak 2024 Pazar İmsak vakti ise 06:50’dir. Diğer illerin imsak vakitlerine ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın namaz vakitleri sitesinden bakabilirsiniz.

İstanbul imsak vakti:

istanbul-recep-1445-imsak-vakti

Recep Ayında Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç ayı Ramazan’da olduğu gibi her herhangi bir zaman diliminde tutulacak oruçlar için de sahur yapılması bereketlidir. Ancak her zaman olduğu gibi Recep ayında sahura kalmadan oruç tutulur. Kişinin sahura kalkması ya da kalmaması bir niyet olarak görülür ve niyet etmeyi unutsa da oruçlu sayılır. Kişinin sahura kalkmama gibi düşüncesi varsa gece yatmadan niyet etmesi iyi olur.

Recep Ayı Orucu ile İlgili Hadisler

Feyizli ve bereketli zaman dilimlerinden olan üç ayların ilki Recep ayında günahlardan arınmanın bir ibadet şekli de oruç tutmaktır. Oruç yalnızca hadislere dayandırılarak değil Allah rızası için tutulur ve bu oruç nafile oruçtur. Bir kimsenin sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde Recep ayında dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Recep ayında Müslümanların oruç tutmasını sağlayan ve teşvik eden hadisler vardır. Bu hadisler sahih yani gerçektir. İbni Abbas (r.a), Selame ibni Kays (r.a) ve Enes İbni Malik (r.a) Recep ayı orucu ile ilgili hadisleri aktarmışlardır.

İbni Abbas’ın (r.a) rivayet ettiği Hadis-i Şerif’te Hz. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Recep’in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) keffaretidir. İkinci günün orucu iki senenin, üçüncü gününki ise bir senenin keffaretidir. Sonra her gün bir aydır.”

Selame ibni Kays (r.a): “Recep’in ilk günü oruç tutan kimseden, günahları gökle yer arası kadar uzaklaşır.”

Enes İbni Malik (r.a): “Recep’in ilk günü oruç tutandan, Allah iki senelik günahlarını sildirir.”

Ayrıca genel olarak oruç için aktarılan hadisler Recep ayı için de geçerlidir. Örneğin oruç ile ilgili bir Hadis-i Şerif’te “Allah için bir gün oruç tutanın arasına hendekler açılır” buyurulur.