TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Teravih Namazının Faziletleri

Mübarek Ramazan ayına girmemiz ile birlikte oruç ibadeti kadar teravih namazı da oldukça önem arz ediyor. Teravih namazı nedir ve kaç rekattır?

11 Mart 2024 Pazartesi günü (1 Ramazan 1445) itibariyle başlayan Ramazan ayı oruç, teravih ve teheccüd ayıdır. Yardımlaşma ve dayanışma ile birlikte cömertlik ve ihsanda bulunma ayı olan Ramazan günahlara kefaret bir ay olduğu gibi Allah’ın rızasını kazanmak için ibadetle geçirilmesi gereken bir aydır. Ramazan ayının geceleri teravihle aydınlanır, gündüzleri de oruç ve tesbihatla nurlanır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyuruyor ki: “Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ın gecelerini ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.” Peki, Ramazan ayının her gecesinde yapılacak ibadetler arasında olan Teravih namazı nedir? Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat ve Teravih namazına nasıl niyet edilir?

Teravih Namazı Faziletleri

Oruç ve Kur’an-ı Kerim ile birlikte Ramazan-ı Şerif ayının en önemli hususiyeti şüphesiz günlük kılınan vakit namazları ve teravih namazıdır. İstisnasız her günün ibadeti olan namazın önemi en veciz haliyle, Hz. Peygamberimiz (S.A.V) tarafından şöyle beyan edilmiştir: “Hiçbir kula kıldığı iki rekat namaz için verilen izinden daha değerli bir bağış verilmiş değildir.” Ramazan-ı Şerif’in ihyası hususunda Peygamber Efendimiz (S.A.V) günlük namazlar dışında bir duruma dikkat çekerek şöyle buyurmuştur: “Kim, Allah-u Teala’nın (c.c) vaat ettiği sevaba inanarak ve sevabını yalnızca Allah’tan umarak Ramazan gecelerini namaz kılarak geçirirse, geçmiş (küçük) günahları bağışlanır.” Yılda bir kez Ramazan’a mahsus olarak asr-ı saadetten bu yana kılına gelen bir namaz olan teravih namazı büyük faziletler ve sevaplar taşır.

İlk Teravih 2024'te Ne Zaman?

İlk oruçlu olduğumuz gün olan 11 Mart Pazartesi günü başlayan Ramazan 2024’te ilk teravih 10 Mart 2024 Pazar gecesi kılınır. Geceler bir karşılama olduğu, gece bir gün önceden geldiği için Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan gece 2024 ilk teravih kılınır. 

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Kovid-19 pandemisi nedeniyle son iki yıldır evlerde kılınan teravih namazı nasıl kılınır diye baktığımızda cami ve ev şeklinde karşımıza çıkıyor. Camide imam önderliğinde cemaatle teravih namazı kılınırken, evde teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazını cemaatle kılmak kifaye bir sünnet sayılmış, bir mahallenin tamamının bu namazı cemaatle kılmaktan geri durması bu sünnetin terki olarak değerlendirilerek kusur olarak görülmüştür. Bu sebeple imkanı olanlar Teravih namazını tek başına değil de cemaatle kılmalıdırlar. Teravih namazı, yirmi rekattır. İki rekatta bir selam vererek kılınması uygun olmakla birlikte dört rekatta bir selam verilerek de kılınabilir. İlk oturuşta salli ve bârik duaları okunup üçüncü rekata kalkıldığında Sübhaneke duası okunarak kılınır. 20 rekat tamamlandıktan sonra vitir namazı kılınır.

iddef-ramazan-teravih-namazi-faziletleri (2)

Teravih Namazı Tekbiri Nasıl Getirilir?

Teravih namazı cemaatle kılınacağını kabul edersek; yatsı namazının dört rekatlık ilk sünnetinin kılınmasının ardından, cemaatle birlikte dört rekatlık farz kılınır. Yatsı namazının iki rekatlık son sünnetini kılınmasının ardından ise Teravih namazı başlar ve Teravih namazına niyet edilir. "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazını kılmaya" diye niyet edilir ve sonra Allah-u Ekber denilip tekbir alınarak eller bağlanır.

Teravih Namazı Kameti Nasıl Yapılır?

Münferit yani tek olarak kılınan yatsı namazının iki rekatlık son sünnet namazının ardından "Subhanallahi vel hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber. vela havle vela kuvvete ille billahil aliyyil azim." "Salli Ala Muhammed Salatü Teravihe Niyet" der. Cemaat teravih namazına niyetlenir ve namaza başlanır.

Teravih Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Nafile namazlara kayıtsız bir şekilde yalnızca namaza niyet etmek de meşrudur. Ancak kılınacak namazı uygun bir şekilde kayıtlamak daha uygun kabul edildiğinden “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya, uydum hazır olan İmama” şeklinde “Allah-u Ekber” denilerek niyet edilebilir. Evde teravih namazı kılınıyorsa “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya” denilebilir.

Teravih Namazında Hangi Dualar Okunur?

Teravih namazının dört rekatlar halinde kılınacağını kabul edersek ilk oturuşta “Ettehiyyatü” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır ve üçüncü rekata kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur.

Teravih Namazından Sonra Hangi Dua Okunur?

20 rekatlık Teravih namazının ve son olarak 3 rekatlık Vitir namazının kılınmasının ardından tesbihat ve dua yapılır. İmam, Bakara Suresinin 285 ve 286’ncı ayetleri olan Amenerrasulü ayetini okuyarak geceyi tamamlar.

Teravih Namazından Sonra Okunacak Salavat

2’şer veya 4’er rekatlar halinde kılınan 20 rekatlık Teravih namazının aralarında salavat getirilir. Bu durum adeta bir rahatlama ve ara vermedir ve güzel bir adettir. Salavat şöyle getirilir: "Allahümme salli ala seyyidina muhammedini'n-nebiyyi'l-ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim." Salavatın manası ise şudur: "Allah'ım, Efendimiz olan ümmi peygamber Muhammed'e ve onun ailesine ve ashabına salat (rahmet manasında dua) ve selam olsun."

Teravih Namazı Toplam Kaç Rekattır?

Teravih namazı Ramazan ayında kılınan bir namazdır ve yatsı namazı ile birleştirilir. Teravih namazı 20 rekat, yatsı namazı ise 13 rekattır. Yani toplamda 33 rekatlık bir namaz kılınmış olunur.

Teravih Namazı Tek Başına Kılınabilir Mi?

Özellikle Koronavirüs döneminde hayatımıza giren evde teravih namazı kılma dönemi teravih namazı tek başına kılınır mı sorusunu beraberinde getirdi. Hanefi mezhebine göre sünnet-i müekkede bir namazdır ve dolayısıyla cemaatle kılınması da sünnettir. Teravih namazı cami ve mescitlerde kılınabildiği gibi imkan olması, imkan olmaması ve mazeret olması durumunda evde tek başına kılınabilir.

Teravih Namazı 8, 10, 12 ,14, 16 veya 18 Rekat Kılınır Mı?

Teravih namazı kaç rekat kılınabilir diye baktığımızda hadis-i şerif karşımıza çıkar. Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Benim sünnetime, o benden sonra gelen Hulefa-yi Raşidin olan benim halifelerimin sünnetine sıkı sıkı yapışın Sonradan çıkarılmış şeylerden sakının. Çünkü sonradan çıkarılmış her şey bidattir" buyurmuştur. Bilindiği üzere günümüzdeki teravih namazını tatbik eden Hz. Ömer’dir (r.a). Hz. Ömer (r.a) tüm sahabe, ashab ve cemaati toplayarak teravih namazını 20 rekat olarak kılmıştır ve şuan ki uygulamayı tesis etmiştir. Şu bilinmelidir ki bugünkü uygulama Hz. Ömer’e menzille inmiş ve kafasına göre uygulamış bir sayı değildir. Hz. Ömer teravih namazını Hz. Peygamber’den dinlemiş ve öğrenmiştir. Teravih namazının 20 rekat kılınması müekked sünnettir. Teravih namazının değişik sayı rekatlarıyla kılınması uygun değildir. Hasta vs. zaruri durumlar ise ayrıdır.

Teravih Namazının Hükmü

Teravih namazını iki rekatta bir selam vererek eda etmek daha faziletli kabul edilmiş, dört rekatta bir selam verilerek edası uygun görülmüş, sekiz veya on hatta tek selâmla yirmi rekat olarak kılınması kerahatle caiz görülmüştür. Teravih namazı iki rekâtta bir selâm verilerek kılınırken akşam namazının iki rekatlık sünneti gibi, dört rekatta bir selâm verilerek kılınırken ise Yatsı ve İkindi namazlarının ilk sünnetlerinde olduğu gibi, ilk oturuşta salli ve bârik duaları okunup üçüncü rekata kalkıldığında Sübhaneke duası okunarak kılınır.

Teravih Namazı Sünnet Mi?

Teravih namazının hükmü ve mahiyetine baktığımızda karşımıza sünnet yani nafile olduğu çıkar. Asr-ı Saadetten günümüze gelen Teravih namazı erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih Namazı Farz Mı?

Ramazan ayında kılınan Teravih namazı farz değil sünnettir.

Teravih Namazı Vacip Mi?

Teravih namazı vacip değildir. Namaz çeşitleri Farz, Vacip ve Nafile olmak üzere üç gruba ayrılır. Farz olan namazlar Cuma ve günlük kıldığımız 5 vakit namazlarıdır. Vacip olan namazlar ise Ramazan ve Kurban bayramı ve Yatsı namazının sonunda kıldığımız 3 rekatlık vitir namazıdır.

Teravih Namazı Ne Zamana Kadar Kılınabilir?

Teravih namazı yatsı namazından sonra kılınır. Yatsı ezanının okunmasının ardından münferit yani tek başına olarak yatsı namazının 4 rekatlık sünneti kılınır. Kamet getirilmesinin ardından imama uyularak 4 rekatlık yatsı namazının farzı kılınır. 2 rekatlık son sünnetin ardından ise Teravih namazı kılınmaya başlanır. Bir Müslüman camiye geldiğinde Teeravih namazının başladığını görse dahi önce bir kenarda yatsı namazının farzını kılacak ve daha sonra Teravih namazına katılacaktır. Akşam namazının farzından sonra yani yatsı namazının öncesinde Teravih namazı kılınmaz.

Teravih Namazında Müezzinlik Nasıl Yapılır?

Yatsı namazının son 2 rekatlık sünnetinden sonra müezzin: " Subhanallahi vel hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber. vela havle vela kuvvete ille billahil aliyyil azim." "Salli Ala Muhammed Salatü Teravihe Niyet" der. Cemaat teravih namazına niyetlenir ve namaza başlanır. 4'er ya da 2'şer rekat olarak kılınır. Her 4 veya 2 rekat arada bir kere "Salat-u Ümmiye" söylenir, yani: "Allahümme salli ala seyyidina muhammedin innebiyyil ümmiyyi ve ala alihi vesahbihi vesellim." okunur. Bu aralarda ilahi de okunabilir. Son teravih rekatından sonra "Salat-u Ümmiye" 3 defa söylenir. Ardından müezzin: Euzu Besmele'nin ardından "Rabbenâ âmennâ bi mâ enzelte vetteba'nâr resûle fektubnâ meaş şâhidîn" (Ali İmran 53) ayetini okur ve dua edilir. Duadan sonra vitir namazı için müezzin: "Salli Ala Muhammed Salatü Vitre Niyet" der ve cemaat vitir namazına niyetlenir. İmama uyarak vitir namazı kılınır. Sonunda tesbihat yapılır ve namaz bitirilir.

Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU