TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Su Kuyusu Bağışı ile Hayat Kurtarın

Su Kuyusu Bağışı ile Hayat Kurtarın
Su kuyusu bağışıyla Afrika ve Asya'da temiz suya erişimi sağlayın. Sizler de İDDEF ile su kuyusu açtırmak için hemen şimdi harekete geçin!


Su, bir insanın ve diğer tüm canlıların hayatta kalması için yegane kaynak. Ancak doğada kıt olan suya dünyanın birçok bölgesinde temiz şekilde ulaşılamadığı gibi, milyonlarca kişi de suya erişemiyor. Bu durum yaklaşık 850 milyon insan içme suyuna, 2 milyar insan ise temiz suya ulaşamıyor şeklinde raporlanıyor. Özellikle Afrika ve Güney Asya’da su problemleri yaşanırken, İDDEF susuzluk ve kirli su problemini çözmek için bağışçılarının desteğiyle açtığı su kuyularına her geçen gün yenisini ekleyerek insanlığı temiz suya kavuşturmaya devam ediyor.

Su kuyusu açma işlemi, yaşadığınız coğrafyadan bakıldığında oldukça basit görünmemekle birlikte, Afrika’da su kuyusu açtırmak orada ve özellikle kırsalda yaşayan kardeşlerimiz için maddi açıdan mümkün olmuyor. Peki, su kuyusu fiyatları ne kadar? Afrika su kuyusu hizmetiyle ne kadar insana fayda sağlıyor? Su kuyusu bağış işlemi nasıl oluyor? Su kuyusu ömrü ne kadardır?

İDDEF-su-kuyusu-afrika-asya-açtırmak (2)

Su Kuyusu Nedir?

Su kuyusu, yerin metrelerce altına makineyle sondaj (artezyen) vurularak özel üretilen demir borularla suyun yeryüzüne çıkarılmasıdır. Ancak insanlığın suya ulaşması için birçok yöntemi denemesi gerekiyor. Tarihten bu güne kadar su kaynakları keşfedilmiş, su kemerleri ve hatlarıyla taşınmış, yada yaşanılan topraklar üzerinden sondaj/elle kazım yöntemiyle çıkarılmış. Bugün de su kaynakları, barajlar, sondaj veya arıtma yöntemiyle tatlı ve temiz suya erişiliyor. Ancak su insanoğlunun üreteceği bir nimet değil ve günümüz dünyasının en büyük problemi şüphesiz su! İnsan suyu ya arar bulur, ya yağmuru hasat eder ya da tuzlu ve kirli suyu arıtarak temiz hale getirir. 

Su kuyusu çeşitli yöntem ve çalışmalarla açılır. Eski usül yöntemle kazma kürek kullanılıp kazılarak açılan kuyuya keson kuyu denir. 1-2 metre yuvarlak çapta beton silindir künk veya taş örme duvar yapılarak açılır. Bu tür su kuyularını ülkemizde eskilerden kalma olarak oldukça sık görürüz. Bu kuyulara zamanla damarlardan ya da yağmur ve kar yağmasıyla su dolar. Günümüzde çok mevcut değildir ve bu su tür su kuyusu Afrika’da sağlıklı sonuç vermez. İDDEF olarak, Afrika ve Asya’da açtığımız su kuyuları sondaj vurulma işleminin ardından manuel pompa (elle tulumba basma) ya da sondaj, elektrikli pompa, şadırvan, depolu ve çeşmeli şeklinde olur.

Kuyu denildiği zaman insanın aklına yuvarlak çapta derin bir boşluk geliyor. Bu eski bir yöntem. Günümüzde ismi hala su kuyusu olarak anılsa da ortada kuyu yoktur. Sondaj borularıyla yeraltındaki suyun yeryüzüne çıkarılması vardır. Toprak üzerine çıkarılan su pompa (tulumba) veya çeşme yöntemiyle insanlığın kullanımına sunulur.

İDDEF-su-kuyusu-afrika-asya-açtırmak (15)

Su Kuyusu Nasıl Açtırılır?

Afrika ve Asya’da açılan su kuyuları ise, suyun arama/tarama yöntemleriyle toprağın metrelerce altında olduğuna kanaat getirilen yere sondaj (artezyen) vurulması yöntemiyle başlıyor. Su kuyusu kazma işlemi genellikle profesyonel ekipler tarafından gerçekleştirilir. Bu süreç, toprak yapısı, yer altı su seviyeleri ve yerel coğrafi koşullara göre değişiklik gösterebilir. 

Su kuyusu kazılmasının ardından, suyun çıkarılmasını sağlayacak bir pompa veya diğer mekanizmalar kurulur. Bu sayede yer altı suyu yüzeye çıkarılarak evlerde, tarım alanlarında ve daha birçok ihtiyaç için kullanılır. Kuyu açma işlemi su sondaj makinesinin yüzlerce veya binlerce kilometre ötelerden kırsal bölgeye getirilmesi, iklim ve toprak şartlarına göre 20 ile 200 metre arasında demir su borularının tek tek toprağa vurulmasıyla gerçekleşiyor. Hayırseverler Afrika ya da Güney Asya’da su kuyusu açtırmak için İDDEF ile iletişime geçerek tamamen bir su kuyusunu ismini vererek üstlendiği gibi, yarısını ya da gücünün yettiği miktarı bağışlayabiliyor. 

İDDEF bölgelerde çalıştığı su sondaj makinelerini su kuyusu açılacak yere yönlendiriyor. Su, kıtanın bölgesine göre 100 metre de su bulunsa dahi daha derine inerek su kanallarını ve damarlarını yakalayarak su kuyusunun uzun yıllar kullanılmasını sağlıyor. Su kuyuları işlevi ve fayda sağlayacağı bölge hesaplanarak sondaj yöntemiyle açılıyor. Böylece uzun ömürlü su kuyuları yıllar boyunca hizmet veriyor.

Bir Kuyu Fonuna Dahil Ol

İDDEF-su-kuyusu-afrika-asya-açtırmak (16)

Su Kuyusu Neden Açılır?

Su kuyusu içme, temizlik, ibadet ve tarım alanlarının sulanması gibi yerlerde kullanılmak üzere açılır. Yeraltı suyunu yer yüzeyine çıkarmak tüm canlıların hayatta kalması için yapılan büyük bir hizmettir. 

Örneğin; Burkina Faso'da ülke nüfusunun neredeyse yarısı yani 8.4 milyon, Kenya’da 19 milyon kişi temiz suya erişemezken, Nijerya’da 3 kişiden 1’i temiz su bulamıyor. 16 milyon nüfusa sahip Mali’de ise kirli sulara bağlı hastalıklardan dolayı her yıl 5 yaşın altındaki 4 binden fazla çocuk hayatını kaybediyor. Olumsuz istatistiklerin en alt seviyeye inmesini sağlamak için su kuyuları açılır. Yer altından elde edilen temiz su hastalıkları azaltır, şifa olur ve adeta tüm canlılara hayat verir. Ayrıca su kuyusu açmayı hedeflediğimiz ülkelerde erkekler çalıştığı için suyu bulmak, taşımak ve arıtmak çoğunlukla kadınların ve çocuklarının görevidir. 

Kadınlar ve çocuklar günlük ortalama 6 kilometre yol yürür ve yılda 2 bin 190 saat harcanır. Su için harcanan bu süre sebebiyle çocukların eğitimi aksar, kadınlar aileleri ile ilgilenmekte sıkıntı yaşar. Hatta su kaynağına ulaşmak için ıssız yollarda kilometrelerce yalnız yürüyen kadınlar ve kızlar birçok tehdit, taciz ve tehlike ile karşılaşır. Kardeşlerimizin suya yaptıkları yolculukta yaşadıkları problemleri çözmek, susuzluktan ve kirli su derdinden kurtarmak için su kuyuları açılır.

İDDEF-su-kuyusu-afrika-asya-açtırmak (9)

Su Kuyusuyla Binlerce İnsana Umut Olun

Bir Damla Bin Umut kampanyamız kurak topraklara ve çatlamış dudaklara ferahlık; kirli su içmekten sağlıksız duruma düşmüş bedenlere şifa olmaya devam ediyor. Afrika ve Güney Asya’daki Müslüman kardeşlerimizin suya kavuşmasına vesile olmak isterseniz siz de su kuyusu açtırabilir veya gücünüzün yettiği miktarı Ümmet Su Fonu projesine bağışlayabilirsiniz. 

Açılan su kuyusu ile ilgili köylerdeki yüzlerce kişi su bulmak için kilometrelerce yol kat etmeyecek ve kirli su içmek zorunda kalmayacak. Medreselerdeki talebeler içme suyu ve temizlik ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak, ilme daha fazla vakit harcadıkları gibi zor şartlar altında gerçekleştirdikleri ibadetleri kolaylaşacak. 

Ümmet Su Fonu'na dilediğiniz oranda su kuyusu katkısında bulunabildiğiniz gibi detaylı bilgi için 0212 621 00 65 nolu çağrı merkezimizi arayabilirsiniz. Açtığınız ya da katkı verdiğiniz her su kuyusu Afrika'da su kuyusu sevinci yaşatır.

İDDEF-su-kuyusu-afrika-asya-açtırmak (17)

İDDEF Derneği Su Kuyuları Nerede Açılır?

Afrika’da su kuyusu açan dernekler arasında bulunan, bu güne kadar (Haziran 2024) bağışçılarının desteğiyle 5.103 su kuyusu açan ve 3 milyondan fazla insanın temiz suya kavuşmasını sağlayan İDDEF, Afrika ve Asya’da ferahlık oluyor. Susuzluğun büyük bir yara olduğu Afrika ve Güney Asya’da bilhassa ekonomik sebeplerden dolayı açılamayan su kuyuları Müslüman kardeşlerimizi zor durumda bırakıyor. 

Ülkelerin ücra köşelerindeki köylerinde yaşayanlar bir araya gelse dahi su kuyusu açtırma gücünü sağlayamıyor. Su kuyularını Afrika ve Güney Asya ülkelerinde olmakla birlikte; Nijerya, Kenya, Gana, Etiyopya (Habeşistan), Somali, Kamerun, Güney Afrika, Uganda, Benin, Çad, Tanzanya, Gine, Mali, Senegal, Bangladeş, Hindistan, Niger, Arakan, Burkina Faso, Afganistan, Pakistan ve Filipinler’de açıyoruz. 

Su kuyularını bizzat bölgeye giden ekiplerimizce belirli periyotlarla kontrol ederek uzun süreler hizmette kalmasını sağlıyoruz. Eksiklikleri varsa tamamlıyor, bozulan parçaları varsa tamir ediyor ya da yenisiyle değiştirerek tekrar su akmasına vesile oluyoruz. Afrika'da su kuyusu açtırmak istiyorum diyenler BURAYA tıklayarak detaylı bilgi alabilir.

Su Kuyusunun Açılma Süresi Ne Kadardır?

Su kuyusu çalışması, teknik özellikleri ve fiziki şartlara göre açılma süresi oluşturmakla birlikte İDDEF olarak bağışçılarımızın verdiği destekle özellikle suya ihtiyaç olan yerlere yönelik oluşturduğumuz su kampanyalarını hızlıca tamamlayarak, su kuyusunu kullanıma sunuyoruz. Ortalama tamamlanma süresi 3 ile 6 ay olan su kuyularımızın, uzun ömürlü olması için periyodik bakımlarını ve takibini yapıyoruz. 

Büyük sondaj makinesi ile açılan kuyular, elle çalışan tulumba veya şadırvan şeklinde yapılıp musluk takılmasıyla su çeşmesi oluyor. Duvar, boyama veya kalebodur döşemesiyle hazır hale geliyor. Su kuyusunun isim tabelası takılarak, dualar ve ikramların dağıtılmasıyla açılışı yapılarak, bölgede yaşayan her insana ve canlıya hizmet veriyor. Bir kuyuda sen aç, kardeşlerimize şifa ve mutluluk ol!

Su Kuyusu Bağış Yap

Su Kuyusu Bağışı Ne Zaman Yapılır?

Afrika su kuyusu bağış yöntemiyle, kurum ve kuruluşların aracı olmasıyla yoksul bölgelere kazandırılır. Su kuyusu açmanın belirli bir zaman ve dönemi yoktur. Su hiç şüphesiz insanın hayatta kalması için her gün tüketmesi gereken bir nimettir. Bir insan günde 1 litre suya ihtiyaç duyar. Dolayısıyla açılacak her su kuyusu, binlerce insanın hayatta ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Afrika'da su kuyusu açan Türkler, sivil toplum kuruluşlarınca bu güne kadar yaklaşık 30 bin su kuyusu hizmete aldığı gibi, milyonlarca insanı hem temiz suya kavuşturmuş hem de saatlerce su taşımaktan kurtarmıştır. Bu nedenle su kuyusu bağışı belirli bir zamana bağlı değil, imkanı olan herkes Afrika'da su kuyusu açtırarak bu mutluluğu yaşayabilir, sadaka-i cariye hükmündeki kalıcı eserlerini inşa edebilir.

İDDEF-su-kuyusu-afrika-asya-açtırmak (12)

Binlerce İnsana Umut Olan Su Kuyusu Faydaları Nelerdir?

Temiz ve sağlıklı suyun faydaları saymakla bitmez. Biz Afrika ve Güney Asya özelinde kirli sudan kurtulup temiz suyla buluşan insanlık özelinde bakalım. Dünyadaki su krizi her geçen gün büyürken, bu krizin minimize edilmesi için çalışan STK’lardan olan İDDEF, bağışçılarının desteğiyle su kuyuları açıyor. 

Afrika ve Güney Asya’da alt yapı sorunu, kuraklığa bağlı kıtlık, susuzluk ve kirli suların tüketilmesi nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Açılan su kuyularının elbette ki en büyük faydası kardeşlerimizi sağlıklı ve tatlı suya kavuşturmasıdır. Yer altındaki temiz kaynak sularının sondaj (artezyen) yöntemiyle yeryüzüne çıkarılmasıyla kirli suya bağlı oluşan ölümler azalıyor. Milyonlarca hijyenik su içiyor ve böylece can kayıpları yaşatan ishal, kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci gibi hastalıklar önleniyor. 

Özellikle Afrika’da bir kadın veya çocuk suya ulaşmak için her gün ortalama 6 saat yürümek zorunda kalıyor. Dolayısıyla açılan su kuyusu ise kardeşlerimize kolaylık getiriyor. Saatlerce suya ulaşmak için yol yürümüyorlar, ıssız yollarda tehdit ve tacizle karşılaşmıyorlar. Yılda harcadıkları 40 milyar saat evlerinin düzenine ve çocuklarına gösterecekleri ilgi ve eğitime kalıyor.

Afrika'da su kuyusu açma projesi 'her şey su ile başlar' anlayışıyla birçok yeni yaşama ve gelişime katkı sağlar. İDDEF’in plan ve program sayesinde açtığı su kuyularını köy ve şehirlerin kullanımına sunduğu kadar su kuyusunun yanına çoğunlukla medrese ve mescit inşa ettiği için hem halka hem de talebelere ya da mescitte namaz kılmaya gelen Müslümanlar’a fayda sağlıyor. Temiz su ile birlikte su eğitimi de veriliyor. Temiz ve tatlı su, yaşam kaynağı olarak tüketilmekle birlikte abdest, hela ve temizlik için de kullanılıyor. Suyun nasıl kullanılması gerektiği anlatıldığı, nasıl kullanılarak abdest alınması gerektiği öğretildiği gibi genel bir su eğitimi gerçekleşiyor.

 Öte yandan en güvenilir su kuyusu açma çalışması mutlaka açılan su kuyularının sondaj, kazım, tesisat, düzenleme gibi her aşamasının fotoğraf ve videosunu talep etmek, ayrıca yıllar geçse de su kuyusundan bilgi istemekle mümkündür. Eğer tüm bunları su kuyusu açtırdığınız kurum sağlıyorsa güvenilir su kuyusu açmıştır.

İDDEF-su-kuyusu-afrika-asya-açtırmak (14)

İDDEF-su-kuyusu-afrika-asya-açtırmak (6)

Diğer Yazılar

TÜM YAZILARI OKU