Dünyada yaklaşık 850 milyon insan içme suyuna, 2 milyar insan ise temiz suya ulaşamıyor. İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), mazlum ve mağdur coğrafyalarda açılan su kuyularının hayırseverler nezdinde şeffaf, takip edilebilir ve kolay bağış imkânına sahip olması için kuyu fonu uygulamasıyla çalışmalarını sürdürüyor.
0212 621 00 65 numaralı telefondan detaylı bilgi alabilirsiniz. SU KUYUSU yazıp 7230'a SMS göndererek 50 TL bağışlayabilirsiniz.
Bugüne kadar bağışçılarının desteğiyle 5.130 su kuyusu açan İDDEF, 3 milyondan fazla insanın temiz suya kavuşmasını sağlarken, yeni hazırlanan modül ile su kuyularının hangi ülkede ve hangi tiple açıldığını bağışçıya göstererek daha şeffaf ve hızlı tamamlanmasını amaçlıyor.
‘Yeryüzüne Bulut Ol, Suya Kavuştur’ sloganıyla yola çıkan İDDEF, iddef.org web sitesi ve mobil uygulamasında bulunan bağış sayfasındaki su kuyusu kategorisini genel su fonundan özele indirgenen bir su fonuna dönüştürdü. Su kuyusu bağış sayfasında kuyunun açılacağı ülke, kuyu tipi, kuyu ismi ve açma bedeli ayrı ayrı sıralanıyor. Hayırseverler, şeffaf bir şekilde hangi ülkede, hangi isimle ve tipte, kaç liraya kuyu açıldığını ve o ana kadar kaç lira bağış yapıldığını rahatlıkla görebiliyor, böylece istedikleri kuyu fonuna dahil olabiliyor.
Aşağıdaki paragrafta siz kıymetli bağışçımızın nasıl kuyu fonuna dahil olduğunu anlattık;
www.iddef.org web sitemizden ‘Giriş yap’ dedikten sonra isminizin bulunduğu sekmeden ‘Su Kuyularım’ butonuna tıklayarak panelinize giriyorsunuz. Eğer önceden bir su kuyusu fonuna dâhil olduysanız ekrana su kuyusunun ismi, hangi ülkede ve sistemle açılacağı ve kuyu fon durumu bilgisi geliyor. Örneğin yukarıdaki görüntüde bir bağışçımızın N-830 ÜMMET-İ MUHAMMED 103 SU KUYUSU fonuna dâhil olduğu, kuyunun Hindistan’da ve el pompalı elle kazım olacağı bilgisi bulunuyor. Kuyu fon durumundan ne kadar bağış yapıldığı fiyat ve yüzdelik olarak görülebiliyor. Değerli bağışçımız ‘Ödeme Yap’ diyerek daha önce yaptığı bağışa ek olarak dilediği miktarı dâhil olduğu kuyu fonuna tekrar bağışlayabiliyor. Yani kuyunun fon durumunu anlık olarak takip edebiliyor. Dilerse de sağ alt köşeden “Bir Kuyu Fonuna Dahil Ol” butonunu tıklayıp su kuyusu bağış sayfasına yönleniyor. Bağışçımız, kuyu fon durumunu heyecanla takip ederek, kardeşlerinin suya kavuşacağı günü bekliyor. Su kuyusu açıldığında ise büyük bir mutluluk yaşanıyor.
İDDEF, insanlığın temiz suya kavuşması için çalışıyor çünkü dünyanın genel bir sorunu haline gelen “su” Afrika ve Asya’da temiz ve hijyenik olarak bulunamadığı için her geçen gün büyüyen bir krize dönüşüyor ve binlerce insan hayatını kaybediyor. Özellikle Afrika ve Asya’da su kuyusu açmak için maddi durumu olmayan Müslümanlar çamurlu su birikintilerden iptidai şartlarda arıtılarak elde edilen suları kullanmak ve içmek zorunda kalıyor. Her gün yaklaşık bin çocuk, önlenebilir, su ve temizlikle bağlantılı ishal gibi hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Temiz ve tatlı suya hasret insanlık adına harekete geçmek için birçok sebep bulunuyorken, ülkemizin veya dünyanın her hangi bir yerinden birbirini hiç tanımayan bağışçılar belki de aynı su kuyusu fonuna dahil olarak mazlum coğrafyaların bir köşesinde yine hiç tanımadıkları ama gönül bağının olduğu kardeşlerini suya kavuşturabiliyor. Böylece damlaya damlaya su kuyusu olmuş oluyor.
Bağışçılar, İDDEF’in kuyu fonu sistemiyle hangi kıta ve ülkede su kuyusu açtırmanın maliyetini de rahatlıkla görüyor. Bağışçı yeni başlayan veya tamamlanmak üzere olan su kuyusunun fonuna dahil olabiliyor. Eğer bireysel olarak bir kuyu fonuna bağış yapmakla birlikte arkadaşlarınız, akrabalarınız veya köylülerinizle bir araya gelerek İDDEF’in hizmet verdiği ülkelerden birinde su kuyusu açtırmak istiyorsanız sizin için ülke ve fiyatının belli olduğu bir fon sisteme ekleniyor. Vereceğiniz kuyu ismi ile birlikte, kuyu fonuna dahil olan kişilerin göreceği bu sistemde bağış başlıyor. Birlikte kuyu üstlenen bağışçılar panelinden kuyu için kaç lira bağış yapıldığını sürekli takip ederek tamamlanana kadar süreci izleyebiliyorlar.
Temiz ve tatlı su, yaşam kaynağı olarak tüketilmekle birlikte abdest, hela ve temizlik için de kullanılıyor. Bu kapsamda sadece su kuyu açmakla kalmayan İDDEF, kuyu açtığı yerlerde suyun nasıl kullanılması gerektiği konusunda eğitim veriyor. Mescit veya medrese yanındaki kuyudan çıkan sudan ilk olarak ilme dayalı istifade oluyor. Suyun nasıl kullanılarak abdest alınması gerektiği öğretiliyor. Medresedeki hocalar süreklilik içinde genel bir eğitim sunuyor.
Kurak topraklara ve suya hasret gönüllere ferahlık olmak isteyen hayırseverler sürdürülebilir ve kalıcı bir yardım olan su kuyusu için fona dahil olabiliyor. Bağışçıların emanet ettiği her kuruşun hesabını detaylı olarak vermeye dayalı bir çalışma sistemine sahip olan İDDEF, su kuyusu bağışında ilk olarak şeffaflığı ön planda tutarak kuyunun tamamlanma sürecini tüm detaylarıyla bağışçısına aktarmayı hedefliyor. Hayırseverler kuyu fonu ile ilgili 0212 621 00 65 nolu çağrı merkezinden daha detaylı bilgi alarak, merak ettiklerini sorabiliyor.
İDDEF olarak su kuyularının yanı sıra çeşme projelerini hayata geçiriyoruz. Maddi ve manevi şartlar nedeniyle temiz suya erişemeyen Afrika ülkelerinde hayrat çeşme yaptırmak isteyen hayırseverler ellerindeki bütçeye göre hareket ederek kendilerine en uygun çeşmeli su kuyusunu açtırabileceği gibi, İDDEF’in hayata geçirdiği Ümmet-i Muhammmed Hayır Çeşmeleri projesinden bir çeşme üstlenebilirler. Hayırsevere çeşme için sunulan takribi faydalanan kişi sayısı, teknik özellikler ve maliyet bilgileri doğrultusunda en ihtiyaçlı bölge ve yeraltı su kaynakları tespit edilerek çalışmalara başlanır. İDDEF’in ülkelerdeki ekipleri sondaj makinası sağlayarak su yeryüzüne çıkarmak için çalışır. Teknik özelliklerinin tamamlanması ve fayans düzenlemesi ile çeşme hazır hale getirilir. Su çeşmesi yaklaşık 3-4 arasında tamamlanmaktadır.
Afrika çeşme maliyeti ülke, bölge, derinlik (sondaj) ve özelliklerine göre değişmekle birlikte 4.250 dolardan başlayarak 16.000 dolara kadar çıkmaktadır. Afrika'daki su çalışmaları genel olarak su kuyusu olarak biliniyor ama artık çeşme ağırlık kazanmaya başladı. Çeşmeli su kuyusunun maliyetinin tamamını karşılayan bağışçımız Afrika ülkelerinde bu hayrını yerine getirebiliyor.
İDDEF’in Ümmet-i Muhammed Hayır Çeşmeleri projesi de örneğin bir su kuyusu çeşmesi için belirlenen bütçeye çıkamayıp su kuyusu açtıramayan hayırsever 800 dolar bağışlayıp bir çeşmeyi üstlenebiliyor ve çeşmenin üzerine ismi yazılıyor. Böylece imece usulü bir eser ortaya çıkmış oluyor.
7 çeşmeden oluşan su kuyusu 5.600 dolara Gana ve Çad ülkelerinde açılıyor. Hayır çeşmelerinden medrese, mescit ve cami gibi kalıcı eserler kullanmakla birlikte ayrıca abdest alma veya su doldurma olsun sıra beklemeden zaman ve kullanım kolaylığı sağlanıyor. Su çeşmesinin hangi ülkede, kaç metre derinlikle, hangi teknik özelliklerle, kaç lira maliyetle açılıp günlük kaç kişinin faydalandığını İDDEF’in web sitesinden ya da buraya tıklayarak detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Haberler
TÜM HABERLERİ OKU