TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Sadaka Vermenin Fazileti Nedir, Kimlere Sadaka Verilir?

Sadaka Vermenin Fazileti Nedir, Kimlere Sadaka Verilir?
İDDEF, yılın tüm dönemi sadaka bağışlarınızı dünyanın dört bir yanındaki yoksul durumdaki ilim talebelerine, mağdur ve mazlumlara ulaştırıyor.

Her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da mazlum coğrafyanın kardeşlik yollarına koyulan İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) kıymetli bağışçılarının destekleriyle 55 ülkede ‘İyilik Seninle' sloganıyla yardım çalışmaları gerçekleştiriyor. Hayırseverlerin zekat, fitre (sadaka-i fıtır), fidye, Ramazan kumanyası ve iftar bağışlarını başta hafızlık ve İslami eğitim alan talebeler olmak üzere, onların zor durumdaki ailelerine ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştıran İDDEF, Ramazan ayının bereket iklimini dünyanın dört bir yanında yaşatıyor. İDDEF, sadaka bağışını Ramazan dahil olmak üzere tüm yıl boyunca yoksullara teslim etmeye devam ediyor.

iddef-sadaka-afrika-asya-balkanlar

Sadaka Kimlere Verilir?

Sadaka bir Müminin sadakatini ortaya koyar ve sadakasını yerine getiren bir Müslüman imanına da sadıktır. İşte böyle bir Müslüman az çok demeden, maddi gücüne, bütçesine göre sadaka verir. Burada ise sadaka kime verilir sorusu devreye girer. Sadaka, yaygın olarak yalnızca bir yoksula verilen birkaç lira olarak bilinse de sadaka ihtiyaç sahiplerine, Allah yolunda ilim tahsil edenlere verilebildiği gibi, sadaka-i cariye olarak da cami, mescid, medrese, hastane, köprü, çeşme, su kuyusu, gibi kalıcı eser olarak devamlılığı olan yapıların yapımı için de verilebilir.

sadaka-bagis-iddef-dunya-2

Fıtır Sadakası (Fitre) nedir?

Yüce Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmeye, sevabı açık eserler bırakmaya veya destekte bulunmaya, iyilik ve ihsan etmeye sadaka diyoruz. Fıtır Sadakası ise (sadaka-i fıtır) olarak geçer ve halk arasında fitre olarak bilinir. Peki, fıtır sadakası kime verilir? Fitre, Ramazan bayramı vaktine kadar, oruç tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak yoksul kimselere verilir. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl bir kişinin ödeyeceği asgari fitre fiyatını açıklar. 2023 Ramazan ayı için açıkladığı fitre fiyatı ise kişi başı 70 liradır. Maddi durumu iyi olan Müslüman bu rakamın üzerinde de fitre verebilir. 2023 Ramazan ayına kadar 70 lira olan fitre fiyatı geçerlidir.

iddef-fitre-fitir-sadakasi

Sadaka Ömrü Uzatır mı?

İnfak şuuruyla yaşayan bir Müslüman, sadaka vererek kendisini hayra ve iyiliğe götüren köprüde adımlamaya devam eder. Sadaka kelimesiyle birlikte ‘az sadaka çok belayı def eder’ cümlesi hepimizin bildiği bir söylemdir. Sadaka ömrü uzatır mı diye karşılaşılan bir soruya ise, sadakanın sadece hayır için ve sevap kazanmak için verildiği şeklinde cevap verilir. Çünkü her insanoğlunun nerede, ne zaman ve nasıl öleceği yalnızca Allah katında olan bir bilgidir.

sadaka-bagis-iddef-dunya

Sadaka Vermenin Fazileti Nedir?

Sadaka-i cariye ardından nesiller boyunca istifade edilecek bir hayır bırakmaktır. Küçük yardımlarla yoksulun yüzünü güldürmek olduğu gibi iyiliğimizin, infakımızın ve yardımlarımızın kalıcı olmasını, sevaplarımızın sürekli hale gelmesini sağlamaktır. Allah-u Teala Al-i İmran Suresi 92. Ayette mealen şöyle buyurur; “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.” Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir Hadis-i Şerif’te "Kıyamet günü Müminin gölgeliği onun verdiği sadakadır” buyurmaktadır. Sadaka vermek fazileti yine Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) “İnsanoğlu ölünce üç şey dışında ameli kesilir. Sadaka-i cariye yani faydası kesintisiz devam eden hayır, kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine dua eden hayırlı evlat” ve “Sadaka vermek malı eksiltmez. Kul başkalarının hatalarını bağışladıkça Allah da onun şerefini arttırır. Kim Allah için alçak gönüllü davranırsa, Allah da onu yükseltir.” Hadis-i Şerif’leriyle bir kez daha önem kazanır. Sadaka-i cariye öldükten sonra bile amel defterini kapatmama arzusudur. Bu arzunun sonucu ise öldükten sonra dahi haneye yazılmaya devam eden sevaplardır. İnşa edilen cami, mescid, medrese, çeşme, su kuyusu, hastane, köprü insanlığa faydalı olmaya ve iyiliği yaşatmaya devam eder. Sadaka faziletini, Allah-u Teala’nın Hadid Suresi 18. Ayette mealen buyurduğu, “Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah’a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükâfat da vardır.” İfadeleriyle tamamen idrak etmiş oluruz.

iddef-sadaka

Sadaka Nasıl Verilir?

Sadaka, mali bir yardım olarak nakit para olarak verilir. Eş, dost, akraba ve yakın çevreye sadaka verilebilmekle birlikte dünyanın farklı bölgelerindeki yoksul din kardeşlerimize de ulaştırabiliriz. Sadaka alan kurumlar arasında yer alan İDDEF, sizlerden aldığı sadaka emanetini gerçek ihtiyaç sahiplerine bizzat ulaştırıyor. Burada bağışçıların yakın çevrelerine yaptıkları bağışla birlikte akıllarına derneklere sadaka verilir mi sorusu geliyor. Bağışlar insani yardım derneklerine aracı kurum olarak yapılabilir. Yani bağışlarınız ilgili kurumlarla istediğiniz bölgedeki yoksullara ulaştırılır. Sadaka verilebilecek kurumlar arasında bulunan İDDEF, kurulduğu günden beri bağımsız ve yasal olarak gerçekleştirilen periyodik finansal denetimlerden başarıyla geçerek ve en önemlisi Allah korkusu ve bağışçılarının duyduğu güvene olan saygıyla birlikte omuzladığı emanetleri emanet sahiplerine tek tek teslim ediyor.

Sadakamı Nasıl Bağışlayabilirim?

Sadaka bağışınızı iddef.org sitesinden online olarak, ilgili hesap numaralarına EFT/havale yoluyla, şube merkezlerinden ya da 0212 621 0065 numaralı telefon numarasından detaylı bilgi alarak yapabilir, gönülden gönüle kurulan hayır köprüsüyle muhtaç durumdaki kardeşlerinize yardım edebilirsiniz.

Sadaka Bağışı Yap

Diğer Haberler

TÜM HABERLERİ OKU