Hicri yılın yedinci ayı olan Recep ayı üç ayların ilk ayıdır. Recep ayının ilk Perşembesini Cumaya bağlayan gece ise Regaip Kandilidir. 2023 yılında 26 Ocak Perşembe (4 Recep 1444) günü idrak edilecek Regaip Kandili, bolluk, bereket ve kendisine rağbet edilen anlamıyla üç ayların faziletini kendisinde barındırır. Kur’an-ı Kerim’de saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan olan, fazilet mevsiminin başladığı, Peygamber Efendimizin Allah’ın ayı diye tarif ettiği Recep ayındaki Regaip gecesi Müslümanların anlamı üzerine rağbet ettiği hayırlı bir gecedir. Peki, Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler arasında olan Regaip Kandili namazı nedir? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Regaip kandilinde kılınacak namaz hakkındaki her şey makalemizde bulunuyor.
Faziletli gecelerden sayılan Regaip Kandilinde namazın en üstün ibadetlerden olduğu bilinir. Bu vesileyle Regaip gecesi, yatsı namazının ardından iki rekatlık kılınan Kabir Nur namazı çok sevaptır ve Peygamber Efendimizin (S.A.V) iki rekatlık namaz kıldığı sahih kaynaklarda yer alır. Oturarak kılınan Kabir Nur namazının ilk rekatında Zilzal Suresi, ikinci rekatında Tekasür ve Kâfirûn Suresi okunur. Sureler arasında Bismillahirrahmanirrahim denilir. Zilzal ve Tekasür Suresini bilmeyenler ilk rekatta Kâfirûn ikinci rekatta ise İhlas Suresi okuyabilir. Oturarak kılındığı için rüku ve secdelerde baş ve vücudunuzla hafif öne doğru eğilinir. Secdenin belirgin olması için de rükudan biraz daha fazla eğilinir. Gecenin ihyası bakımından yapılması gereken en faziletli amellerden biri de 12 rekatlık namazdır. Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra 3 Kadir Suresi ile 12 adet de İhlas Suresi okunur. Namaz ikişer rekatlar halinde selam verilerek kılınır.
Rağbet ve hibe edilen, birçok hediyenin takdim edildiği manayı taşıyan Regaip Kandili, kul ile Allah’ın birbirine en yakın olduğu, dinin direği sayılan namaz ile taçlanır. Regaip Kandilinde kılınacak namaz her gün kıldığımız yatsı namazının cemaatle kılınması çok sevaptır. Ayrıca Regaip gecesi yatsı namazının sonunda kılınan Selati Vitir namazının ardından iki rekatlık Kabir Nur namazını kılınır. Kabir Nur namazını kılmak geceyi ihya ile geçirmek anlamını taşır. Kişi, akşamla yatsı arasında nafile namazı kılabilir. Regaip Kandilinde kılınacak diğer önemli bir namaz ise 12 rekatlık bir namazdır.
Regaip Kandili gecesinde vakit namazlarının dışında kişi nafile namazı kılınır. Kişi, nafile namazı rekat sayısını kendi imkanları ölçüsünde belirler. Ayrıca 2 rekatlık ve 12 rekatlık olmak üzere iki ayrı namaz daha vardır. 12 rekatlık Regaip gecesi namazı ikişer rekatlar halinde kılınır.
Regaip kandili namazı nasıl kılınır, 12 rekat nasıl tamamlanır ve namazın sonunda ne yapılır merak edilen bir meseledir. 12 rekatlık namaz bir hacet namazıdır. Her iki rekatta bir selam verildikten sonra yerinden kalkmadan yetmiş kere tesbihat yapılır. Namazı tamamladıktan sonra tespih çekilerek yapılacak tesbihatta “Allahümme salli ala Muhammedin Nebiyyil Ümmiyyi ve ala Alihi ve Sellim” denilir. Daha sonra secdeye kapanılarak 70 defa “Subbuhun Kuddüsün Rabbuna ve Rabbul Melaiketi Verruh” denilir. Secdeden kalkılarak Tahiyyatta yetmiş kere okunur: “Rabbigfir verham vetecavez amme te~lemu feinneke entel azizul azam” Namazı tamamlayan kişi ellerini açarak dua eder. Mümince yakarışın adı olan duada kul, Allah’a samimi duygularını dile getirir ve af diler.
Regaip gecesinin Kur’an-ı Kerim okunması, tesbih çekilmesi, hayırda bulunulması gibi ibadetleriyle beraber Regaip kandili namazı faziletlidir. Bu gecenin dolu dolu geçmesi çok kıymetlidir. Akşam namazı ile yatsı namazı arasında nafile namazları kılınabileceği gibi iki rekatlık kabir nur namazı ve 12 rekatlık namaz kılınabilir. Bu namazlar akşam namazından sonra imsak vaktine kadar da eda edilebilir. Yani 26 Ocak Perşembeyi 27 Ocak Cuma gününe bağlayan gece imsak vaktine kadar namaz kılınarak geçirilir. Regaip namazı saat kaçta 2023 baktığımızda Ankara’da imsak vakti 06:28’dir. İstanbul’da ise saat 06:45’tir.
İbadeti adetten ayıran unsur niyettir ve niyet edilerek ibadete başlanmalı ve kalple bağ kurulmalıdır. Regaip Kandili gecesi nafile ve hacet namazları kılınabilir. Kişi ne kadar nafile namazı kılacağına kendisi karar verebilir. 12 rekatlık kılınacak namaz hacet namazıdır. Hacet namazı kulun Yüce Allah’tan bağışlanma isteği ile dünya ve ahiret hayatına yönelik isteklerini içerir. Kişi, namaza niyetlenirken ise “Niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya” diyebileceği gibi, “Niyet ettim Allah rızası için hacet namazı kılmaya” diyebilir. Nafile namazına ise “Niyet ettim Allah rızası için Nafile namazı kılmaya” şekilde niyetlenilir.
Diğer Haberler
TÜM HABERLERİ OKU