Kurban bağışı yaparak binlerce kilometre uzaktaki hiç tanımadığı kardeşini sevindirecek olan hayırseverler, ibadetleriyle yoksul ve mazlum coğrafyadaki kardeşlerine yardım etmenin mutluluğunu yaşayacak. İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) 2024 kurban organizasyonunu “Kardeşinle Kurbanını Paylaş” sloganıyla Afrika, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’daki 47 ülke 309 bölgede gerçekleştirdi.
Kurban kesmek en makbul ibadetlerden biri olarak her yıl Müslüman dünyasının bayramını bayram yaparken, Allah-u Teala, Kevser Suresi 2. Ayette mealen şöyle buyurur; “O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” Gelin siz de Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle paylaştığınız kurbanınızla yüzlerde tebessüm olmasına vesile olun.
Kurban ibadeti vacip bir ibadettir. Adak, akika ve şükür kurbanları olduğu gibi her yıl Kurban Bayramı’nda vacip kurbanı kesilir. Peki, kurban kesmenin şartları nelerdir? Öncelikle kurban kesecek olan kimsenin Müslüman, buluğ çağına ermiş, akıl bali yerinde, nisap miktarı para ve mala sahip olması gerekir.
Özellikle zekat ibadetinden bildiğiniz üzere doğal ihtiyaçları dışında 96 gram altını veya bu miktar değerinde mal ve parası olan Müslüman, nisap düzeyine ulaşmış olup kurban kesmekle hükümlüdür. Kısacası hali vakti yerinde olan her Müslüman meşru kılınan vacip kurban ibadetini Allah (c.c) rızasını kazanmak ve yoksul kardeşlerinin etle buluşmasını sağlamak için kurban kesmelidir.
Kurban kesmeyi hiçbir zaman bırakmayan Peygamber Efendimiz (S.A.V) ümmetine kurban kesmenin önemini anlatmıştır. Kurban ile ilgili ayetler de bize meşru kılınan kurban ibadeti hakkında bilgi veriyor; “O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” (Kevser Suresi 2. Ayet), “Biz kendilerini rızıklandırdığımız dört ayaklı davar (hayvan)’lar üzerine yalnız Allah’ın adını ansınlar diye, her ümmet için Kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac Suresi 22./34. Ayet)
Kurban bayramı günlerinde bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde kurban kesilebilir. Kurban bayramının birinci günü bayram namazının ardından başlayan kurban kesimi üçüncü günün ikindi vaktine kadar devam eder. Kurban bayramından bir gün önce yani arefe günü veya bayramın üç gününden sonra kurban kesmek dinen caiz değildir.
Kurban; kardeşlik duygularının pekişmesi, ihtiyacı olana yardım edilmesi ve de yoksul ve mazlum kimselerin de et yiyebilmesini sağlayabilmek için kesilir. Mali bir ibadet olan kurban ibadeti sayesinde birbirine çok yakın veya çok uzak coğrafi bölgelerde olan Müslümanlar kalben birbirine yakınlaştığı gibi, yoksul kimseler de et yiyebiliyor.
Allah-u Teala, Hac Suresi 37. Ayette şöyle buyuruyor: “Onların ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvanızdır. İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O’nu tazimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!.” Ayetten de anlaşılacağı üzere kurban ibadeti Allah rızasını kazanmak, ibadeti yerine getirmek ve de gerçek ihtiyaç sahiplerinin yararını ön planda tutmaktır.
Kurban Allah (c.c) rızası için kesilir. Kurban kesmek, Allah'a olan bağlılığı, yakınlığı ve teslimiyeti ifade eder. Bu ibadet, kişinin Allah’a olan sevgisini ve O'na yaklaşma isteğini ifade eder. Bir Müslüman kurban kestiği zaman huzur dolar ve maneviyatı artar. Kurban ibadeti, kişinin Allah’a karşı takvasını geliştirmesine yardımcı olur.
Kurban toplumsal dayanışma ve yardımlaşmanın en önemli unsurlarından biridir. Yıldan yıla idrak edilen Kurban bayramında tüm dünyada Müslümanlar hem bayramı kutlar hem de dinen zengin sayılanlar, fakir fukaraya et ikramında bulunur. Kurban kesen kişi, kurban etini ihtiyaç sahipleriyle paylaşarak toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı artırır. Bu, toplumda sevgi, saygı ve kardeşlik duygularını güçlendirir.
Kurban kesmek, Allah’ın (c.c) verdiği nimetlere karşı bir şükür ifadesidir. Müslüman, Allah'ın (c.c) kendisine verdiği nimetleri hatırlayarak şükrünü ifade eder. Yüce Rabbimiz, Hac Suresi 37. ayette şöyle buyurur: "Onların ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvânızdır. İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O’nu tâzimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!"
Kurban Bayramında kesilen kurban vacip olsa da nafile ibadet olarak kesilen birçok kurban türü vardır. Kurban kesmenin manevi faydaları kadar sosyal faydaları da vardır ve bunlar toplumsal dayanışma, yardımlaşma ve birlik duygusunu güçlendirir.
Kurban kesmek, toplumdaki zengin ve fakir bireyler arasındaki dayanışmayı artırır. Kurban etinin paylaşılması, yardıma muhtaç kişilere destek olur ve toplumda birlik ve beraberliği güçlendirir. Akraba, yakın komşu, yoksul kimseler ile beraber dünyanın dört bir yanında kesilen kurbanların etleri ikramlaşılır. Türkiye'den binlerce kilometre ötelerde sosyal kardeşlik bağları genişler.
Kurban kesme ibadeti, Müslümanlar arasında kardeşlik ve birlik duygusunu pekiştirir. Kurban Bayramı vesilesiyle bir araya gelen aileler ve topluluklar, birbirleriyle olan bağlarını güçlendirir.
Kurban kesen kişiler, kurban etini aileleri, komşuları ve ihtiyaç sahipleri ile paylaşarak, paylaşma ve yardımlaşma duygularını pekiştirir. Bu, toplumun genel refahını artırır ve insanların birbirlerine karşı daha duyarlı olmalarını sağlar.
Kurban kesme ibadeti, İslamiyet'te belirli şartlara ve kurallara göre yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür. Yükümlülük vacip ve nafile olmak üzere iki kısma ayrılır. Vacip kurban da kendi içinde kurban bayramında kesilen kurban, adak kurbanı, hacc-ı kıran ve hacc-ı temettü (hedy) kurbanı, umre ve hac cezaları için kesilen (had) kurbanı olarak ayrılır.
Dinen zengin sayılan kişi kurban bayramında kurban kesmekle yükümlüdür. Kurban kesmek, Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Bu nedenle, mali durumu iyi olan Müslümanların kurban kesmeleri gerekmektedir.
Kurban kesmekle yükümlü olabilmek için, kişinin belirli bir mali güce sahip olması gerekir. Temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra, nisap miktarı mal varlığına sahip olan Müslümanlar kurban kesmekle yükümlüdür.
Kurban kesimi, Kurban Bayramı'nın ilk üç günü içerisinde yapılmalıdır. Bayram namazından sonra başlayıp bayramın üçüncü günü akşamına kadar devam eder.
Kurban edilecek hayvanın belirli yaş ve sağlık şartlarına uyması gerekmektedir. Koyun ve keçi en az bir yaşında, sığır ve manda en az iki yaşında, deve ise en az beş yaşında olmalıdır.
Kurban keserken niyet etmek önemlidir. Niyet, kurban kesme amacının Allah rızası için olduğunu belirtir.
Bir kişi, başka bir kişiye vekalet vererek onun adına kurban kesmesini sağlayabilir. Bu, özellikle fiziksel olarak kurban kesemeyenler, kurbanını Afrika, Asya ve Balkanlar gibi bölgelerde yaşayan Müslüman kardeşine ikram etmek isteyenler veya başka bir yerde bulunanlar için geçerlidir.
Dinimizde hem Kur'an-ı Kerim'de hem de Peygamber Efendimizin (S.A.V) hadis-i şeriflerinde kurban kesmekle yükümlü olan kişiler belirtilmiştir. Maddi ve manevi olarak belirli şartları taşıyan Müslümanlar kurban kesmek zorundadır.
Kurban kesmek, İslam dinine mensup olan Müslümanlar için bir ibadettir. Müslüman olmayanlar bu ibadetle yükümlü değildir.
Kurban kesmekle yükümlü olabilmek için kişinin akıl sağlığının yerinde olması ve buluğ çağına (ergenlik) ulaşmış olması gerekmektedir. Akıl sağlığı yerinde olmayan veya henüz buluğ çağına erişmemiş çocuklar bu yükümlülüğe tabi değildir.
Kurban kesmekle yükümlü olmanın önemli şartlarından biri, kişinin mali açıdan yeterli güce sahip olmasıdır. Bu, kişinin temel ihtiyaçlarını ve borçlarını karşıladıktan sonra, nisap miktarı (yaklaşık 96 gram altın veya eşdeğeri) mal varlığına sahip olması anlamına gelir.
Kur’an’da kurban kesmek ile ilgili birçok ayet yer alıyor. Yukarıda da yer verdiğimiz Kevser ve Hac Surelerindeki ayetlere ek olarak, “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm Suresi 162. Ayet) ve “Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.” (Sâffât Suresi 107. Ayet). Okuduğumuz her iki ayette de kurbanın anlamı ve önemi ortaya çıkıyor. Toplum varlığının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için, yoksul kimsenin de dinin emirleriyle ibadetini yerine getiren zengin kişiler aracılığıyla Allah’a şükretmesi için zekat, sadaka ve kurban gibi çeşitli yardımlaşma ibadetleri hayatımızda yer alıyor. Kurban muhabbet, bereket ve şükürle birlikte; toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu her daim diri ve güçlü tutuyor. Her sene Kurban bayramında kesilen kurbanlarla birlikte yıl içinde düzenli olarak hayırsever bağışçıların adak, akika ve şükür kurbanları muhtaç kimselere ulaştırılıyor.
İslam’da kurban kâinatın efendisi Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) hadisleri ve yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ile birlikte bir bütünlük kazanmış oluyor. Yani kurban kesme ibadeti hem Kur’an’la hem de Peygamber Efendimiz’in sünneti ve uygulamalarıyla sabittir. Kurban kesmek neden önemlidir sorusu da tüm bunlara baktığımız da değer buluyor. Kurban ibadeti özellikle mazlum coğrafyada yaşayan ve eti seneden seneye gören yoksul Müslümanların sevinci olurken, kurban bağışında bulunan kimseler için de paylaşma duygularını zirveye çıkarıyor. Kişi Allah’a şükrünün bir ifadesi olarak O’nun yolunda harcadığı varlıklarla ortaya çıkan ibadetin huzurunu yaşıyor. Kurban bayramı fazileti Müslümanlar’ın omuz omuza aynı saflarda buluşması ve zengin kimsenin fakir kardeşine bağışladığı kurban ile ortaya çıkıyor. İslam’da kurbanın önemi de kurbanın dini dayanağı ile vücut buluyor. Kur’an’daki ayetler, hadis ve sünnetler İslam dininde hem sevabı hem de yoksul kimselerin etten istifade ederek ibadetin yerine gelmesini ve de Müslümanların kardeşliğinin pekişmesini işaret ediyor.
İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), 2009 yılından bu yana hem vacip kurban (kurban bayramı) hem de yıl boyu adak, akika, şükür, sadaka, şifa ve ruhuna gibi kurbanları aldığı vekaletle dünyanın dört bir yanında hiçbir aracı kurumla çalışmadan ilk elden, alım, kesim ve dağıtımını gerçekleştirmektedir.
İDDEF, sene boyunca eğitim ve kalıcı eser çalışmalarıyla sahada olduğu için kurban kesim ve dağıtımlarını da hakkıyla ve sağlıklı bir şekilde yapmaktadır. Kurban bayramında alımları çok önceden yaptığı, resmi sözleşme süreci yürüttüğü için de fiyat ve imkan açısından birçok avantaj sağlamakta ve da bağışçılarına yansımaktadır.
Siz de kurbanınızı Afrika’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Balkanlar’a kadar 47 ülke 309 bölgede kurban organizasyonu gerçekleştiren ve yıl boyu adak, akika, şükür, sadaka, şifa ve ruhuna hediye kurbanları kesen İDDEF’e kurban emanetinizi teslim edebilirsiniz.
Kurban bağışlarınızı www.iddef.org internet sitesi üzerinden, hesap numaralarına EFT/Fast/Havale yoluyla, temsilciliklerimizi ve genel merkezimizi ziyaret ederek ya da 0212 621 0065 numaralı çağrı merkezinden detaylı bilgi alarak yapabilir, gönül coğrafyamızda bayram sevincini yaşatabilirsiniz.
Diğer Yazılar
TÜM YAZILARI OKU