TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Akika Kurbanı Kesiminde Nelere Dikkat Ediliyor?

Akika kurbanı nasıl, ne zaman ve niçin kesilir? Akika kurbanının şartları nelerdir ve kimler yiyebilir? Daha fazla bilgi için rehber yazımıza göz atın!

İDDEF, doğan çocuğunuzun şükrü için bağışladığınız küçükbaş veya büyükbaş hisse Akika kurbanını Afrika, Asya ve Balkanlar’daki mazlumlar için kesiyor. Siz de akika kurbanı sayfamızda yurtdışında kurbanlıkların nasıl kesildiği ve dağıtıldığını öğrenebilir, Akika kurbanı kesmenin şart mı olduğu ya da ne zaman kesilmesi gerektiği sorularının cevaplarına ulaşabilirsiniz.

iddef-cocuk-fotoğraf-afrika

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) özellikle 14 yıllık insanı yardım tecrübesi ve güveniyle hayırsever bağışçıların emanet ettiği kurban bağışlarını Afrika, Asya ve Balkanlar’da keserek gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtmaktadır. Akika kurbanı da İDDEF’in yıl boyunca bağış aldığı ve özellikle kıta, ülke ve bölgelere göre ciddi yetersiz beslenme oranının görüldüğü yerlerde kestiği kurbanlıktır. Yeni doğan evladınızın şükrü için kestiğiniz akika kurbanı Rabbimize karşı şükrümüzün bir ifadesidir. Siz de coğrafi olarak çok uzakta ama gönül olarak kalbimizde hissettiğimiz kardeşlik ikliminin neticesi olarak özellikle çocukların mutluluğuna vesile olabilirsiniz. Mazlum coğrafyadaki çocukların sağlıklı büyüyebilmesi, dünyaya gelen her yavrunun sağlıklı olması için etten gelecek proteine ihtiyaç duyduğunu unutmayalım.


Akika Kurbanı Nasıl Kesilir?

Akika kurbanı, aynı vacip kurban yani Kurban Bayramı döneminde olduğu gibi yılın her dönemi ve günü ülkelerdeki hocalarımız ve yerel görevlilerimiz tarafından özenle seçilerek, kurban kesim ekibimiz tarafından kesilir. Kurbanlık vasfını taşıyan küçükbaş ya da büyükbaş hisse kurbanlıklar kesim alanlarında İslami usul ve kaideler gözetilip kurban bağışlayan kişinin ismi ekimizdeki görevli tarafından okunarak kurban kesen kişiye vekaleti verir. Kabul ettim, bismillahirrahmanirrahim diyen kurban kesim görevlimiz kurbanı keserken eş zamanlı olarak tekbir getirilir. Yüzme işleminin ardından, veteriner kontrolünden geçirilerek parçalara ayrılan kurbanlık et, aracı kurum olmadan ilk elden mazlumlara ulaştırılır. Bağışladığınız küçükbaş akika ya da büyükbaş akika hisse kurbanı yurtdışında hizmet verdiğimiz ülkelerde kesilmektedir. Özellikle Afrika ve Asya’da ciddi oranda yoksullukla mücadele eden aileler bulunmaktadır. 


Akika Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Akika kurbanının kendimizce veya bağış yoluyla kesilmesinin belirli bir vakti yoktur. Ancak kurbanın doğumdan sonraki günlerde ya da imkân bulunduğu bir anda kesilmesi uygundur. Yine çocuğunuzun ergenlik çağına ulaşmasından önce akika kurbanını kesmek sünnettir.

Akika Kurbanı Kurbanda Kesilir mi?

Küçükbaş ya da büyükbaş hisse kurbanı kendi kesen yada yurtiçi veya yurtdışına bağışlayarak kesilip tamamının fakir fukaraya dağıtılmasına vesile olan kişi aynı zamanda akika kurban bağış istediğini kurban bayramında da yerine getirebilir, kurbanını kurbanda kesebilir. Kurban bayramında kesilecek olan 7 hisseli veya 7 hisseye kadar kesilebilecek olan büyükbaş hayvanlarda vacip olan kurbanın dışındaki diğer niyetler yani akika, adak, şükür, ruhuna bağış da katılabilir. Örneğin; 7 hisseden 3 kişi vacip olan kurbanına niyet edip geri kalan 4 kişi akika kurbana niyet ederek kurbanı kesebilir. Kişi, küçükbaş kurbanı da kurban bayramında akika olarak bağışlayabilir. Kurban kesim esnasında İDDEF görevlisi kişi ad ve soy ad okuduktan sonra kurbanın akika olduğunu belirtmektedir.  

iddef-kurban-calismalar2021

Akika Kurbanı Kimler Yiyemez?

Akika kurbanı yenir mi sorusu herkesin merak ettiği bir soru olmakla birlikte cevabı kesen kişi ve ailesi dahil herkes yiyebilir şeklinde cevaplanır. Elbette ki kurban kesmedeki amacımız yoksul kimselerin et yiyebilmesini sağlamak olduğu için kesilen kurbanı dağıttığımız gibi güvenilir kurumlar aracılığıyla yurtdışındaki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize de ulaştırabiliriz. Siz de akika kurbanınızı eti bayramdan bayrama gören Afrika ve Asya’daki yoksullara teslim edilmek üzere İDDEF’e emanet edebilirsiniz.

Akika Kurbanı Kesmek Şart Mıdır?

Hanefi mezhebine göre müstehap yani sevilen, beğenilen ancak terki mekruh olan bir ibadet olan akika, diğer mezheplere göre sünnettir. ‘Şart mıdır’ sorusunu yorumladığımız zaman ortaya ‘sünnet mi?’ yoksa ‘farz mı?’ soruları çıkmaktadır. Akika kurbanı nafile kurbanlardandır ve kesmek sünnet bir ibadettir. Rabbimizin dünya hayatında bahşettiği en güzel nimet ve imtihan kıldığı evlat için hamd-ü sena olarak kurban kesebiliriz. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in de “Çocukla beraber akika vardır. Artık ondan yana, onun için akika kesiniz. Eza ve cefayı ondan kaldırınız.” buyurduğu rivayet edilir.


Akika Kurbanı Kimin Adına Kesilir?

Anne ve babalar doğan erkek veya kız çocuğu için akika kurbanı kesebilir. Kurbanı kendileri kesebildiği gibi, tamamını bağış yaparak yoksul kimselerin et yemesine vesile olabilir. Kurban bağışlanırken veya kesilirken kesilecek çocuğun adı okunur. Yani kurban çocuğun adına kesilir. 

Akika Kurbanı Erkek Çocuğa Kaç Tane Kesilir?

İslam dininde müstehap yani uygun görülen, beğenilen bir ibadet olarak görülen akika kurbanı erkek çocuk için 2 tane kesilir.

Akika Kurbanı Kız Çocuğa Kaç Tane Kesilir?

Kız ve erkek çocuk diye ayrılmadan, Allah'ın nasip ettiği evladımızın şükrü yani Allah rızası için kesilen akika kız çocuk için de 1 tane kesilir.

iddef-buyukbas-kurban

Akika Kurbanı Nasıl Dağıtılır?

Kesen kişinin kendisinin ve ailesinin de etinden yemesi helal yani uygun olan akika kurbanı eti gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Yurtdışı kurban organizasyonunda islami usül ve kaidelere göre kesilen kurban küçükbaş veya büyükbaş hayvana göre eşit şekilde pay edilip torbalara konularak görevli ekiplerce dağıtılır ve aileler dağıtım noktasından alır. Yılın her döneminde kesilen akika kurbanları ise kesilerek ailelerin evlerine teslim edilir. Vacip kurban gibi akika kurbanı da etinden yenilebilen bir ibadettir. Peygamber Efendimiz (SAV), paylaşmanın ve dayanışmanın sembollerinden olan kurbanı üçe taksim etmeyi yani bölmeyi tavsiye etmiştir. Bir bölümünü fakir ve yoksul kimselere dağıtmak, bir bölümünü eve gelen misafirlere ikram etmek bir diğer bölümünü ise çoluk çocuğunla yemek üzere ayırmak şeklindedir. Fakat Peygamber Efendimiz yüce gönüllülüğüyle kurbanın 3'te 2'sini hatta tamamını da dağıttığı olmuştur. Siz de dünyanın zorlu coğrafyalarında yokluk ve yoksullukla mücadele eden kardeşlerimiz için akika kurbanınızı bağışlayabilirsiniz. 

İDDEF’in yurtdışı Akika kurbanlık fiyatları için belirlediği bedel; küçükbaş kurbanlıkta 3500 TL, büyükbaş hissede ise 3000 TL’dir.

Akika kurbanı ile ilgili detaylı bilgi almak için 0212 621 00 65 numaralı telefonumuzu arayabilirsiniz.

Akika – Küçükbaş Bağışla

Akika - Hisse Bağışla

Diğer Haberler

TÜM HABERLERİ OKU