TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Teravih Namazı Nasıl Kılınır? Teravih Namazının Faziletleri

Teravih Namazı Nasıl Kılınır? Teravih Namazının Faziletleri
Teravih namazı, Ramazan ayının nafile bir namazdır. Teravih namazının ne olduğu, nasıl kılınacağı ve faziletinin neler olduğu hakkında bilgi için tıkla!

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ile birlikte ilk akla gelen ibadet oruç ve teravih oluyor. Ramazan ilk teravih namazının kılınmasıyla başlıyor. Peki, teravih namazı nasıl kılınır? teravih namazı kaç rekat? Bu sorularla beraber teravih namazının zorunlu mu yani teravih namazı farz mı? sorusu akıllara geliyor.

Teravih Namazının Anlamı ve Önemi

Teravih namazı, geceleyin kılınan nafile yani sünnet bir namazdır. Özellikle Ramazan ayında teravih namazları toplu olarak cami ve mescitlerde kılınır, ancak Ramazan dışında da nafile olarak teravih namazı kılınabilir. Teravih kelimesi Arapça "terveeha" kökünden gelir ve "geceyi geçirmek, dinlenmek" anlamına gelir. Teravih namazı, geceleri Allah'a ibadet etmek ve Kur'an'ı hatmetmek amacıyla kılınan bir nafile namazdır. Bu namaz, gündüz farz olan beş vakit namazın dışında kalan sünnet namazlardan biridir. İlk teravih ne zaman diye baktığımızda 2024 yılı için hicri 1 Ramazan 1445 olmakla birlikte 10 Mart 2024 Pazar akşamı kılınır. Ramazan teravih ile başlar, son gün tutulan oruç ile biter. Teravih namazının önemi, özellikle Ramazan ayında artar. Bu ayda, ilk gününden itibaren her gece camilerde toplu olarak kılınan teravih namazları, Müslümanları bir araya getirir ve birlik, beraberlik duygularını güçlendirir. Ayrıca bu namaz, Kur'an-ı Kerim’in tamamının okunduğu bir ay olan Ramazan boyunca, Müslümanları Kur'an'a daha yakınlaştırma amacını taşır.

Teravih Namazının Peygamberimizden Rivayetleri

Teravih namazı Ramazan-ı şerif ayının gecelerinde kılınan hususi bir namazdır. Teravih namazı fazileti büyük olduğunu Peygamber Efendimiz (S.A.V) teravih namazını kılmasından anlıyoruz. Maalesef bazı kişiler bir takım rivayetleri öne sürerek Allah Resulünün (S.A.V) teravih kılmadığını öne sürmüştür. Kesinlikle bu doğru değildir ve Peygamberimiz (S.A.V) Ramazan ayı gecelerinde teravih kılmıştır. Hatta Peygamberimiz sünnet namazlarının cemaatle kılınamayacağını teravih ve birkaç namazın kılınabileceğini aktarıyor. Peygamberimiz Hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “Allah (c.c) Ramazan’ın orucunu size farz kıldı ben de Ramazan’ın kıyamını yani özel bir namazın kılınmasını sünnet kıldım.” Teravih namazları cemaatle kılınırsa peki teravih namazı evde kılınır mı? Cami veya mescitte cemaatle kılındığı gibi imkan olmaması veya mazeret olması durumunda evde de kılınabilir. Peki, teravih namazı 8 rekat kılınır mı? teravih namazına nasıl niyet edilir? Teravih sünnet olduğu için Peygamberimizin uygulamasına bakmak gerekir. Allah Resulü, teravih namazını iki gece camide kılmış, üçüncü gece mescide geldiğinde kalabalık cemaati gördüğünde farz ibaret olacağı korkusundan evinden çıkmamıştır. Hanefi mezhebine göre 20 rekat olarak kılınan teravih namazı sünnettir. Uygun olanı 20 rekat olmakla beraber kişinin işi, meşguliyeti ve önemli bir uğraşının olması dolayısıyla 8 rekat hatta 2 rekat bile kılınabilir. Bu hiç kılmamaktan daha iyidir. Kişi, 2’şer veya 4’er rekat olarak kılınan teravih için imama uyarak şöyle niyet eder: “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazı kılmaya, uydum hazır olan imama.) Allah-u ekber diyerek niyet alıp elleri bağladıktan sonra Subhaneke duasını içinden okur ve Bismillahirrahmanirrahim diyerek imamı dinleriz.

Teravih Namazının Ramazan Ayının Bereketine Katkısı

Teravih namazı sevapları olan ama bir Müslümanın kılmakla yükümlü olmayıp hesaba çekilmeyeceği bir ibadettir. Teravih bazı camilerde hatim şeklinde yani her akşam bir cüz okunması hasebiyle bir ayda Kur’an-ı Kerim’in hatim edilmesini sağlar. Teravih namazları, Ramazan ayında camilerde cemaatle kılınan bir ibadettir. Bu, müslümanları bir araya getirir, topluluk içinde birlik ve dayanışma duygularını güçlendirir. Camilerde yapılan toplu ibadetler, manevi atmosferi artırır ve bireylerin dinî duygularını pekiştirir. Teravih namazları sırasında imamlar genellikle kısa bir süre içinde bir cüz veya birkaç sayfa Kur'an okurlar. Ayrıca, teravih namazları öncesinde veya sonrasında kısa bir vaaz veya nasihat de verilebilir. Teravih namazları, insanların birbirine yardım etme ve iyilik yapma konusunda teşvik eder. Özellikle camilerde yapılan bu ibadetler, insanların birbirlerine yardım etme, fakirlere destek olma ve toplumlarına daha duyarlı olma konularında farkındalık oluşturur.

Teravih Namazının Manevi Faydaları

Teravih namazı, gönüllü bir ibadet olmasına rağmen, kişinin manevi gelişimine katkıda bulunur. Namaz kılan kişiyi Allah'a yaklaştırır, kişinin içsel bir huzur bulmasına yardımcı olur ve ahlaki değerlere uygun bir yaşam sürmesine katkıda bulunur. Ramazan ayı zaten bir maneviyat ayıdır, ancak teravih namazları bu maneviyatı daha da artırır. Gecenin sessizliğinde yapılan bu özel ibadet, bireylerin Allah'a yönelme, dua etme ve manevi olarak beslenme fırsatı sağlar. İslami eğitim ve bilgi paylaşımı sağlanır.

Sıkça Sorulan Sorular