İslam dininde Hicri takvimin dördüncü ayı olan Rebiülahir 4 Ekim 2024 (1446) Cuma günü itibariyle başlar. Rebiülahir hangi ay diye incelediğimizde 2024 yılında Ekim ayına tekabül eder. Rebiülevvel ayından sonra Rebiülahir ayı daha sonra ise Cemaziyelevvel ayı gelmektedir. Cemaziyelevvel 3 Kasım 2024 Pazar günü başlayacaktır.
Peki, Rebiülahir ayı nedir, bu aya özel bir dua var mıdır ya da Rebiülahir ayında yapılacak ibadetler nelerdir? İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) olarak, Rebiülahir ayı ile ilgili hazırladığımız makalemizde Rebiülahir’e yönelik aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Rebiülevvel ayından çıkarak Rebiülahir ayına girmiş bulunuyoruz. Peki, Rebiülahir ne demek? Rebiülahir ayı önemi nedir? Rebiül, bahar anlamını taşır. Rebiülahir ise bahar ayının son safhası anlamına gelir. Recep, Şaban veya Muharrem gibi içerisinde dini günler barındırmasa da bu ay bir insanın hasat toplama döneminin sonu veya dinlenme sezonu gibi görülür.
Rebiülahir ayında olan olaylar diğer bazı Hicri aylara göre hadiseler taşımamaktadır. Rebiülahir ayının önemi bu ay adeta bir Müslüman’ın seneyi gözden geçirme ya da yılı kontrol etme anlamında değerlendirilebilir.
Rebiülahir ayı, manevi olarak kendimizi yenilemek ve Allah'a daha yakın olmak için bir fırsattır. Bu ayın faziletlerinden yararlanmak için ibadetlerimize daha fazla özen göstermeli ve manevi hayatımıza dikkat etmeliyiz.
Peki, Rebiülahir ayı ne zaman? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler ve hicri aylar takvimine göre 1 Rebiülahir 1446 – Miladi takvime göre 4 Ekim 2024 Cuma gününe denk gelir. Rebiülahir ayı ne zaman bitiyor diye baktığımızda ise 30 Rebiülahir 1446 yani 2 Kasım 2024 Cumartesi günüdür. 3 Kasım 2024 Pazar günü Cemaziyelevvel ayı başlar.
Rebiülahir ayının hususi bir özelliği söz konusu değildir. Ancak Hicri yılın dördüncü ayıdır ve bu ay da ömür sermayesindeki yolculuk içinde birçok Müslüman için dini ve manevi bir öneme sahiptir.
Bir benzeri bulunmayan, çok güzel bir olay meydana gelmemekle birlikte bu ayda yapılması gereken bir dizi ameller de mevcuttur. Gafletin çoğunlukta olduğu zamanlarda ibadetlere yönelmek ve ibadetlere daha iyi sarılmak daha faziletli bir durumu ortaya çıkarıyor. Rebiülahir’in faziletli amelleri arasında Rebiülahir ayı ibadetleri namaz, oruç ve dua vardır. Bu ayda küslüklere son verilmesi son derece önemlidir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (S.A.V) salavat getirmek, bu ayda özellikle önemlidir. Salavat getirmek, hem dünya hem de ahiret hayatı için büyük faziletler taşır.
Rebiülahir ayı fazileti içinde tövbe ve istiğfar ederek Allah'tan af dilemek de çok önemlidir. Bu ay, günahların bağışlanması için bir fırsat olarak görülür.
Bu ayda sadaka vermek ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, sevap kazanmak için güzel bir vesiledir. Müslümanlar, bu ayda daha fazla sadaka vererek Allah'ın (c.c) rızasını kazanmayı amaçlar.
Allah (c.c) ömür çizgisinde bir Müslüman’ın her gününe farz namazı koyduğu gibi, Recep, Şaban, Ramazan, Muharrem gibi özel ibadet ayları vardır. Rebiulahir ayında yapılacak ibadetler ise dinin direği sayılan günün 5 vaktindeki namazla birlikte, ayın 15. Gününde (18 Ekim 2024 Cuma) kılınacak bir namaz vardır.
Bu günde kuşluk namazından sonra yedi selamla on dört rekat namaz kılınır. Her rekatta Fatiha’dan sonra yedi kere Alak Suresi okunur.
Namazın ardından ise altmış kere: “Ey yüce mülk sahibi! Sen bütün maddi –manevi alemleri sahiplendin. Manevi alemler senin yüce alemin içerisinde gizlenmiştir. Ey yüce padişah” diye zikreder. Her kim bu namazı ömründe bir kere bile kılsa onun için özel bir manevi hal hasıl olur (mana aleminden hisseder olur) ve kendisine yetmiş bin yıllık ibadet sevabı yazılır. (Muhammed İbni Hatirüddin, el Cevahiru’l-hams).
يَا مَلِيكُ تَمَلَّكْتَ بِالْمَلَكُوتِ٬ وَالْمَلَكُوتُ فِي مَلَكُوتِكَ يَا مَلِيكُ
Sabah akşam okunacak dua ise şöyledir: (Allah’ın mizanının dolusunca, ilminin sonsuzluğunca, rızasına ulaşıncaya kadar arşın ağırlığınca Allah-u Teala’yı tesbih ederim.) Bu duayla birlikte Müslüman’a hayırlı bir ömür ihsan edilir ve düşmanlarına galip gelir buyurulur. Bu dua aynı zamanda kötü ölümden imanla korunmak için de okunur. Çünkü son nefeste Hüsnü Hatime dediğimiz en önemli olaydır.
سُبْحَان اللّهِ مِلئَ الْمِيزَانَ وَمُنْتَهَى الْعِلْمِ وَمَبْلَغَ الرِّضَى وَزِنَةَ الْعَرْشِ
Peygamber Efendimiz (SAV) ömrü boyunca Pazartesi ve Perşembe oruçlarını bırakmazdı. Bu ayda da Pazartesi ve Perşembe oruçları tutulur. Farz namazlarına daha ciddi eğilim gösterilmesi gerekir. Nafile ve kaza namazlarına önem verilir. Eğer bir Müslüman yapabiliyorsa 5 vakit namazı cami cemaatiyle kılmalıdır. Sonuç itibariyle Rebiülahir ayını da gaflet ve boşlama ile geçirmeyerek bu ibadetleri yapmak bir Müslüman için çok kıymetlidir.
Hicri takvimin 12 kameri ayından dördüncüsü olan Rebiülahir ayı miladi takvime göre 2024 yılında 4 Ekim Cuma gününe denk gelir. Rebiül, bahar anlamını taşır. Rebiülahir ise bahar ayının son aşaması anlamına gelir. Rebiülahir, yüce Allah’ın emir ve yasaklarına uyarak cenneti isteyen bir kulun hasat toplama döneminin sonu veya dinlenme sezonu gibi düşünülebilir.
Her ayın ve günün kendine has güzelliği ve maneviyatı olduğu gibi, yapılması gereken ibadetler olmaması bizi rehavete sürüklememelidir. Gafletin çoğunlukta olduğu zamanlarda ibadetlere yönelmek ve ibadetlere daha iyi sarılmak daha faziletlidir. Bu vesileyle, Rebiülahir ayı namazı da 2’şer rekatlar halinde 14 rekat olarak kılınır. Alak suresinin okunduğu bu namaz kulun Allah (c.c) ile yakınlaşmasıdır.
Rebiulahir ayında yapılacak ibadetler ise dinin direği sayılan günün 5 vaktindeki namazla birlikte, ayın 15. Gününde (18 Ekim 2024 Cuma) kılınacak bir namaz vardır. Bu günde kuşluk namazından sonra yedi selamla on dört rekat namaz kılınır. Her rekatta Fatiha’dan sonra yedi kere Alak Suresi okunur.
Namazın ardından ise altmış kere:
“Ey yüce mülk sahibi! Sen bütün maddi –manevi alemleri sahiplendin. Manevi alemler senin yüce alemin içerisinde gizlenmiştir. Ey yüce padişah” diye zikreder. Her kim bu namazı ömründe bir kere bile kılsa onun için özel bir manevi hal hasıl olur (mana aleminden hisseder olur) ve kendisine yetmiş bin yıllık ibadet sevabı yazılır. (Muhammed İbni Hatirüddin, el Cevahiru’l-hams).
Farz veya vacip olan namazların dışındaki namazlara nafile namazlar denir. Bu vesileyle nafile namazları "Niyet ettim Allah rızası için Nafile Namazı kılmaya" diye niyet edilir. Allah-u Ekber diyerek Tekbir alınır ve namaza başlanır
Rebiülahir ayını faziletli hale getirebilmek de Allah’a yakınlaşmak, nafile namaz kılmak, bolca tövbe ve istiğfar etmek çok kıymetlidir. Peki, Rebiülahir ayı namazı farz mıdır? Hayır, değildir. Kılınması tavsiye edilen namazlar nafile yani Allah rızası niyetiyle kılınan namazlardır. Rebiülahir ayı namazı da nafile namazdır.
Alak Suresinin Arapça yazılışı:
اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذ۪ي خَلَقَۚ خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍۚ اِقْرَأْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُۙ اَلَّذ۪ي عَلَّمَ بِالْقَلَمِۙ عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْۜ كَلَّٓا اِنَّ الْاِنْسَانَ لَيَطْغٰىۙ اَنْ
رَاٰهُ اسْتَغْنٰىۜ اِنَّ اِلٰى رَبِّكَ الرُّجْعٰىۜ اَرَاَيْتَ الَّذ۪ي يَنْهٰىۙ عَبْدًا اِذَا صَلّٰىۜ اَرَاَيْتَ اِنْ كَانَ عَلَى الْهُدٰىۙ اَوْ اَمَرَ بِالتَّقْوٰىۜ اَرَاَيْتَ اِنْ كَذَّبَ وَتَوَلّٰىۜ اَلَمْ يَعْلَمْ بِاَنَّ اللّٰهَ يَرٰىۜ كَلَّا لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ۬ لَنَسْفَعًا بِالنَّاصِيَةِۙ نَاصِيَةٍ كَاذِبَةٍ خَاطِئَةٍۚ فَلْيَدْعُ نَادِيَهُۙ سَنَدْعُ الزَّبَانِيَةَۙ كَلَّاۜ لَا تُطِعْهُ وَاسْجُدْ وَاقْتَرِبْ
Alak Suresinin anlamı:
Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "alak" dan yarattı. ﴾1-2﴿ Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. ﴾3﴿ O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir. ﴾4-5﴿ Hayır, insan kendini yeterli gördüğü için mutlaka azgınlık eder. ﴾6-7﴿ Şüphesiz dönüş ancak Rabbinedir. ﴾8﴿ Sen, namaz kıldığında kulu (bundan) engelleyeni gördün mü? ﴾9-10﴿ Ne dersin, ya o (engellenen kul) hidâyet üzere ise; ya da takvayı (Allah'a karşı gelmekten sakınmayı) emrediyorsa!? ﴾11-12﴿ Ne dersin engelleyen, Peygamberi yalanlamış ve yüz çevirmişse!? ﴾13﴿ O Allah'ın, her şeyi gördüğünü bilmiyor mu? ﴾14﴿ Hayır! Andolsun, eğer vazgeçmezse, muhakkak onu perçeminden; o yalancı, günahkâr perçeminden yakalarız. ﴾15-16﴿ Haydi, taraftarlarını çağırsın. ﴾17﴿ Biz de zebânileri çağıracağız. ﴾18﴿ Hayır! Sakın sen ona uyma; secde et ve Rabbine yaklaş. ﴾19﴿
Diğer Yazılar
TÜM YAZILARI OKU