TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Ramazan'da Karantina, Oruç, Dua ve İnsanlığa Bağış

Ramazan'da Karantina, Oruç, Dua ve İnsanlığa Bağış
Ramazan 2021’in rahmetini yaşadığımız şu günlerde bir yılı aşkın süredir hayatımızı etkileyen Kovid-19 salgını sebebiyle tedbir içinde bir Ramazan ifa ediyoruz.

Ramazan 2021 yardım çalışmalarını ‘İyilik Sennile’ temasıyla başlatan İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), başta Türkiye olmak üzere 40 ülkede Ramazan faaliyetlerini sürdürüyor. Koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla muhtaç kimselerin ekonomik problemlerini aşması, işine gidemeyen, işsiz kalan, kronik rahatsızlığı bulunan ve 65 yaş üstü gerçek ihtiyaç sahiplerinin bir nebze de olsa sorunlarına çözüm olmak adına hayırseverlerin destekleriyle gıda paketi ulaştırıyor.  

iddef-ramazan2020-koronavirüs

Türkiye’de ve dünyada tüm Müslümanlar Ramazan ayının bereketini ve yardımlaşma ruhunu yaşarken, 2020 yılı Ramazan'da kendimizi evlerimizde izole ederek vakit ve teravih namazlarımızı kıldık oruç tuttuk, sahur ve iftarlarımızı evde yaptık. 2021 yılı Ramazan'da benzer uygulamalar olmakla birlikte camilerde ve mescitlerde mesafe, maske ve evden getirdiğimiz seccade ile namazlarımızı ifa ediyoruz. Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş vesilesi olan bir Ramazan ayına daha kavuşmanın sevincini koronavirüs hastalığı nedeniyle buruk ama hakkıyla geçirmeye çalışıyoruz. Çünkü evlerde oturmak bir esaret değil, Mümin ve Müslüman için gerektiğinde eve çekilmek inzivadır, uzlettir. Çocuklarımızla ve eşlerimizle namazlarımızı eda etmek, Kur’an okumak ve hasbihal etmek için bir vesiledir.


Karantina Sırasında Oruç Tutulur mu?

Ramazan 2021 karantina günleri, geçtiğimiz Ramazan aylarından hiçbir farkı olmadan ibadetlerimizi sadece evde geçireceğimiz zaman dilimleridir. On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif, gecesiyle gündüzüyle her anını Kur’an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak, dua ederek, yoksul ve ihtiyaç sahibi kimseleri sevindirerek ve sahur iftar arası oruç tutarak geçirilir. Peki, karantina sırasında oruç tutulur mu? Koronavirüs gibi bir bulaşıcı hastalığın olduğu ülkeden ya da bir yerden gelen kişilere geldiği ülkede virüsü yaymaması için önlem amaçlı olarak 14 gün süre ile evde karantina uygulaması yapılır. Elbette ki yurt dışından gelmeden de kendi kendimizi evlerimizde izole ederek, hastalığın yayılmasına engel olmamız da karantina uygulaması sayılır. Bu uygulama içinde olan sağlıklı kimseler, karantina sırasında oruç tutabilir. Oruç tutmanın, Kovid-19’un yayılması bakımından özel bir risk oluşturmadığı için farz olan Ramazan orucu gönül rahatlığıyla ifa edilir.

iddef-ramazan2020-koronavirüs-namaz

Karantina Sırasında Oruç Ve Dua

Karantina sırasında sağlıklı olmayan, hastalık halindeki kimseler ise orucunu kaza edebilir. Yüce Allah (c.c) Bakara Suresi 185. Ayette, “O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık sizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşı Allah’ın ululuğunu dile getirmeniz ve umulur ki şükredersiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).” buyurmaktadır. Oruç tutulması halinde eğer hasta olunuyorsa, nükseden veya var olan hastalık uzuyor ve artıyorsa orucun kaza edilerek daha sonra tutulması ruhsatı verilmiştir. Ancak sağlık durumları hiçbir şekilde kaza oruçlarını tutmaya el vermeyenlerin yani hastalık halleri sürekli olanların tutamadıkları her bir gün oruç için fakirlere bir oruç fidyesi ödemeleri gerekir. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun Ramazan 2021 için belirlediği günlük fidye bedeli 28 TL’dir.

iddef-ramazan2020-koronavirüs-1

Karantina Sırasında Evde Namaz

Karantina sırasında evde; farz olan vakit namazlarımızı, teravih, kaza ve nafile namazlarımızı bireysel kılabildiğimiz gibi eş ve çocuklarımızla da eda edebiliriz. Allah’a kulluk bilinci içinde huşu, ihlas ve samimiyetle kılacağımız namaz, tutacağımız oruç ve okuyacağımız Kur’an-ı Kerim (Ramazan mukabelesi), ettiğimiz dualarla birlikte Koronavirüs musibetinin ülkemizden ve dünyamızdan kurtuluşumuza vesile olacaktır. Özellikle salgın devam ettiği müddetçe sosyal izolasyon kuralı kapsamında hastalığın yayılmasını engellemek için toplu iftar ve namazlara dikkat etmeliyiz.
    

Bağışlarınız İnsanlığa Umut Oluyor

İslam dininin üzerine bina edildiği beş temel farzdan biri olan oruç, Ramazan ayının simgesidir. Ramazan, oruç ayıdır. Bu ayda yapacağımız bağışlarımız, hayır ve hasenatlarımız ise insanlığa umut olmaktadır. Ramazan ruhunun Müslümanları bağış ve yardım çalışmaları yoluyla muhtaçlara ve insanlığa yardım etmeye teşvik ettiği için hem aç kalarak ihtiyaç sahiplerinin durumunu anlar hem de zekat, fitre, fidye ve sadaka bağışlarımızla onları sevindiririz. Ramazan ayında en çok sorulan sorulardan bir tanesi de zekat bağışı yapılır mı? oluyor. Zekat için belirli bir zaman olmamakla birlikte Müslümanlar zekat bağışlarını Ramazan ayında veriyor. 2021 Ramazan bayramı fitresi ise Ramazan ayı içinde verilmelidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir hadisi şeriflerinde “Fitrenin Bayram namazına çıkmadan önce verilmesini” emretmiştir. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun Ramazan 2020 için belirlediği günlük fitre bedeli 28 TL’dir.


Siz de evlerimizde geçirdiğimiz Ramazan-ı Şerif’te yurt içinde ve ümmet coğrafyasının yoksul ülkelerinde yaşayan Müslüman kardeşlerimize iyilikle dokunarak, insanlığa umut olabilirsiniz. Ramazan ayında çokça hatırladığımız yoksul, mazlum ve mağdur kimselere zekat, fitre, fidye, sadaka, kumanya paketi ulaştırabilirsiniz. Bağışınızı ilgili hesap numaralarına EFT/havale yoluyla, şube merkezlerinden ya da 0212 621 0065 numaralı telefon numarasından detaylı bilgi alarak yapabilirsiniz.

İyiliğe Dokun

Diğer Haberler

TÜM HABERLERİ OKU