TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Oruçluya Mekruh Olanlar ve Olmayanlar Nelerdir?

Oruçluya Mekruh Olanlar ve Olmayanlar Nelerdir?
Oruç tutarken nelere dikkat etmeli? Orucu bozan ve mekruh eden durumlar nelerdir? Bu yazıda oruçluya mekruh olan ve olmayanları detaylıca anlattık.

Farz ve nafile olarak ayrılan oruçlar Allah (c.c) rızasını kazanmak amacıyla yerine getirilir. Oruçlu bir Müslüman orucun mekruhları hakkında derin bilgiye sahip olmalıdır. Hem ruhen hem de fiziken oruç tutması gereken Müslüman bir birey yiyip-içmediği gibi gözünü ve tüm azalarını da haramdan sakındırmalıdır. Peki, buna uymayan kişi için mekruh oruç nedir? Tenzihen mekruh oruç nedir?

Orucun Mekruhları Nelerdir? Kapsamlı Oruç Mekruh Rehberi

Oruçlu olan bir kişi için mekruh olan şeyler, orucu bozmamakla birlikte genelde orucun huzurunu ve manevi değerini azaltabilecek davranışlardır. İslamiyette oruç tutan kişilere bazı davranışlardan kaçınmaları önerilir. Ancak bu durumlar orucu tamamen bozmaz, sadece mekruh kabul edilir. Peki, orucu bozan ve mekruh eden durumlar neleri kapsar? Orucu 6 şey bozar. Oruç, bir kişinin kendisini, imsak ile akşam arasında yemek, içmek ve cinsi münasebet gibi şeylerden uzak tutmasıdır. Bu üç sebep orucun en temel şeyleridir. İstemsiz olarak yapılan davranışlar ve gelişen olaylar orucu bozmaz. Boğazdan aşağı giden her şey orucu bozar dersek yanlış olur. Çünkü havada uçan bir sinek ağıza girmesi ve boğazdan aşağı inmesi orucu bozmaz. Sebebi yaşanan bu olayın kişi için istemsiz bir olaydır. Ama yağmur yağarken kişinin ağzına bir damla düşse bu orucu bozar. Çünkü kişi yağmurun yağdığını görüyor ve biliyor. Bu nedenle de yağmurdan ağzını sakındırma imkanı var.

Orucun Mekruhları Nedir?

Sözlükte “çirkin bulmak, kötü görmek, istememek; meşakkat, sıkıntı, zorluk” gibi anlamlara gelen kerh (kürh, kerâhet, kerâhiyyet) kökünden türeyen mekrûh kelimesi “içerisinde zorluk ve sıkıntı bulunan, hoşa gitmeyen, çirkin ve kötü görülen şey” demektir. Genel itibarıyla yemek yemek, içilecek şeylerden birini iç­mek, cinsel ilişki, hayz, nifâs, ağız dolusu kusmak orucu bozmaktadır. Mekruh olan oruçlar orucun niteliğine, sevabına zarar veren şeylerdir. Yani, mekruh oruç ne demek diye incelediğimizde yalan, gıybet, müslümanlar arasında söz taşımak, yalan yere yemin gibi şeyler, orucu bozmazlar. Fakat, sevabını giderirler. Mekruh orucu nedir? Mekruh oruç, İslam hukukunda oruç tutmanın dinen önerilmediği, hatta sakıncalı görüldüğü durumu ifade eder. Mekruh oruç, orucu bozmaz, ancak orucun manevi değerini azaltabilecek davranışları içerir. Oruç, genelde bir ibadet ve manevi bir pratiğidir; bu nedenle oruçlu bir kişinin davranışlarının bu manevi değeri zayıflatabileceği durumlar mekruh olarak kabul edilir.

Oruçluya Mekruh Olanlar ve Olmayanlar Nelerdir (2)

Orucu Mekruh Eden Durumlar

Mekruh oruç, genellikle oruç tutan kişinin ibadetini daha sağlıklı ve anlamlı bir şekilde yerine getirebilmesi adına önerilen davranışlardan kaçınılmasını ifade eder. Örneğin, yalan söylemek, kötü niyetli davranışlarda bulunmak, haksız yere kavga etmek gibi durumlar mekruh oruç kapsamında değerlendirilebilir. Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan Bayramının birinci gününde ve Kurban Bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Peki yolculuk halinde yani seferi iken oruç tutmak mekruh mu? Kişinin seferi iken oruç tutma ve ya tutmama zorunluluğu yoktur. İsterse tutar istemezse tutmaz. Takati yani gücü yetiyorsa tutması daha sevaptır. Bu cevaba binaen söylenecek söz seferi iken oruç tutmak mekruh değildir.

Orucu Bozan ve Mekruh Eden Durumlara Örnekler

Oruçlu bir kimsenin kaçınması gereken davranışlar bulunur. Bu davranışlardan bazıları orucu tam bozar bazıları ise mekruh hale getirir. Örneğin; yemek-içmek, cinsel ilişkiye girmek, sigara içmek orucu bozar. Yalan söylemek ve gıybet etmek yani oruçlu iken yalan söylemek ve başkaları hakkında gıybet yapmak mekruhtur ve orucun değerini azaltır. Oruçlu iken küfürlü veya ahlaki olmayan sözlerden kaçınılmalıdır. Oruçlu iken gereksiz kavgalardan ve tartışmalardan uzak durmak önerilir. Oruçlu iken kötü niyetle hareket etmek, başkalarına zarar vermekten kaçınılmalıdır. Harama bakmak yani bir kadına kötü gözle bakmak hem günah hem de orucu mekruh hale getirir.

Oruçluya Mekruh Olmayan Durumlar

Oruçlu iken bazı durumlar, orucu bozmaz ve mekruh kabul edilmez. İslam hukukunda orucu bozan durumlar belirli ve sınırlıdır. Öncelikle bilmediklerimizden, yanlışlıkla yaptıklarımızdan sevgili Allahımızın bizi sorumlu tutmadığını bilmeliyiz. Oruçlu bir kişi yanlışlıkla yemek veya içmek durumunda, bu durum orucu bozmaz. Ancak kasıtlı olarak yemek veya içmek orucu bozar. İstemsiz kusma, orucu bozmaz. Ancak bilerek kusmak orucu bozar. Oruçlu iken abdest almak veya gusül yapmak orucu bozmaz. Oruçlu iken ağız gargarası kullanmak veya misvak kullanmak orucu bozmaz. Bu hususta yeterki yudum veya misvaktan bir parça boğazdan aşağı kaçmasın. Oruçlu bir kişi toz veya duman gibi şeylere maruz kalmak durumunda orucu bozulmaz. Koklayarak veya inceleyerek parfüm kullanmak orucu bozmaz. Bu durumlar, orucu bozmadığı için mekruh kabul edilmez.