TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Afrika'ya Nasıl Yardım Yapılır?

Afrika'ya Nasıl Yardım Yapılır?
Yardım faaliyetlerinin en sık yapıldığı kıtalardan biri olan Afrika'ya siz de destek olabilirsiniz. Afrika'ya yapılan yardımların detayları şimdi İDDEF'te!

Yeryüzünde yapılması en değerli olan işlerden biri insanların sıkıntıdan kurtulmasını sağlamak, onların kalbinde sevinç ve mutluluk oluşturmaktır.

Afrika, yaklaşık 1,5 milyarlık insan nüfusu ve büyük yüzölçümüyle dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Yüzyıllardır yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin sömürüldüğü kıta, bugün de ekonomi, siyasi ve sosyal sorunlar başta olmak üzere fakirlik ve kriz ile mücadele ediyor. Dolayısıyla Afrika birçok insani yaşam alanında yardıma ihtiyaç duyuyor.

Afrika’ya Yardım Nasıl Yapılır?

Afrika’ya yardım yapmak, bölgedeki ihtiyaçları anlamak ve etkili bir şekilde katkıda bulunmak için doğru adımlar atmayı gerektirir. Türkiye’den veya dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın Müslümanlar birbirlerine yardım eder.

Dolayısıyla Afrika’da gıda, eğitim ve çeşitli insani yardım alanlarında yardıma ihtiyaç duyan Müslümanlara güvenilir organizasyonlar aracılığıyla yardım yapılabilir. Afrika yardım beklediği gibi günübirlik değil kalıcı çalışmalarla adeta balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek daha bilinçli bir çalışma olacaktır.

Eğitim ve insani yardım alanında çalışmalar yapan İDDEF aracılığıyla güven ve şeffaflık içinde çalışabilirsiniz. Öğrenci okutabilir, medrese, mescit ve cami gibi kalıcı eser çalışmalarına destek olabilirsiniz. Su kuyusu açtırabilir, kurban bağışı yapabilir, kriz anında bölgede bulunan ekipleriyle özel yardım kampanyalarına destek olabilirsiniz.

AFRİKA yazıp 7230'a kısa SMS göndererek 50 TL bağış yapabilirsiniz.

Afrika gıda yardımı nasıl yapılır İDDEF

Afrika’ya Yardım Neden Yapılır?

Afrika insani yardım bekleyen birinci kıtadır. “Siz çalışmayın biz size bakarız” diyen emperyalist kafa, Afrika’nın yoksul, aç ve cahil kalmasına neden olmuştur. Dolayısıyla Afrika’ya yardım yapılmasının temel nedenleri ekonomik, sosyal ve eğitimsel sorunların çözülmesi için çok önem arz eder.

Yardımlar, insanların temel insani haklarına erişimini sağlamak, yoksulluk ve cahillikle mücadele etmek ve daha iyi bir gelecek inşa etmek için büyük bir öneme sahiptir.

Dünya genelinde açlık çeken 828 milyon kişinin yaklaşık 278 milyonu Afrika'da yaşamaktadır. Yetersiz beslenme, suya ulaşamama ve kirli su içme ile birlikte gıda güvensizliği çocuklar başta olmak üzere herkesi derinden etkilemektedir.

İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılamaya, hayatlarını sürdürebilmelerine ve sürdürülebilir çalışmalarla geleceğe umutla bakmaları için Afrika’ya yardım yapılmalıdır.

Afrika’ya Yardım Etmenin Önemi Nedir?

Birçok Afrika ülkesinde yeterli eğitim ve sağlık altyapısı bulunmuyor. Çocuklara ve gençlere yeterli eğitimin sağlanamaması küresel veya bölgesel çıkarları olan güç odakları, aşırıcı gruplar ve terör örgütlerine yarıyor. Her şey eğitimle başlar anlayışıyla Afrika kıtasında eğitim yaygın ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerekiyor.

Yine su olmadan hiçbir şey olmadığını bildiğimiz gibi Afrika’da milyonlarca insanın temiz suya erişimi yoktur. Temiz su, hayatın her alanını kolaylaştırdığı gibi sağlık, eğitim, günlük yaşam gibi noktalara büyük katkı sağlar.

Milyonlarca insanın hayatını idame ettirmekte zorlandığı kıtada temel yaşam malzemeleri başta olmak üzere kalıcı eser çalışmaları büyük önem taşır. Afrika’ya yapılan yardımlar, sadece temel ihtiyaçların karşılanması değil, aynı zamanda insanların yaşam kalitesini artırma ve daha iyi bir geleceğin inşasına katkıda bulunma amacı taşır.

Afrika’ya Hangi Yardımlar Yapılabilir?

Afrika’ya yapılabilecek yardımlar, bölgenin ihtiyaçlarına uygun ve uzun vadeli olumlu etkiler sağlayacak cinsten olmalıdır. Afrika su kuyusu bağış için en önde gelen çalışmalardan biridir. Gıda ve beslenme alanında Afrika kurban bağışı, afrika gıda yardımı​ insanların günlük temel ihtiyaçlarını karşılar.

Sürdürülebilir eğitim, insani yardım, kalıcı eser ve tarım projeleri Afrika insanının ayağa kalkmasını, üretmesini, aklını kullanmasını sağlar. Medrese, cami ve mescit gibi kalıcı eserlerin inşa edilerek, doğru eğitimle beraber eğitim materyalleri sağlanması, uzun vadeli toplumsal gelişime katkıda bulunur.

Sağlık ekipmanları, ilaç desteği ve mobil sağlık hizmetleri, temel sağlık hizmetlerine erişim sağlar. Erozyonun önlenmesi ve tarım arazilerinin korunması için ağaçlandırma projeleri üretilebilir.

İDDEF, Müslümanların temel İslami eğitime erişim noktasında yaşadığı zorlukları ortadan kaldırmayı hedeflediği gibi, buna destek olarak tüm insani yardım faaliyetlerini periyodik olarak yerine getiriyor.

Afrika su yardımı nasıl yapılır -İDDEF

Afrika Su Yardımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Afrika su sıkıntısı çeken bir kıtadır. Ancak bu yeraltı su rezervlerinin olmayışından değil maddi ve manevi olarak suyun yeryüzüne çıkarılamamasından kaynaklanır. Afrika'da milyonlarca insanın temiz suya erişim sorunu bulunuyor.

Bölgede özellikle kırsal alanlarda yaşayan topluluklar kirli suya mahkum durumdadır. Susuzluk ve kirli su büyük bir zaman kaybı ve sağlık sorunu yaşatırken, her gün 5 yaş altındaki 1000’den fazla çocuk kirli suyun neden olduğu hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.

Ayrıca, UNICEF’in raporuna göre, kıtada yaklaşık 190 milyon çocuk temiz suya, yeterli hijyen koşullarına ve sıhhi hizmetlere erişim sıkıntısı çekiyor. Ayrıca kadınlar ve çocuklar genellikle temiz suya ulaşabilmek için kilometrelerce yol yürümek ve su taşımak zorunda kalıyor, bu da onların eğitim ve diğer fırsatlardan mahrum kalmalarına neden oluyor.

Tüm bu sorunların çözümü için Afrika'da su kuyusu açtırmak yapılabilecek en güzel yardımların başında gelir. Su kuyuları Afrika için hayati öneme sahiptir.

Afrika su kuyusu yardım yapacak bağışçılar, milyonlarca insanın hayatına dokunarak açılan su kuyularıyla hem suyun taşınmasını kolaylaştırıyor hem de su kaynaklarını temiz tutarak hastalıkların yayılmasını engelliyor​.

iddef.org veya 0212 621 0065 çağrı merkezini arayarak gücünüzün yettiğince su kuyusuna bağış yapabilir, SU KUYUSU yazıp 7230’a SMS göndererek 50 TL katkıda bulunabilirsiniz.

Afrika Gıda Yardımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Afrika’ya yapılan yardımlar arasında gıda ve beslenme önemli bir yer tutar. Kıtadaki açlık ve yetersiz beslenme sorunlarını hafifletmek amacıyla gerçekleştirilen insani yardım faaliyetleri çok faydalıdır.

Afrika gıda yardımı, savaşlar, doğal afetler, ekonomik krizler ve iklim değişikliğinden dolayı yeterli gıdaya erişemeyen milyonlarca insanın temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar.

İçerisinde temel yaşam malzemelerinin olduğu; pirinç, un, fasulye, yağ ve konserve gibi uzun süre dayanabilen gıdaların konulduğu kumanyalar tüm yıl boyunca yoksul halka teslim edilir. Bu yardımlar Ramazan ayında daha da artar.

İDDEF’in sene boyunca sürdürdüğü sıcak yemek ikramları çok önemlidir. Afrika'daki yetim çocuklara, medreselerde ücretsiz eğitim alan talebelere, yoksul ailelere ve ihtiyaç sahibi kimselere sofra kurarak hazır yemek ikramlarında bulunulur.

İDDEF, Afrika iftar yemeği​ organizasyonlarıyla özellikle Ramazan-ı Şerif ayında Müslümanların hem birlik ve beraberliğini sağlıyor hem de mübarek ayın kolay geçmesine yardımcı oluyor. Kurban Bayramı’nda büyük bir organizasyonla ve yıl boyu kesilen kurbanların etlerini ulaştırarak et gibi önemli bir gıdayı Afrika insanının yemesini sağlıyor.

Afrika gıda ramazan yardımı nasıl yapılır -İDDEF

Afrika Giyim Yardımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Afrika giyim yardımı, kıtada yoksulluk ve ekonomik zorluklar nedeniyle yeterli giyime erişemeyen insanlara destek sağlamak amacıyla yapılan bir yardım çalışmasıdır.

Afrika yağmurlu ve yağmursuz ılıman mevsimlere sahip olduğu için bot, mont gibi kışlık giyim yardımları yoktur. Ancak mevsimsel, yeni ve güzel kıyafetlerle çocuk, kadın ve yaşlılar öncelikli olarak faydalanır.

İDDEF, bağışçılarının desteğiyle yetim, öksüz, ihtiyaç sahibi çocuklar ile birlikte medreselerinde ücretsiz eğitim gören öğrencilerine bayramlık elbise hediye ederek onların mutluluğunu paylaşıyor.

Afrika giyim kıyafet yardımı - İDDEF

Afrika Kurban Yardımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Afrika kurban yardımı, hayırsever bireyler tarafından güvenilir kurum ve kuruluşlara bağışlanan kurbanların, kıtanın yoksul bölgelerinde kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını içeren bir yardım çalışmasıdır.

Kurban bağışı Afrika için önemli ve ilk sıralarda gelen yardım faaliyetlerinden biridir. Çünkü bu yardım dinimiz İslam’ın kurban ibadetiyle ilişkilidir ve insani yardım amacı taşır. Kıtlık, yoksulluk ve krizlerle mücadele eden bölgelerde, kurban etlerinin dağıtımı sayesinde temel beslenme ihtiyaçları karşılanır.

Afrika’ya kurban bağışı yapmak isteyen kişi, kurbanlık hayvanlar için yardım kuruluşlarına ödeme yapar. Bu hayvanlar bağışçı adına kesilir ve etler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Tüm yıl Afrika’da sahada olan İDDEF, Kurban Bayramı’nda olduğu gibi yıl içinde de adak, akika, şükür, sadaka, ruhuna hediye ve şifa kurbanlarını bağışçıları adına keserek, etini fakir halka teslim eder.

Bunun yanında İDDEF, sürdürülebilir yardımlar kapsamında canlı kurbanlık hayvan bağışını da Afrika’da belirlenen yoksul ailelere teslim eder. Yerel hayvancılık projelerine destek verilerek uzun vadede gıda güvenliğinin artması amacıyla yapılan bu çalışma ailelerin hayvanları beslemesi, üretmesi, etinden, sütünden faydalanmasıyla gerçekleşir.

Afrika kurban yardımı yapan önemli kuruluşlar içinde yer alan İDDEF, Afrika dahil birçok bölgede kurban bağışları organize eder. Afrika'nın yoksul bölgelerinde kurban etlerini dağıtır, kurban kesim projeleriyle Afrika'ya destek olur.

Afrika’ya kurban yardımı yaparak yoksullukla mücadele eden topluluklara hem fiziksel hem de manevi destek sağlayabilir ve kurban ibadetinizi anlamlı bir şekilde İDDEF aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Afrika’ya Yardım İçin En Uygun Zamanlar Nelerdir?

Afrika yardım gönüllüleri için çok isabetli bir kıtadır. Ancak Afrika’ya yardım yapmak için uygun zamanlar, bölgedeki insani krizlerin niteliğine, ihtiyaçların aciliyetine ve kültürel ya da dini takvime göre değişiklik gösterse de sürdürülebilir yardımlar çok önemlidir.

Afrika’da kıtlık, kuraklık, sel, çekirge istilası gibi afetler, kıtlık ve insani krizlere yol açar. Bu dönemlerde gıda, su, tıbbi malzeme ve barınma yardımları acilen ihtiyaç duyulur.

Savaş ve göç dönemleri diğer önemli bir zamandır. Çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden mülteciler ve yerinden edilmiş kişiler için yardım sürekliliği kritik öneme sahiptir.

Ramazan ve Kurban Bayramı gibi dini zamanlar Afrika’daki Müslüman halk için kıymetlidir. Ramazan ayında yapılan zekat, fitre, fidye, iftar yemekleri ve erzak yardımları gibi bağışlar hem ihtiyaç sahiplerine destek olur hem de manevi açıdan önem taşır. Kurban bağışlarıyla ise yıl boyunca et tüketemeyen birçok aileye protein kaynağı sağlanabilir, Kurban Bayramının kardeşliği kıtaları aşabilir.

Afrika’da eğitim dönemi başlangıçları da yardım yapılabilecek en uygun zamanlardan biridir. Afrika’da birçok çocuk, okula devam edebilmek için kırtasiye malzemesi, okul kıyafeti ve gıda desteğine ihtiyaç duyar. İDDEF her eğitim öğretim dönemi başında “İlme Kalem Ol” kampanyasıyla eğitim yardımları sağlar.

Afrika için yardımların sürekliliği hayati önem taşır. Kıtadaki birçok sorun kronikleşmiş olduğundan, yardımların sadece belirli zamanlarda değil, düzenli ve sürdürülebilir şekilde yapılması önemlidir. Uzun vadeli eğitim, kalıcı eser ve su projelerine destek vermek, krizlerin kalıcı çözümüne katkı sağlar.

afrika kurban bağışı yardımı nasıl yapılır -İDDEF

Afrika Yardımı Alacaklar Nasıl Belirlenir?

Afrika’ya yılın birkaç döneminde giderek yardım alacak kişilerin listesinin belirlenmesi zordur. Yıl boyu sahada olan, Kurban ve Ramazan gibi büyük organizasyon dönemlerinde çalışmaları yoğunlaştıran kurum ve kuruluşlar bunu başarabilir.

Afrika’ya yardım alacak kişilerin belirlenmesi, geniş bir analiz sürecine dayanır. İDDEF gibi tüm yıl boyunca eğitim, kalıcı eser, su kuyusu, kurban, gıda yardımı yapan yardım kuruluşları tarafından yapılan araştırmalar ve saha çalışmaları, en fazla yardıma ihtiyaç duyan kişilerin tespit edilmesinde önemli bir rol oynar.

İDDEF’in uluslararası ülke temsilcileri, en ücra bölgelerde görev yapan hocaları gerçek ihtiyaç sahiplerini tespitte büyük önem taşır.

Yardım yapılacak kişilerin belirlenmesinde en temel yöntem, ihtiyaç analizleri ve durum tespit çalışmalarıdır. Örneğin İDDEF, nerede medrese, mescit ve cami yapılacağına, su kuyusu açılacağına, kurban kesim ve dağıtımlarının yapılacağına saha çalışmalarıyla karar verir.

İDDEF gibi uluslararası yardım kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları (STK'lar), yardım yapılacak bölgelerdeki yerel ofisleri ve temsilcileri aracılığıyla ihtiyaç sahiplerini belirler. Özellikle kurban döneminde gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi yıl boyu sahada olmaktan geçer.

Afrika’ya Ayni Yardım Yapılabilir mi?

Ayni yardım, maddi olmayan ancak değerli olan yardım malzemeleridir. Yani nakdi yardım (para) yerine somut malzeme ya da hizmettir. Örneğin, yiyecek, konserve, giysi, ilaç, inşaat malzemeleri, eğitim materyalleri, tıbbi ekipman ve diğer fiziksel malzemeler aynî yardımlar arasında yer alır.

Bir hayırseverin bir çuval pirinci hayır kurumuna bağışlayarak bunu Afrika’ya götürün demesi ayin yardımdır ve bu pek mümkün değildir. Ancak olası büyük kriz ve afet sonrası durumlarda harekete geçirilen uçak ve gemi dolusu yardımlarda bu geçerli olabilir. Örneğin; Kuzey Afrika ülkesi Libya’da meydana gelen sel için Türkiye’den yardım gemisi gönderilmiş, ayni yardımlar kabul edilmiş ve gemiye yüklenmişti.

Afganistan’a iyilik treninin, Gazze ve Lübnan’a İyilik Gemisinin gönderilmesi ve ayni yardımların kabul edilmesi gibi, büyük çaplı afet ve krizlerde bu çalışma yapılır. Diğer türlü gıda yardımları, kıyafet, eğitim ve okul yardımları ilgili ülkeden temin edilerek ücra bölge ve köylere ulaştırılır.

Ayni yardımın malzemesi tıbbi malzemeler, ilaçlar, medikal cihazlar, ameliyat takımları gibi yoksul ve yoksulluk yaşanan Afrika ülkesinde yoksa Türkiye’den veya en yakın ülkeden temin edilerek teslim edilir.

Yardımların doğru şekilde yapılabilmesi için bölgedeki ihtiyaçlar dikkatlice analiz edilmeli ve güvenilir yardım kuruluşlarıyla işbirliği yapılmalıdır. İDDEF, 0212 621 0065 numaralı Çağrı Merkezi ve iddef.org web sitesiyle hayırseverlerin ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin yanındadır.