İDDEF TV Youtube kanalında yayınlanan Ümmetin Renkleri programına konuk olan İDDEF Genel Başkanı Mehmet Turan Hocaefendi, İDDEF’in 2024 yılı vekaletle yurtdışı kurban organizasyona dair merak edilenleri cevapladı.
Kurbanın şeffaflık, titizlik ve emanet hassasiyeti istediğini söyleyen İDDEF Genel Başkanı Mehmet Turan Hocaefendi, “Kurban emanetini veren kardeşlerimiz sizi görmediği halde, sizinle orada bulunmadıkları halde İDDEF olarak adeta yanımızdalar gibi hareket ediyoruz. İDDEF olarak 15 yıldır kurban organizasyonu yaptığımız halde video sözü vermiyoruz ama video kararı alıyor ve kurban kesim anını kayda alıyoruz. Bugüne kadar da videoları bağışçılarımıza gönderdik. Videolarda kesim aşaması ve ortamı nasılsa olduğu gibi gönderiyoruz. Bağışı yapan kardeşimiz tüm gerçekliği görsün istiyoruz. Zaten bağışçılarımız kurbanını verirken güven duyarak, ‘Kurbanlarımızı kendi kurbanları gibi titizlikle kesiyorlar’ diyorlar. Yoksa biz güvenli bir kuruluşuz, bize emanetlerinizi verin, 10 yıllık güvence, 20 yıllık güvence, 30 yıllık güvence sloganı ile birlikte teveccüh oluşmuyor. Teveccüh şeffaf bir çalışma, gerçekten emanete hassasiyet ve onu kendi emanetimiz gibi üzerimizde titizlikle durmamızla oluşuyor” dedi.
Turan Hocaefendi, kurban özel programında şu önemli açıklamaları yaptı:
“Emanetin hassasiyetini hissedebilmek riskle beraber mümkündür. Bir kaç kez aynı ülkeye kurban organizasyonu için giden gönüllü hocalarımız, ekiplerimiz, kardeşlerimiz daha kaliteli hizmet bekliyor. Örneğin İsmail hocamız üst üste iki yıl aynı ülkeye gidiyor, üçüncü yıl çamurun içerisine yatırılıp daha sonra getirilen besili kurbanları hiçbir eksikliği olmamasına rağmen kestirmiyor. Oradaki görevlilerimiz İstanbul’u arayarak şikayette bulundular. Gelen görevlileriniz bizim işlerimizi zorlaştırıyorlar. Kurbanın yaşı tutuyor, besili, her şey tam ve hazır, bize diyorlar ki çamurlu diye olmaz. Çünkü bu cennet bineği. Bize bunu emanet eden cennet bineği olarak emanet ediyor. Çamurun içine yatıramazsın, yatırdıysan temizleyeceksiniz. İsmail hocamız 37 adet büyükbaş hayvanı yıkattıktan sonra kesimini yaptırıyor. İşte risk dediğimiz, teveccüh dediğimiz ve zorluk dediğimiz şey budur.”
“Kurbanlıkların alım aşamalarında çeşitli farklılıklar vardır. Bazı yerler vardır 6 ay öncesinden alsanız o kurbanı koruyamazsınız. Bazı yerler vardır kurbanı yakın vakitte alsanız koruyamazsınız. Şartlar neyle belirlenir? Eğer o kesim bölgelerinde sene boyu kalıcı iseniz şartları belirleme hakkına sahipsiniz. Ama bayramdan bayrama gitmişseniz belirleyemezsiniz. İstediğiniz kadar paranız olsun, istediğiniz kadar çevreniz olsun, istediğiniz kadar güvendiğiniz tüccarlarınız olsun, yapamazsınız. Çünkü orası bir piyasadır. Tüccara kızamazsınız. Size söz verir, sizden bir kuruş fazla para veren kişiye kurbanlığı satar. Biz daha ilk hizmet günlerimiz de dahi kurban organizasyonu için Gine’ye gitmedik. Gidişimiz kurbandı ama asıl mesele eğitimle beraber medrese açabilmek içindi. Sadece kurban olsa kurbanlık hayvandan anlayan kasaplarla giderdik, biz ki hocalarla gittik. Kurbanlarımızı, tüccarlardan, çobanlardan ve köylülerden alıyoruz. İDDEF’imizin birçok ülkede uluslararası resmi ofisleri mevcut. Ofisler o ülkelerin kanunlarına göre açıldığı için, kurban alımları için yaptığımız sözleşmeler de kanunen bağlayıcılığı oluyor.”
“Yıl boyu sahada olan kurum ve kuruluşların kurban organizasyonunda da yeri ayrılmış oluyor. Bir, bulduğu ve tutturduğu şekilde bir müşteri kitlesine sahip oluyor. Bir de kalıcı ve devamlı olan kitle var. İDDEF ve benzeri kurumlar organizasyonda mecburen ayrı tutuluyor. Çünkü İDDEF’in anlaşma yaptığı tüccar veya çoban bir başkası farklı bir fiyat verse de devamlı müşterim diyerek kabul etmiyor. Bugün alır yarın belli olmaz almaz diye düşünüyor. Medreselerimizde okuyan talebelerimiz çeşitli il ve ilçelerin köylerinden geliyor. Böylece köyleri aile birliği toplantılarından çok iyi tanıyor, gerçek ihtiyaç sahiplerini doğru şekilde belirliyoruz. Ayrıca gerek yıl boyunca gerekse de kurban bayramında kurbanımı alır güvencesi kaliteyi de beraberinde getiriyor. Yani İDDEF’in heyecanı dönemsel organizasyonlara bağlı değil. İDDEF yıl boyu sahadadır.”
“Öncelikle kurban organizasyonunun açlıkla ilgili birşey olmadığını her platformda dilledirmemiz lazım. Kurbanı lütfen ete bağlamayın. Türkiye’de büyükbaş hisseye girdiniz. Kurbanınızın et niyetiyle kesen bir ortağınızın olmasını ister misiniz? Burada bu kadar fakir, fukara varken ifadesini Türkiye içinde kullanmamalıyız. Burada kurban şuurunu yaşamaya müsait bir kitle varken neden kurbanlarımızı dışarıda kesiyoruz? desek daha doğru bir soru sormuş oluruz. Gücü yeten kardeşlerimiz mutlaka ülkemizde kurban keserek heyecanını yaşasın. Biz onlarca ülkenin içinde bulunduğu, belki de tam ortasında bulunan, çok stratejik konumda olan bir ülkeyiz. Uzun asırlar üç kıtaya hükmetmiş bir milletin evlatlarıyız. Biz bu heyecan ve ruha en çok layık olan ülkeyiz. Bu sebeple kurbanımızı Türkiye dışında kesmek, dışarıda kesmek anlayışı olarak görmüyoruz. Ayrıca iktisadi ve ekonomik krizler kurban heyecanımızı engellememelidir. Eğer kurban heyecanını ülkemizde yaşama imkanınız varsa lütfen burada yaşayın, yaşatın. Biz ne yapın edin yurtdışına kurbanınızı verin dersek vebal altına girmiş oluruz. Biz böyle dersek sanki kurban heyecanı için değil de et ihtiyacı için ortak etmiş olmaz mıyız? Kurban heyecanını yaşamak ve yaşatmak isteyen ve imkanı olan kardeşlerimiz burada kurbanlarını kessinler, aynı zamanda orada da yaşansın anlayışıyla hareket edenler bir kurbanını da bağışlayabilir.”
Diğer Haberler
TÜM HABERLERİ OKU