TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

Su Kuyusu

Su Kuyusu

Dünyada 850 milyon insan içme suyuna, yaklaşık 2 milyar insan ise temiz suya erişemiyor. İDDEF olarak, İslami eğitim ve insani yardım çalışmalarımız kapsamında Afrika ve Asya’da su kuyusu açıyor; su kuyusu ile birlikte bölge özelliklerini göz önüne alarak farklı su çözümleri oluşturuyoruz.

Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerindeki temsilciliklerimizi ziyaret edebilir, 0212 621 00 65 numaralı çağrı merkezimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

SU KUYUSU yazıp 7230'a SMS göndererek 50 TL bağışlayabilirsiniz. 

Su Kuyusu İçin Bağış Yap

"Benim meselem hastalanmamak..."

"Benim meselem okula gidebilmek..."

"Benim meselem toprağımın yeniden ürün vermesi..."

"Benim meselem abdest alabilmek..."

Onların birçok meselesi var sanıyoruz... Oysa hepsinin ortak bir meselesi var: Bir Su Meselesi.

Dünyanın birçok bölgesinde milyonlarca insan, temiz suya ulaşamadığı için hastalıklarla mücadele ediyor, çocuklar kilometrelerce yürüdüğü için eğitimlerinden geri kalıyor, kuruyan topraklar ürün vermiyor, insanlar en temel ibadetlerini yerine getirmekte zorlanıyor.

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) olarak, Afrika, Güney Asya ve ihtiyaç sahibi coğrafyalarda açtığımız su kuyuları ve inşa ettiğimiz su tesisleriyle temiz suyu hayatın merkezine taşıyoruz. Açılan her su kuyusu yalnızca susuzluğu gidermiyor; sağlığa, eğitime, üretime ve ibadete vesile oluyor.

Çünkü biliyoruz ki bir damla su, bir çocuğun geleceği, bir annenin duası, bir çiftçinin umudu ve bir müminin abdesti olabiliyor.

Siz de destek olun.

Bir insanın değil, bir köyün...

Bir günün değil, yılların...

Bir ihtiyacın değil, bir su meselesinin çözümüne ortak olun.

Günde 6 Saatlerini Evlerine Su Taşımakla Geçiriyorlar

Allah Teâlâ’nın en büyük lütuflarından olan su ne yazık ki Afrika ve Güney Asya’da yaşayan kardeşlerimizin ulaşmakta büyük zorluk çektiği bir nimet. Dünya’da çoğu Müslüman yaklaşık 2 milyar insan temiz ve sağlıklı su içemiyor. Çamurlu su birikintilerden iptidai şartlarda arıtılarak elde edilen sular her hafta çoğu 5 yaşın altındaki çocuk ve bebek olmak üzere 2 bin insanın hayatına mal oluyor. Özellikle kadın ve çocuklar günde 6 saatlerini evlerine su taşımakla geçiriyor. Çocuklar eğitimlerine zaman ayırmada güçlük çektiği gibi, kadınlar evleri ve aileleriyle yeteri kadar ilgilenemiyor.  

iddef-su-kuyusu-kadin-2020

Temiz Su Aramakla Geçen Bir Hayat


Su kuyusu açmayı hedeflediğimiz ülkelerde erkekler çalıştığı için suyu bulmak, taşımak ve arıtmak çoğunlukla hanımların ve kız çocuklarının görevi. Müslüman hanımlar ve kızlar su bulmak için günde ortalama 6 kilometre yol yürüyor, yılda 2 bin 190 saat harcıyorlar. Su için harcanan bu süre sebebiyle kızlar medreseye gidemiyor, hanımlar aileleri ile ilgilenemiyor. 

Su kaynağına ulaşmak için ıssız yollarda kilometrelerce yalnız yürüyen hanımlar ve kızlar birçok tehdit, taciz ve tehlike ile karşılaşıyor. Müslüman kardeşlerimizin suya yaptıkları yolculukta yaşadıkları problemleri çözmek için siz de su kuyusu açabilir, hayatları derinden etkileyen susuzluk ve kirli su derdinden kurtarabilirsiniz.

Su Kuyusu Nasıl Açtırılır?

Su kuyusu açma süreci, arama ve tarama yöntemleriyle toprağın metrelerce altında su bulunduğu tespit edilen yere sondaj vurulmasıyla başlar. Kazı işini profesyonel ekipler yapar ve süreç toprak yapısına, yeraltı su seviyesine ve bölgenin coğrafi koşullarına göre değişir.

1. Bağış ve bölge seçimi: Hayırseverler İDDEF ile iletişime geçerek bir su kuyusunu tamamen ve kendi ismiyle üstlenebilir, yarısını karşılayabilir ya da gücü yettiği miktarla Ümmet Su Fonu'na katılabilir.

2. Sondaj: İDDEF, bölgede çalıştırdığı sondaj makinelerini çoğu zaman yüzlerce kilometre öteden kırsaldaki kuyu yerine yönlendirir. İklim ve toprak şartlarına göre 20 ile 200 metre arasında demir borular tek tek toprağa vurulur.

3. Derin damarın yakalanması: 100 metrede su bulunsa bile daha derine inilerek güçlü su kanalları ve damarları yakalanır. Böylece kuyu uzun yıllar hizmet verir.

4. Pompa, çeşme ve tesisat: Suyu yüzeye çıkaracak el pompası, elektrikli pompa, depo veya çeşme sistemi kurulur. Duvar, boya ve fayans işleriyle kuyu kullanıma hazır hale gelir.

5. Açılış: Kuyunun isim tabelası takılır, dualar edilir ve ikramlar dağıtılarak açılış yapılır.

Su Kuyusunun Açılma Süresi Ne Kadardır?

Su kuyularımız ortalama 3 ile 6 ayda tamamlanıyor. Süre; kuyunun teknik özelliklerine, derinliğine ve bölgenin fiziki şartlarına göre değişiyor. Bağışçılarımızın desteğiyle özellikle suya ihtiyaç olan yerler için oluşturduğumuz kampanyaları hızla tamamlayarak kuyuları kullanıma sunuyor, uzun ömürlü olmaları için periyodik bakım ve takiplerini yapıyoruz.

Nerelerde Su Kuyusu Açıyoruz?


Susuzluğun büyük bir yara olduğu Afrika ve Güney Asya’da bilhassa ekonomik sebeplerden dolayı açılamayan su kuyuları Müslüman kardeşlerimizi zor durumda bırakıyor. Ülkelerin ücra köşelerindeki köylerinde yaşayanlar bir araya gelse dahi su kuyusu açtırma gücünü sağlayamıyor. İDDEF olarak bağışçılarımızın verdiği destekle özellikle suya ihtiyaç olan yerlere yönelik oluşturduğumuz su kampanyalarını hızlıca tamamlayarak, su kuyusunu kullanıma sunuyoruz.

Su kuyularını; Asya ülkelerinden Pakistan, Filipinler, Bangladeş, Afganistan, Hindistan, Arakan ülkelerinde, Afrika ülkelerinden ise Burkina Faso, Nijerya, Uganda, Benin, Gine, Mali, Senegal, Gana, Tanzanya, Kenya, Etiyopya (Habeşistan), Somali, Çad, Kamerun ve Güney Afrika'da açıyoruz.

Su kuyularını bizzat bölgeye giden ekiplerimizce belirli periyotlarla kontrol ederek uzun süreler hizmette kalmasını sağlıyoruz. Eksiklikleri varsa tamamlıyor, bozulan parçaları varsa tamir ediyor ya da yenisiyle değiştirerek tekrar su akmasına vesile oluyoruz.

Su Kuyusunun Faydaları Nelerdir?

Açılan bir su kuyusunun en büyük faydası, kardeşlerimizi sağlıklı ve tatlı suya kavuşturmasıdır. Afrika ve Güney Asya'da altyapı eksikliği, kuraklığa bağlı kıtlık ve kirli su tüketimi nedeniyle her yıl çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Yeraltındaki temiz suyun sondajla yeryüzüne çıkarılması bu tabloyu değiştiriyor.

• Sağlık: Hijyenik suya ulaşan insanlar ishal, kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci gibi kirli suya bağlı hastalıklardan korunuyor.

• Zaman ve güvenlik: Kadınlar ve çocuklar saatlerce su taşımaktan, ıssız yollarda tehdit ve tacizle karşılaşmaktan kurtuluyor. Su için harcanan vakit eve, çocuklara ve eğitime kalıyor.

• Eğitim: Medreselerdeki talebeler içme ve temizlik suyunu kolayca karşılıyor, ilme daha fazla vakit ayırıyor.

• İbadet: İDDEF, kuyuların yanına çoğunlukla medrese ve mescit inşa ettiği için abdest ve temizlik için su hemen elinin altında oluyor.

• Su eğitimi: Kuyu ile birlikte suyun doğru kullanımı ve abdest alma usulü de öğretiliyor.

Su Kuyularının Eğitime Ve İbadete Katkısı Büyük

Su kuyusu açma Afrika kıtası için her yönüyle önemli. İDDEF, su sıkıntısının yaşandığı ve kuyunun bulunmadığı köylerde hayırsever bağışçılarının desteğiyle su kuyusu açtırdığı gibi mescid ve medrese yanlarında da su kuyusu açtırıyor. Açılan bu su kuyuları ise eğitime ve Afrika’daki temizlik konusuna çözüm sunarak ibadete katkı sağlıyor ve önemi daha da artıyor. Böylece federasyonumuzun nihai hizmeti eğitim olmakla birlikte yapılan insani yardım çalışmaları birbirini tamamlayan etkenler oluyor.

Afrika'da Çeşme Yaptırarak Hayat Kurtarın

İDDEF olarak su kuyularının yanı sıra çeşme projelerini hayata geçiriyoruz. Maddi ve manevi şartlar nedeniyle temiz suya erişemeyen Afrika ülkelerinde hayrat çeşme yaptırmak isteyen hayırseverler, bütçelerine göre kendilerine en uygun çeşmeli su kuyusunu açtırabileceği gibi İDDEF'in hayata geçirdiği Ümmet-i Muhammed Hayır Çeşmeleri projesinden bir çeşme de üstlenebilir.

Hayırsevere çeşme için sunulan yaklaşık faydalanıcı sayısı, teknik özellikler ve maliyet bilgileri doğrultusunda en ihtiyaçlı bölge ve yeraltı su kaynakları tespit edilerek çalışmalara başlanır. İDDEF'in ülkelerdeki ekipleri sondaj makinesi sağlayarak suyu yeryüzüne çıkarır. Teknik işlerin tamamlanması ve fayans düzenlemesiyle çeşme hazır hale getirilir. Su çeşmesi yaklaşık 3-4 ayda tamamlanmaktadır.

Afrika Çeşme Yaptırmanın Maliyetleri

Afrika çeşme maliyeti ülke, bölge, derinlik (sondaj) ve özelliklerine göre değişmekle birlikte 4.250 dolardan başlayarak 16.000 dolara kadar çıkmaktadır. Afrika'daki su çalışmaları genel olarak su kuyusu olarak biliniyor ama artık çeşme ağırlık kazanmaya başladı. Çeşmeli su kuyusunun maliyetinin tamamını karşılayan bağışçımız Afrika ülkelerinde bu hayrını yerine getirebiliyor.

İDDEF’in Ümmet-i Muhammmed Hayır Çeşmeleri projesi de örneğin bir su kuyusu çeşmesi için belirlenen bütçeye çıkamayıp su kuyusu açtıramayan hayırsever 800 dolar bağışlayıp bir çeşmeyi üstlenebiliyor ve çeşmenin üzerine ismi yazılıyor. Böylece imece usulü bir eser ortaya çıkmış oluyor. 7 çeşmeden oluşan su kuyusu 5.600 dolara Gana ve Çad ülkelerinde açılıyor. 

Hayır çeşmelerinden medrese, mescit ve cami gibi kalıcı eserler kullanmakla birlikte ayrıca abdest alma veya su doldurma olsun sıra beklemeden zaman ve kullanım kolaylığı sağlanıyor. Su çeşmesinin hangi ülkede, kaç metre derinlikle, hangi teknik özelliklerle, kaç lira maliyetle açılıp günlük kaç kişinin faydalandığını aşağıdaki butonu detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Su Kuyusu Maliyetleri

Siz de Su Kuyusu Açtırmak İster misiniz?


‘Bir Su Meselesi’ kampanyamız kurak topraklara ve çatlamış dudaklara ferahlık olmaya devam ediyor. Afrika ve Güney Asya’daki Müslüman kardeşlerimizin suya kavuşmasına vesile olmak isterseniz siz de su kuyusu açtırabilir veya gücünüzün yettiği miktarı Ümmet Su Fonu projesine bağışlayabilirsiniz. 

Açılan su kuyusu ile ilgili köylerdeki yüzlerce kişi su bulmak için kilometrelerce yol kat etmeyecek ve kirli su içmek zorunda kalmayacak. Medreselerdeki talebeler içme suyu ve temizlik ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak, ilme daha fazla vakit harcadıkları gibi zor şartlar altında gerçekleştirdikleri ibadetleri kolaylaşacak.

Ümmet Su Fonu'na dilediğiniz oranda su kuyusu katkısında bulunabildiğiniz gibi detaylı bilgi için 0212 621 00 65 nolu çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular