130 milyon nüfusunun yüzde 1’inden azı Müslüman olan, sosyo-ekonomik ve zaman zaman siyasi sıkıntılarla birlikte son yıllarda komşu ülkelerin kendi sınırları içinden ABD’ye göç hareketiyle farklı problemler yaşayan bir ülke Meksika…
Uzun zamandır ABD-Meksika sınırında göçmen dramı yaşanırken, ülkede ‘Muhabbetle Birlikte İnsanlığa Hizmete’ diyerek güzel şeyler yapmaya çalışan gönüllüler de var. Meksika’nın başkenti Mexico City’de Müslümanlar ibadetlerini yerine getirmek için mescitte ve medresede bir araya gelirken, aynı zamanda Kur’an-ı Kerim okuyor, ilim tahsil ediyor ve misafir ettikleri insanlara İslam’ı anlatıyor. Ramazan ayında hayırseverlerin destekleriyle kurulan iftar ve sahur sofraları ise yardımlaşma ve paylaşmayı anlatırken, kardeşliği pekiştiriyor. Latin Amerika’daki çalışmalarına Meksika’da başlayan İDDEF’in ise temsilciliğini bir zamanlar Carlos Reyes olan ama İslam’la şereflenerek Osman ismini alan Osman Reyes Salcedo Hocaefendi sürdürüyor.
İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF)’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve Ümmetin Renkleri programında Meksika’ya dair genel bilgiler vererek, çalışmaları anlatan İDDEF Meksika Temsilcisi Osman Reyes Salcedo Hocaefendi ilk olarak kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Osman Reyes Salcedo Hocaefendi, “Meksika’da evvela kardeşlik diyoruz. İnsanların itimadını kazanmamız lazım. Bizim onlara zarar vermeyeceğimizi anlatmalıyız. İnşallah insanlar bize güvenecek. Mesajımızı dinleyeceklerdir. Çünkü Meksika’da çalışma yapmak elzemdir. Dinimizi anlatacağımız çok kişi var. Ama bunu yapabilmek için o milletin alt yapısını bilmek lazım. Hep birlikte Emperyalist ülkelere bağımlı değiliz tavrı göstermeliyiz” dedi.
Başta Meksika olmak üzere Latin Amerika’nın fakirliğine dikkat çeken Osman Hocaefendi, “Meksika ve Honduras’taki fakirlik Afrika’daki fakirliğe benzemiyor. Bağımsızlık kazanan ülkelerin yaşadığı fakirlik zor oluyor. Kapitalist bir sistemin altında olduğu için ilerleyemiyorlar. İçlerinde gasp, hırsızlık, cinayet, tecavüz çıkmaya başladı. Latin Amerika’daki ülkelerin en büyük sorunu uyuşturucudur. Honduras’ta iç savaş yaşanıyor. Savaşın sebebi ise uyuşturucudur” diye konuştu.
Tebliğ ve İslami eğitim çalışmalarına destek olarak insani yardım çalışmaları yapılması gerektiğinin altını çizen Osman Hocaefendi, “Şu anda Kuran-ı Kerim alıp gel kardeşim iman et diyemiyorum. Çünkü cevap olarak bana diyor ki ‘Bu kitabı istemiyorum ben ekmek istiyorum. Ben çocuklarımı güvenli bir yere vermek istiyorum’. Yurtsuz kaldı, yürüyerek alınıp alınmayacağını bilmediği bir ülkenin kapısına gidiyor. Bu adama gel otur, sohbete gel, hatime katıl diyemeyiz. Adam ayakta kalabilmek için çaresine bakıyor. Biz şöyle düşünüyoruz. Bu insanlara ilk olarak, insanlık, sevgi, kardeşlik hoşgörü vereceğiz. Bu insanlara belki imkânımız doğrultusunda faaliyet yapacağız, yardım edeceğiz. Çorba veya erzak çantası dağıtabiliriz. İçinde Kur’an-ı Kerim olabilir ve biz dinimizi tebliğ ederek kardeşim sabret diyeceğiz. Senin rehberin olsun diyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Gençlere ulaşmanın ayrıca önemine değinen Osman Hocaefendi, “Bizim medresemizin bulunduğu sokakta yedi tane diskotek var. Biz Ramazanda iftar, teravih ve sahur için oraya geldiğimizde sokakta her yerin sarhoş olduğunu görüyoruz. Bizimle konuşuyorlar. Bazen gelmek istiyorlar. Bütün diskotek güvenlikleri bizi tanıyor. Onlara ve oraya gelenlere hurma dağıttık. Herkesin için de bir İslam nuru var. Biz de dua ediyoruz. Bizim bulunduğumuz yerde üniversiteler ve dolayısıyla çok genç var. Bir mescidimiz var. 40-50 kişi geliyor. 15-20 kişi sürekli geliyor. Sosyal medyalar üzerinde yoğunlukla duracağız. Gençler internette. Gençlere yöneleceğiz, dinamik programlar düzenleyeceğiz” dedi.
Öte yandan üzüntü duyduğu bir konuya da değinen İDDEF Meksika Temsilcisi Osman Reyes Salcedo Hocaefendi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz batılıların Müslüman olmasını isterken, bizim insanlarımız batılı olmak istiyor. Bazı Müslüman ülkelerinde bakıyoruz altından çay takımı var. Üç, dört tane lüks arabası var doymuyor. Ama bize bir yardım da vermiyor. Sadece ‘Maşallah Allah yardımcısı olsun’ diyor ve o orada kalıyor. Bu nasıl olacak? Kimsenin malının arkasında değiliz tabi ama bu duruma biz üzülüyoruz. Ben bu zamana kadar geldim ve hep Mevla’nın muvafakatiyle geldim.”
Meksikalı Müslümanlar hayırseverlerin destekleriyle kurulan iftar ve sahur sofralarında omuz omuza Ramazan ayının kardeşlik iklimini yaşıyor- Ramazan 2019
Osman Hocaefendi, İDDEF’in Meksika çalışmasını şu sözlerle anlattı:
“İlk olarak başkent Mexico City’de bir apartman dairesinde başladık. Çok şükür cemaat arttı. Büyük bir yere geçmemizin gereği doğdu ve 238 metre kare bir mescit inşa ettik. Hedefimiz bizimle beraber olan kardeşlerimizi iyi yetiştirerek, onlara sahip çıkarak yakın mahallelere onları gönderip emr-i maruf faaliyetleri yapmaktır. Ayrıca Kur’an-ı Kerim dağıtacağız. Ben Kur’anı İspanyolcaya tercüme ediyorum. Şer-i ilim derslerimiz var. Ramazan’da iftar sofralarında buluşuyoruz ve çevremizdekileri de kardeşlik bilinciyle davet ediyoruz.”
2018 yılı Ramazan programından bir fotoğraf...
2017 yılı Ramazan programından bir fotoğraf...
Diğer Haberler
TÜM HABERLERİ OKU