TR
BAĞIŞ YAP
TÜRK LİRASI

İDDEF, Gine'de Eğitimde Çığır Açıyor

İDDEF, Gine'de Eğitimde Çığır Açıyor
İDDEF, 2009 yılında Gine’de başlatmış olduğu çalışmalarla açmış olduğu medrese ve ilim merkezlerinde ihtiyaç sahibi çocuklara ücretsiz eğitim verirken, uyguladığı eğitim metotlarıyla başarı yolunu açtı.

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) Batı Afrika ülkesi Gine’nin başkenti Konakri’deki Mahmud Ustaosmanoğlu Külliyesi başta olmak üzere ülkenin farklı şehirlerine açtığı medreseler ile hummalı bir eğitim çalışması gerçekleştirirken, aynı zamanda Gine halkının hayır duası ve takdirini kazanıyor. Eğitimden insani yardıma kadar yürütülen bu hizmetler ise İDDEF TV YouTube kanalında tüm detaylarıyla izleyicilere anlatıldı. İDDEF TV’de yayınlanan Ümmetin Renkleri programına konuk olan ve uzun bir zaman Gine’de kalarak çalışmaları yakından takip eden İDDEF Eğitim Birimi Sorumlusu Selahaddin Ceylan, sunucu İbrahim Yetimova’nın sorularını yanıtlayarak ülkede yapılan faaliyetleri paylaştı.

iddef-gine-egitim

İlme Hasret Gönülleri, Eğitimle Buluşturduk

İnsanların dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Batı Afrika ülkesi Gine’de eğitime hasret olduğunun altını çizen İDDEF Eğitim Birimi Sorumlusu Selahaddin Ceylan, Gine’nin kendilerini memnuniyetle karşıladığını söyledi.
   Ceylan, “Bir ülkeye gitmeden önce o ülke hakkında alt yapı ve fizibilite çalışmaları çok önemlidir. Biz de Gine’ye gittikten hemen sonra bazı ziyaret ve temasların akabinde insanların eğitime hasret olduğu kanısına vardık. Sömürgeden dolayı maalesef bir cehalet ve ekonomik kriz süreci var. Eğitim çalışmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu gördük. Küçük olsun, büyük olsun ülkede herkes okumaya çok istekli. Gine’de büyük dediğimiz esnaf veya tüccar arkadaşlar işlerinden kalan zamanda mutlaka bir dersten geçerler ve bu durum çocuklarda daha fazladır. Çocuklar sürekli bir eğitim meşgalesi içinde bulunuyor. Bu sebeple ülkede daha kapsamlı bir çalışmayı ümit ettik. 2017 yılında Mahmud Ustaosmanoğlu Külliyesi’nin yapımını başlattık. İnsanlar Gine’de eğitime hasret ancak bunu karşılayacak olan bizler orada yoktuk. Ehl-i Sünneti temsilen bir devlet veya bir eğitim kurumu yoktu. Bu eksikliği tamamlamak için böyle bir yola çıkmış bulunduk” ifadelerini kullandı.

iddef-gine-medrese-egitim-okul-insani-yardim (1)
Afrika'da bir Osmanlı Sultanı adına ibadete açılan ilk cami olma özelliği taşıyan, Gine Sultan II. Abdülhamid Han Camii'nde 2017 yılından bu yana Ezan-ı Muhammedî yankılanıyor, binlerce hafız yetişiyor.

Hiç Talebe Gelmez Denilen Medresede Sınıflar Yetmez Oldu

İDDEF’in Gine’deki eğitim hizmetinin tamamen ücretsiz olduğunu belirten Ceylan, “Gine’de gördük ki Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler bazı sınavlar neticesinde talebeleri ve zeki çocukları alıp orada eğitim verdikten sonra tekrar geri gönderiyorlar ve Gine içerisinde istihdam ediyorlar. Böylece Ehl-i Sünnet dışı akımlar maalesef çok yayılmış. Böyle bir ortamda biz Ehl-i Sünneti neden yaymayalım, var olan Ehl-i Sünneti neden güçlendirmeyelim diyerek İslami ve insani bir yatırım yaptık. Gine’de eğitim ücretli olduğu için İDDEF olarak Efendi Hazretlerimizin nasihati üzerine talebelerden bir kuruş para almamak suretiyle bu eğitim çalışmasını başlattık. Elhamdülillah bu çalışmayla birlikte çok güzel sonuçlar aldık. Gine’nin Dabola şehrinde bir medrese açtığımızda buraya çok fazla talebe gelmez diye tahminde bulunanlar oldu. Biz de orada eğitimin büyük bir ihtiyaç olduğunu tespit etmiştik. Dini eğitim ve yanında okul eğitiminin olduğu medresemiz hem ilim hem de bilim eğitimi neticesinde çevrede bulunan ücretli okulların talebeleri bize gelmeye başladı ve ciddi bir başvuruyla karşı karşıya kaldık. Dabola bölgesindeki medresemizde uygulanan eğitim metoduyla başvuru yoğunluğu yaşıyoruz ve ek sınıf açma ihtiyacı hissediyoruz” diye konuştu.

iddef-gine-medrese-egitim-okul-insani-yardim (2)

İstanbul'un Sultan Ahmet'i ve Ayasofya Camisi Gibi Oldu

Başkent Konakri’deki Sultan II. Abdülhamid Han Camii'nin Afrika'da bir Osmanlı Sultanı adına ibadete açılan ilk cami olma özelliği taşıdığını, 4 yıldır Ezan-ı Muhammedî yankılandığını ve binlerce hafız yetiştiğini anlatan Ceylan, şunları söyledi:

iddef-gine-medrese-egitim-okul-insani-yardim (2)

“Gine’deki eğitime olan susuzluk Mahmud Ustaosmanoğlu Külliyesi ve II. Abdülhamid Han Camii'nin yapımını geliştirdi. Başkent Konakri’deki külliyemiz ülkenin en önemli dini, kültürel ve turistik noktalarından biri haline geldi. Ülkenin her yerinden özellikle kırsal bölgelerinden başkente gelen herkes mutlaka bu külliyeyi görür ve ziyaret eder. Gelenler burada namaz kılar ve fotoğraf çekinir. Aynı bizim Ayasofya veya Sultan Ahmet Camii gibi sembolik bir eser haline geldi. Külliyemizde Cami, İbn-i Battuta Eğitim Merkezi, aşevi, talebeler için yatakhane ve misafirhane bulunuyor. Arapça ve Fransızca derslerinin öğretildiği medresede hafızlık dersi veriliyor. Yani biz burada üç kişi kazanmış oluyoruz. Çocuklar hem resmi okul diploması alıyor, hem İslami ilimler alıyor ve Arapça öğrenmiş oluyor.”

İDDEF, Gine’de eğitim ve insani yardım çalışmalarıyla birlikte Ramazan ve Kurban faaliyetlerini yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor.


Diğer Haberler

TÜM HABERLERİ OKU