İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) olarak yaşam kaynağımız suyun renginin kardeşlerimizin hayatında berrak hale gelmesi için ‘Biosand Filtre’ projesini başlattık. İlk hedef Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler oldu ve start verildi. Filipinleri Hindistan, Kamboçya, Afrika ülkeleri; Gine, Gana, Nijerya ve Uganda izleyecek. Hayırsever bağışçılarımızın desteğiyle ihtiyaç olan her noktaya ulaşmaya çalışacağız.
Yaradılışımız gibi en hayati ihtiyaç duyduğumuz şey yine ‘su’ oluyor. Yeryüzünde kardeşlerimiz susuzluk sıkıntısı çektikleri gibi kirli ve mikroplu suları içmek zorunda kalarak hayatlarını kaybediyor. Her yıl 2 milyon, her gün ise yaklaşık bin çocuk, önlenebilir, su ve temizlikle bağlantılı ishal gibi hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Özellikle Afrika ve Asya ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde 2 milyar insan içme suyu olarak kirli suları kullanmak zorunda kalıyor. Gelin temiz suya hasret kalmış kardeşlerimizin hayatına giren kirli suları temiz ve içilebilir hale getirelim. Gelin ‘Biosand Filtre’ projesi ile sularını berrak kılalım.
Biosand Filtre Nedir?
Biosand filtre yöntemi kirli suları bakteri ve virüslerden %99 oranında arındırarak içme suyu haline getiriyor. Kardeşlerimiz temiz ve sağlıklı suya kavuşmuş oluyor. Özellikle sanitasyon alanında yaptığımız çalışmalarla da proje yaptığımız yerlerin sadece kısa vadede değil uzun vadede de refahını önemsiyoruz. Amacımız temiz su ve hijyen sıkıntısına kalıcı çözümler sunarak insanların hayatını kolaylaştırmak.
Biosand Filtre Nasıl Uygulanır?
Genelde 1-1 buçuk metre boylarında plastik ya da beton tank içine uygulanıyor. Tank içinde genel olarak 3 katman bir kapak ve en basit tabir ile bir süzgeç bulunuyor. Tankın dibine su borusu yerleştiriliyor ve en alta yaklaşık 15-20 cm iyice yıkanmış çakıl taşları konuluyor, üzerine yine iyice yıkanmış yaklaşık 15-20 cm ince çakıl taşı konuluyor. Bunun üzerine de en az 7-8 kere yıkanmış ve yaklaşık 1 metreye yakın kum konuluyor. Sonraki katman olan kum sterilizasyonun asıl adımını oluşturuyor. Kumun altında bulunan küçük çakıl taşları kumu tutarak suya karışmasını engelliyor. Küçük çakıl taşlarının altında bulunan büyük çakıl taşları da küçük çakıl taşlarını tutarak suya karışmasını önlüyor. Böylece su temizlenmiş olarak su borusundan dışarı çıkıyor.
Biosan Filtre İlk Nerede Uygulandı? Hedef Hangi Ülkelerde Uygulamak?
Sürdürülebilirlik ve kalıcılık ilkeleri ile faaliyetlerini yürüten İDDEF, biosand filtre projesine ilk olarak Filipinler’de başladı. İlk etapta 60 adet biosand filtreyi Filipinler'in Zamboanga şehrinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıttı. Proje özellikle yoğun yağmur dönemleri geçiren ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle temiz su temini konusunda sıkıntı yaşayan bölgeleri kapsıyor. Güney Asya’da Filipinler Hindistan ve Kamboçya, Ekvatoral Afrika’da ise Gine, Gana, Nijerya’nın güneyi ve Uganda ülkelerinde uygulanması hedefleniyor.
Halihazırda Filipinler'de başlayan projede ikinci ülke olarak Hindistan düşünülüyor. Düzenli olarak her ay ortalama 100 ünite Biosand Filtre dağıtılması planlanıyor.
Siz de sağlıklı bir yaşama kavuşmaları için kardeşlerinizin elinden tutabilir, ‘Biosand Filtre’ hediyesinde bulunabilirsiniz. Temiz ve sağlıklı su içmek onların da hakkı…